Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέεται με μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς, που μπορεί να εκδηλώσει το παιδί.
Όταν μία γυναίκα διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης της, προσπαθεί να είναι ήρεμη. Φυσικά και το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ήρεμη, ξεκούραστη και σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.
Αυτό διότι οι ορμόνες της, την τρελαίνουν και προσπαθούμε να την ανακουφίσουμε. Όσο περνούν οι μήνες, ακόμη και ο ύπνος γίνεται πολύ δύσκολος ενώ το σώμα της, είναι σπίτι για το παιδάκι που κυοφορεί.
Φαίνεται λοιπόν πως το άγχος κατά την εγκυμοσύνη μίας γυναίκας μπορεί να παίξει ρόλο στα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα έρευνα που θα μοιραστούμε μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω:
Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές που δημιουργούν τα εντομοκτόνα σε παιδιά και εγκύους
Αίσθηση έχει κάνει ένα νέο συμπέρασμα που είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το κατά πόσο συνδέεται το άγχος ή η κατάθλιψη κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, με μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.
Photo via: infokids.cy
Η νέα αυτή έρευνα δημοσιεύθηκε από την Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία στο περιοδικό «Psychological Bulletin» και στην ουσία, υποστηρίζει ότι οι μητέρες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ήταν ιδιαίτερα αγχωμένες, στρεσαρισμένες ή βιώνουν κατάθλιψη, αυτό μπορεί να συνδεθεί με μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς, που εκδηλώνονται στο παιδί κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 55 μελέτες με περισσότερους από 45.000 συμμετέχοντες συνολικά. Όλες οι μελέτες μέτρησαν την ψυχολογική δυσφορία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός αυτού μελετήθηκαν και τα ποσοστά της κατάθλιψης, του στρες ή του άγχους που μπορεί να βίωναν.
5 πράγματα που συμβαίνουν κατά τον νυχτερινό θηλασμό σύμφωνα με τους επιστήμονες
Στη συνέχεια μέτρησαν συμπτώματα ψυχικής υγείας των παιδιών τους, όπως το ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) ή την επιθετική συμπεριφορά.
Photo via: onmed.gr
Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν περισσότερο άγχος, κατάθλιψη ή στρες στην εγκυμοσύνη τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά να εκδηλώσουν ΔΕΠΥ ή να παρουσιάσουν επιθετική ή εχθρική συμπεριφορά κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία.
Το αποτέλεσμα ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά ήταν αγόρια ή κορίτσια και επιπλέον ίσχυε για τα παιδιά όλων των ηλικιών: της πρώιμης παιδικής ηλικίας (2-5 ετών), της μέσης παιδικής ηλικίας (6-12 ετών) και της εφηβείας (13-18 ετών). Ωστόσο, η επίδραση ήταν ισχυρότερη στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Τερατογένεση: Ο εφιάλτης κάθε εγκύου – Τι είναι και τι μπορεί να την προκαλέσει
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα συνάδουν με τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε ορμόνες του στρες στη μήτρα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα:
Photo via: iatropedia.gr
«Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παροχή ευρέως προσβάσιμης φροντίδας και υποστήριξης ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη των προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Ιρέν Τουνγκ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Dominguez Hills.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εγκυμοσύνη στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Δίκη Πάτρα: Αδιευκρίνιστος το θάνατο της Μαλένας χαρακτηρίζει ο Ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη