Ο Τοκετός στο νερό παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για την μητέρα όσο και για το βρέφος. Ωστόσο, για να επιτευχθεί οφείλεται να πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Στην εποχή μας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών, επιλέγουν τον τοκετό στο νερό. Η σύγχρονη αυτή μέθοδος τοκετού αποτέλεσε μεγάλη επανάσταση κατά τα πρώτα χρόνια εμφάνισής της. Αρχικά, οι αμφιβολίες περί ασφάλειας τόσο της γυναίκας, όσο και του μωρού, δεν ήταν λίγες. Στην συνέχεια, όμως, όλες καταρρίφθηκαν, αποδεικνύοντας πως η φυσική αυτή μέθοδος, μόνο πλεονεκτήματα θα μπορούσε να έχει και για τους δύο ενδιαφερόμενους.
Τοκετός και αναπνοές! Πολύτιμες συμβουλές όταν αρχίζουν οι συστολές
Στην ουσία, η επίτοκος, μπαίνει σε μία ειδική μπανιέρα ή πισίνα, την στιγμή που αρχίζουν οι έντονες συσπάσεις και ο τοκετός αρχίζει να βρίσκεται σε ενεργή φάση.
Πλεονεκτήματα για την μητέρα
Το ζεστό νερό της πισίνας ή της μπανιέρας (περίπου 37 βαθμοί Κελσίου), όχι μόνο βοηθά την γυναίκα να χαλαρώσει και να απαλλαχτεί από το άγχος και την πίεση, αλλά πολύ σημαντικότερα, βοηθά στην έκκριση ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες. Ορμόνες, απαραίτητες για έναν εύκολο, αλλά και γρήγορο φυσιολογικό τοκετό.
photo via:starbirth-midwiferyservices.webnode.gr
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα οφέλη του νερού για την μητέρα. Η γυναίκα, επιπλέον, έχει μεγαλύτερη ευκολία των κινήσεων της, κι έτσι μπορεί πιο εύκολα να πάρει θέσεις ανακουφιστικές για την ίδια, καθιστώντας τον τοκετό ανώδυνο.
Φυσιολογικός Τοκετός vs Καισαρική Τομή: 4 Σημαντικές Αλήθειες που ΚΑΘΕ Γυναίκα θα πρέπει να Γνωρίζει!
Δεν σταματά, όμως, εκεί το σωτήριο “έργο” του νερού. Το ζεστό νερό, προκαλεί τόσο καλή αιμάτωση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της μητέρας, που αποτρέπει κάθε πιθανή τους ρήξη, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες επικείμενων επιπλοκών. Ενώ, ταυτόχρονα, η χρήση φαρμάκων μειώνεται στο ελάχιστο, καθιστώντας την συγκεκριμένη μέθοδο, απόλυτα φυσική και αποτελεσματική!!
Πλεονεκτήματα για το βρέφος
Καθώς, ένας τοκετός οφείλει να είναι άκρως ασφαλής τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό, το νερό δεν θα μπορούσε να μην είναι εξίσου ωφέλιμο και για το ίδιο το βρέφος.
photo via: bilalisgynaikologos.gr
Η 9μηνη παραμονή του μωρού στην ενδομήτρια ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νερό. Έτσι, κατά την προσέλευσή του στον έξω κόσμο, εάν έρθει αντιμέτωπο με ένα οικείο περιβάλλον, θα είναι πολύ πιο ήπια και εύκολη αυτή του η μετάβαση.
Φυσικός τοκετός: Η αμφιλεγόμενη αλήθεια του!
Εκτός αυτού, όμως, το νερό έχει την ιδιότητα να φιλτράρει τυχόν έντονους ήχους , ενώ ταυτόχρονα καθιστά τις κινήσεις πιο ομαλές και “ήσυχες”, ελαχιστοποιώντας, έτσι ,το άγχος και την νευρικότητα του βρέφους. Κατά συνέπεια, αφού επικρατεί μία στοιχειώδης ηρεμία, το μωράκι κατά την γέννηση του έχει φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και θερμοκρασία. Ενώ και η αναπνοή του παρατηρείται σταθερή, χωρίς έντονες μεταβολές.
photo via:imommy.gr
Απαραίτητες προϋποθέσεις
Όπως καταλαβαίνουμε, ο τοκετός στο νερό μοιάζει η ιδανική λύση για κάθε γυναίκα. Δεν είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα, ώστε να μπορεί η καθεμία να προβεί στην συγκεκριμένη μέθοδο τοκετού. Οφείλεται να πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις , προκειμένου να επιτευχθεί ο τοκετός στην πισίνα ή την μπανιέρα.
photo via: infowoman.gr
Αρχικά, και το σημαντικότερο όλων είναι η γυναίκα να έχει καλή σχέση με το νερό και να μην αισθάνεται αμηχανία και ανασφάλεια μέσα σε αυτό. Ως δεδομένη, λοιπόν, αυτή την παράμετρο, επιπρόσθετα, επιβάλλεται η κύηση να έχει ξεπεράσει τις 37 εβδομάδες, να μην είναι δηλαδή πρόωρη και να μην παρατηρείται καμία κολπική αιμορραγία.
Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική τομή (VBAC/TOLAC).Μύθοι και αλήθειες.
Ακόμη, οποιαδήποτε ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης ή αυξημένης θερμοκρασίας σώματος της μητέρας, είναι άκρως απαγορευτική για τον τοκετό στο νερό. Επιβάλλεται η παρουσία καρδιοτοκογράφου, καθώς και η κεφαλική προβολή του εμβρύου. Διαφορετικά, δεν είναι εφικτό να προχωρήσει ο αρμόδιος γιατρός στην συγκεκριμένη μέθοδο.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος της γυναίκας, αλλά και το να μην έχουν προηγηθεί ρήξεις των εμβρυικών υμένων είναι άλλες δύο πολύ σημαντικές προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να διεξαχθεί ο τοκετός στο νερό.
Καισαρική: Αν μία μαμά είχε ακόμη 1 ώρα για να γεννήσει θα μειώνονταν οι καισαρικές στο μισό
Εν κατακλείδι, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν και δεν υπάρχει κανένας απαγορευτικός παράγοντας, η μητέρα μπορεί να επιλέξει την σύγχρονη αυτή μέθοδο τοκετού, αφού μόνο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί τόσο για την ίδια, όσο και για το μωρό. Η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς, πάντα προς όφελος μας, υποχρέωση μας να την εμπιστευόμαστε!
Διαβάστε όλες τις ιστορίες τοκετού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω