Η αλόη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά στην παρασκευή καλλυντικών, σπιτικά και μη. Οι περισσότερες εταιρίες διαφημίζουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιέχουν αλόη τα προϊόντα τους, εκμεταλλευόμενες την προτίμηση του κόσμου για αυτό το μαγικό κατά πολλούς φυτό.
Η αλόη βέρα είναι ένα κακτοειδές με χαρακτηριστικά σαρκώδη αγκαθωτά στις άκρες φύλλα, τα οποία περιέχουν το χαρακτηριστικό και πολυπόθητο τζέλ της αλόης.
Τα συστατικά της αλόης είναι μοναδικά: σαλικιλικό οξύ, ανθρακινόνες, αμινοξέα, στερόλες, πολυσακχαρίτες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, Α & E μέταλλα, σαπωνίνες, φενόλες τις δίνουν ολες αυτές τις θαυμαστές ιδιότητες που διαβάζουμε.
Καταρχάς είναι από τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη. Εγκαύματα, τοπικοί ερεθισμοί και τσιμπήματα εντόμων όλα ανταποκρίνονται πολύ καλά σε ένα απλό διάλυμα αλόης.
Ακόμη, συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου, έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και μειώνει τις ρυτίδες.
Είναι ιδανική για λιπαρό δέρμα με ακμή καθώς έχει στυπτική και αντιμικροβιακή δράση.
Χρησιμοποιείται επίσης σε αρκετά δερματικά προβλήματα, όπως η ξηροδερμία, το έκζεμα και η ψωρίαση με πολλές νέες μελέτες να επιβεβαιώνουν αυτά που γνωρίζουμε εμπειρικά.
Δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στο δέρμα και το ενυδατώνει, αντιμετωπίζοντας έτσι ακόμη και τη φαγούρα που συνοδεύει ένα αφυδατωμένο δέρμα.
Είναι ιδανικό για χρήση σε λοσιόν και προϊόντα καθαρισμού, καθώς δεν έχει μόνο καθαριστική δράση αλλά επαναφέρει και το Ph του δέρματος στα φυσιολογικά επίπεδα.
Να μην ξεχάσουμε και τα οφέλη για τα μαλλιά μας. Πολλοί την εφαρμόζουν για να αντιμετωπίσουν τη πιτυρίδα και την ξηροδερμία της κεφαλής. Έχουν αναφερθεί καλά αποτελέσματα και σε δερματίτιδες όπως η σμυγματορροϊκή, καθώς το τζελ έχει και δράση κατά των μυκήτων.
Προσωπικά, προτιμώ να τη διαλύω 50% σε νερό και να τη χρησιμοποιώ στο δέρμα ή να την εντάσσω σε κάποια μάσκα ή παρασκευή μέχρι αυτό το ποσοστό, καθώς έτσι γίνεται καλύτερα ανεκτή χωρίς να χάνει τις ιδιότητες της.
Σας έχω δώσει πολλές συνταγές με αλόη όπως αυτή η κρέμα χεριών με αλόη, βούτυρο καριτέ και βρώμη , η τονωτική λοσιόν με αλόη αλλά και το υπέροχο αποσμητικό με αλόη, το after sun αλλά και την πιο πρόσφατη μελένια μάσκα προσώπου.
Η εξαγωγή του τζελ είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, επειδή όμως η αλόη είναι δύσκολο να συντηρηθεί έχουν αναπτυχθεί διάφορες πολύπλοκες τεχνικές για την αποξήρανση του τζελ και τη μετέπειτα χρήση του για την παρασκευή όλων των διαφορετικών εκχυλισμάτων, και τζελ του εμπορίου για καλλυντική χρήση.
Φρέσκια αλόη μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε στα σπιτικά καλλυντικά μας, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν τα παρασκευάσματά μας να συντηρηθούν πάνω από μια εβδομάδα στο ψυγείο.
Στη φωτογραφία βλέπετε τη νέα μου κρέμα ματιών, εμπλουτισμένη με λάδι αλόης και υαλουρονικό οξύ, που απαλύνει τις ρυτίδες, μειώνει τους μαύρους κύκλους και δίνει λάμψη στο βλέμμα!
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα