Χρήσιμες συμβουλές για να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή στο σπίτι σύμφωνα με τις τακτικές των παιδιάτρων.
Όταν ένα παιδί έρχεται στην οικογένεια, μεγάλη χαρά γεμίζει το σπίτι. Όμως εκτός της χαράς και της αγάπης που νιώθουν οι γονείς γι’ αυτό το μικρό πλασματάκι, νιώθουν επίσης κι ένα αίσθημα ευθύνης. Θέλουν το παιδί τους να είναι ασφαλή μέσα στο σπίτι.
Πριν τον ερχομό του παιδιού υπήρχαν έπιπλα, μικρό αντικείμενα κι άλλες λεπτομέρειες μέσα στο σπίτι που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για το παιδί. Μέχρι πριν τον ερχομό του παιδιού όμως, αυτές οι λεπτομέρειες δεν ήταν καν αντιληπτές από τους γονείς.
Δείτε ακόμα Το παιδί σας έχει TikTok; 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε
Αν λοιπόν είσαι νέος γονιός και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιορθώσεις στο σπίτι σου, έτσι ώστε να γίνει ένα ασφαλές μέρος για το παιδί σου, εμείς σου έχουμε 10 πράγματα που κάνουν οι παιδίατροι στα σπίτια τους, για να κρατήσουν τα δικά τους παιδιά ασφαλή. Παιδίατροι είναι, κάτι ξέρουν. Διαβάστε παρακάτω:
Μπείτε στη θέση του παιδιού
Για αρχή πρέπει να μπείτε στην θέση του παιδιού για να είστε απόλυτα σίγουροι ότι έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του. Γονατίστε λοιπόν έτσι ώστε να φτάσετε στο ύψος του παιδιού. Μιμηθείτε τους κινήσεις του.
Έπειτα κοιτάξτε γύρω. Που θα μπορούσε να χτυπήσει το παιδί; Τι θα μπορούσε να φτάσει το παιδί με τα χέρια του; Που θα μπορούσε να σκοντάψει το παιδί και τι αντικείμενο θα μπορούσε να πέσει εύκολα πάνω του; Αφού τα συνειδητοποιήσετε όλα αυτά, πάρτε τα απαραίτητα μέτρα.
Κάντε το τεστ με το χαρτί τουαλέτας
Υπάρχει μια περίεργη μέθοδος για να ελέγξετε εάν τα αντικείμενα που φέρετε στο σπίτι σας μπορεί να ενέχουν κίνδυνο πνιγμού για το παιδί σας.
Η μέθοδος του ρολό στο χαρτί τουαλέτας είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται: εάν ένα παιχνίδι ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μπορεί να χωρέσει μέσα από το ρολό ενός χαρτιού τουαλέτας, τότε θα πρέπει να είναι μακριά από το παιδί σας.
Μην βάζετε αρκουδάκια και κουβέρτες στην κούνια του παιδιού
Μπορεί να είναι γλυκιά σαν εικόνα όμως σύμφωνα με τους παιδιάτρους οι κούνιες των παιδιών πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα.
Αρκουδάκια και παιχνίδια δεν πρέπει να είναι μέσα στις κούνιες γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ή αυτοτραυματισμού την ώρα του ύπνου και όχι μόνο. Επίσης στην κούνια θα πρέπει να υπάρχει μόνο η κουβερτούρα ή το σεντόνι που το παιδί θα χρειαστεί το βράδυ για να σκεπαστεί.
Δεν πρέπει μέσα στην κούνια να έχουμε δεύτερες κουβέρτες ή σεντόνια που δεν θα χρειαστούμε άμεσα, για τους ίδιους λόγους που δεν πρέπει να έχουμε περίσσια παιχνίδια. Μην ξεχνάτε την τραγική ιστορία ενός παιδιού 8 μηνών που πέθανε από κορδόνι μπαλονιού.
Βάλτε τα πορτοφόλια και τις τσάντες σε ψηλά σημεία
Οι τσάντες και τα πορτοφόλια μας έχουν ένα σωρό επικίνδυνα αντικείμενα για το παιδί που είναι γεμάτα μικρόβια. Αν το παιδί ανοίξει το πορτοφόλι σας μπορεί να βάλει στο στόμα του, νομίσματα, χαρτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες κοκ. Εκτός από πνιγμό το παιδί κινδυνεύει και από τα μικρόβια.
Επίσης στις τσάντες μας έχουμε πολλά αντικείμενα που είναι μικρά ή επικίνδυνα για τα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις αποθηκεύουμε εκεί μέχρι και φάρμακα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το παιδί δεν πρέπει να έχει καμία πρόσβαση σε τσάντες και πορτοφόλια.
Βάλτε καλύμματα στα καλοριφέρ
Τα καλοριφέρ καίνε πολύ όταν τα έχουμε αναμμένα. Δεν μπορούμε λοιπόν να ρισκάρουμε το παιδί να βάλει το χέρι του στην επιφάνεια του καλοριφέρ και να καεί. Πάρτε λοιπόν καλύμματα που κρατούν την θερμότητα μακριά από την επιφάνεια και επενδύστε με αυτά τα καλοριφέρ σας.
Κολλήστε την τηλεόραση καλά στον τοίχο
Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν ρίξει πάνω στο παιχνίδι τους τηλεοράσεις από σύνθετα και άλλα έπιπλα. Οπότε η τηλεόραση θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στον τοίχο και όχι χαμηλά σε κάποιο σύνθετο ή χαμηλά στον τοίχο. Επίσης πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι σταθερή στον τοίχο και δεν κινδυνεύει να πέσει σε κάποιον σεισμό.
Αντικαταστήστε τα τραπεζομάντηλα
Τα τραπεζομάντηλα είναι τέλεια όμως το παιδί πάνω στην περιέργειά του, μπορεί να τραβήξει την άκρη του τραπεζομάντηλου και να βρεθούν πιάτα, μαχαίρια και πιρούνια κάτω. Και όχι η ακαταστασία δεν είναι το πρόβλημα. Μπορεί όμως όλα αυτά τα αιχμηρά αντικείμενα να χτυπήσουν το παιδί.
Αντικαταστήστε λοιπόν τα τραπεζομάντηλα με μικρές πετσέτες κάτω από τα τραπέζια. Έτσι και το τραπέζι θα είναι καθαρό και φυσικά το παιδί δε θα μπορεί να κάνει κάποια ζημιά που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το ίδιο.
Δείτε ακόμα Τροφή για σκέψη: Όχι φαγώσιμα κεράσματα στο σχολείο
Επιλέξτε κουτί για την αποθήκευση των παιχνιδιών χωρίς καπάκι
Τα παιχνίδια πρέπει να βρουν ένα μέρος να αποθηκεύονται όταν το παιδί σταματάει το παιχνίδι. Αυτό το κουτί δεν πρέπει να έχει καπάκι διότι το παιδί στην προσπάθειά του να αποθηκεύσει ένα παιχνίδι ή να βγάλει ένα παιχνίδι από το κουτί μπορεί να χτυπήσει τα χέρια του.
Μην βάζετε αντικείμενα στο ψυγείο
Δεν χρειάζεται για μερικά χρόνια να έχετε μαγνητάκια, χαρτάκια κι άλλα μικρά αντικείμενα πάνω στο ψυγείο σας. Μπορεί κάποιο μαγνητάκι ή χαρτί να φτάσει στα χέρια των παιδιών και αυτό θα ήταν επικίνδυνο.
Προσέξτε τις τροφές των κατοικίδιων σας
Φυσικά το παιδί μέχρι κάποια ηλικία θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο. Τα βάζει όλα στο στόμα του ή ενδιαφέρεται να δοκιμάσει ακόμη και την τροφή του σκύλου ή της γάτας. Γι’ αυτό όσο το παιδί είναι ένας μικρός εξερευνητής μέσα στο σπίτι, οι τροφές αυτές θα πρέπει να είναι κάπου ψηλά και το παιδί να μην έχει πρόσβαση.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια του παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
All photos via brightside.me
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15