10 πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ακούει από τους γονείς του για να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του. Η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού διαμορφώνεται μέσα από τα λεγόμενα των γονιών.
Οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά που σαν έφηβοι, νέοι και ενήλικες θα έχουν ισχυρή προσωπικότητα και μεγάλη αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση βοηθάει έναν άνθρωπο να εξελιχθεί στην ζωή του, να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο, να παλέψει για τους στόχους του.
Όμως η μεγάλη αυτοεκτίμηση δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που ένας άνθρωπος γεννιέται με αυτό. Η μεγάλη αυτοεκτίμηση “χτίζεται” με τον καιρό και καθορίζεται κατά μεγάλο ποσοστό από τα βιώματα ενός ανθρώπου αλλά και από τον τρόπο που χειρίστηκε καταστάσεις στην παιδική του ηλικία με την βοήθεια των γονιών.
Δείτε ακόμα Back to school 2021: Για να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο πρέπει να το μάθουν από το σπίτι
Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όσων αφορά την δημιουργία μίας μεγάλης αυτοεκτίμησης. Υπάρχουν λόγια που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαμορφώσουν μία μεγάλη και ισχυρή αυτοεκτίμηση. Θα τα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω:
“Μπορείτε να βασιστείτε σε μένα” ή “Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω”
Κάθε φορά που βλέπετε ότι τα μικρά σας αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους ή θέλουν να κάνουν κάτι, αλλά δεν φαίνεται να έχουν το θάρρος να το κάνουν – είτε επειδή δεν ξέρουν πώς να το κάνουν είτε επειδή φοβούνται – υπενθυμίστε τους ότι είναι εκεί για αυτούς.
Ενημερώστε τους ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς και ότι έχουν την υποστήριξή σας και τη βοήθειά σας εάν χρειαστεί. Απλώς γνωρίζοντας ότι είστε εκεί για αυτά θα τα ενθαρρύνετε να προσπαθήσουν και μπορεί να πετύχουν, ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να τα βοηθήσετε.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά να αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται στους γονείς τους κάθε φορά που έχουν πρόβλημα. Αυτό το είδος διαπαιδαγώγησης, εκτός από την ενίσχυση του δεσμού και της εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών, θα δώσει επίσης στα παιδιά πολλή ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Δείτε ακόμα Πως να κάνετε το παιδί σας να μην σας διακόπτει όταν μιλάτε στο τηλέφωνο
Αυτές οι φράσεις θα τα βοηθήσουν να αποφύγουν τον φόβο, γνωρίζοντας ότι αν συμβεί «κάτι κακό», η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι εκεί για να τα προστατεύσουν ή να τα βοηθήσουν.
Μαθαίνοντας και εφαρμόζοντας αυτές τις συμπεριφορές από τη βρεφική ηλικία, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης θα είναι ευκολότερη, ειδικά μετέπειτα στη ζωή όταν αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές καταστάσεις.
“Πες μου” ή “Ακούω”
Αυτή η πρόταση είναι στενά συνδεδεμένη με την προηγούμενη, δεν μπορούμε να πούμε “είμαι εδώ” αν, αργότερα, όταν θέλουν να μας πουν κάτι, δεν έχουμε χρόνο να ακούσουμε. Αυτό στέλνει ένα εντελώς αντίθετο μήνυμα: “Δεν είμαι εδώ”, “Δεν έχω χρόνο για εσένα”.
Η στιγμή που το παιδί σας θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σας είναι η καλύτερη στιγμή για να του δείξετε ότι είστε πραγματικά εκεί. Σταματήστε αυτό που κάνετε, για εσάς θα είναι μόνο λίγα λεπτά, αλλά για τα παιδιά σας, θα σημαίνει ότι νοιάζεστε και ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς.
Ακούστε προσεκτικά, μην κοροϊδεύετε την ιστορία τους και μην υποβαθμίζετε τη σημασία της. Αν ήθελαν να το μοιραστούν μαζί σας, είναι επειδή είναι σημαντικό για αυτά. Μην τα διακόψετε. Αν θέλετε να πείτε τη γνώμη σας ή να προσθέσετε κάτι, περιμένετε μέχρι να τελειώσουν.
Δείτε ακόμα Κάθε φορά που μαλώνατε νόμιζα ότι έφταιγα εγώ…
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείξετε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για αυτό που σας λένε: «Αλήθεια;», «Ουάου», «Καταπληκτικό», τα παιδιά το λατρεύουν.
Αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε καλή επικοινωνία με τα παιδιά σας και να ενισχύετε την εμπιστοσύνη τους σε εσάς. Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουν, θα θέλουν να συνεχίσουν να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους μαζί σας.
«Σ’ αγαπώ πολύ »ή απλά« σ ’αγαπώ»
Τα φροντίζουμε, πληρώνουμε για την εκπαίδευσή τους, κανονίζουμε τα μαθήματά τους μετά το σχολείο, τους αγοράζουμε ό, τι χρειάζονται και δεν κοιμόμαστε όταν ανησυχούμε για αυτά. Όλα αυτά τα κάνουμε γιατί τα αγαπάμε και είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας.
Ωστόσο, για ένα παιδί, η επίτευξη αυτού του συμπεράσματος δεν είναι τόσο απλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν, εκτός από το να δείχνουμε στα παιδιά την αγάπη μας μέσα από τις πράξεις μας, να το κάνουμε και λεκτικά.
Αυτές οι 2 φράσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές – μια θετική ενίσχυση με πολλαπλά οφέλη:
Ενισχύει το δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών και βελτιώνει την οικογενειακή επικοινωνία. Δίνει στα παιδιά αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία, καθώς νιώθουν ότι περιβάλλεται από αγάπη. Ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους και τα βοηθά να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι.
Τους επιτρέπει να μεγαλώνουν ευτυχισμένα, μεταδίδοντας και παρέχοντας αυτή την ευτυχία σε ολόκληρο το περιβάλλον τους. Ενισχύει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τη σχέση τους με τα συναισθήματά τους.
Τα παιδιά που αισθάνονται αγαπητά είναι θετικά και αισιόδοξα.
Δείχνουν ευγένεια και σεβασμό για τους άλλους. Έτσι, όποτε μπορείτε, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να πείτε στα παιδιά σας πόσο τα αγαπάτε ανάμεσα σε αγκαλιές και φιλιά.
“Με συγχωρείς;”
Ως ατελείς άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη, συμπεριλαμβανομένης της μαμάς και του μπαμπά. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε στα παιδιά μας να αποδέχονται και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους από το να δώσουμε εμείς το παράδειγμα;
Όταν δουν ότι εμείς, οι αγαπημένοι τους υπερήρωες, αφήνουμε στην άκρη το εγώ μας και ζητάμε συγχώρεση, θα συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι πραγματικά.
Πολλές φορές, όχι μόνο δεν ζητάμε συγχώρεση, αλλά αναγκάζουμε τα παιδιά μας να το κάνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στέλνουμε στα παιδιά ένα πολύ μπερδεμένο μήνυμα.
Αντί να ενθαρρύνουμε την ενσυναίσθηση για τους άλλους, αναγκάζοντάς τα να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν, νιώθουν ότι τους θυματοποιούμε, αναγκάζοντάς τους να εστιάσουν στην προσωπική τους δυσφορία και όχι στην πραγματικό θύμα.
Δείτε ακόμα Πότε θα σταματήσουμε να μεγαλώνουμε διαφορετικά το αγoρι από το κoρίτσι;
Επομένως, όποτε νομίζετε ότι κάνατε ένα λάθος – υψώνοντας πολύ τη φωνή σας, εφαρμόζοντας μια αναξιοποίητη τιμωρία ή αν είστε άδικοι σε κάθε πτυχή με τα παιδιά σας – ζητήστε τους μια ειλικρινή συγγνώμη προσαρμοσμένη στην ηλικία τους.
Εξηγήστε πού κάνατε λάθος, πώς νιώθετε γι ‘αυτό και τι μάθατε από αυτό, ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να το καταλάβουν και να το εφαρμόσουν επίσης.
«Πιστεύω σε σένα» ή «σε εμπιστεύομαι»
Όταν είμαστε μικροί, γνωρίζοντας ότι η μαμά και ο μπαμπάς μας εμπιστεύονται και πιστεύουν σε εμάς, μας κάνει να νιώθουμε, ως δια μαγείας, παντοδύναμοι επειδή οι γονείς ξέρουν τα πάντα.
Και ακόμη κι αν αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν λειτουργεί σωστά την πρώτη φορά, το να συνεχίσουμε να υπολογίζουμε στην εμπιστοσύνη τους μας βοηθά να μην απογοητευόμαστε και να προσπαθούμε ξανά.
Δεν είπαμε σαν γονείς να λέμε ψέματα στα παιδιά και να τους λέμε συνεχώς ότι τα εμπιστευόμαστε να κάνουν ό, τι θέλουν, γνωρίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα μπορούν πραγματικά να το κάνουν.
Δείτε ακόμα Όταν τα παιδιά μας βλέπουν να τσακωνόμαστε, πρέπει να μας βλέπουν και να τα βρίσκουμε.
Μπορεί να είναι επειδή η εργασία δεν είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία τους, δεν είναι ακόμα έτοιμα ή είναι απλώς αδύνατο να γίνει, (όπως να πετάς ή να κινείς αντικείμενα με το μυαλό σου, μεταξύ άλλων παιδικών φαντασιώσεων). Η εμπιστοσύνη μας πρέπει να είναι πραγματική και δικαιολογημένη.
Με την εμπιστοσύνη μας, θα τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση. Θα πιστεύουν ότι μπορούν (που είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν), δεν θα τα παρατήσουν εύκολα και θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στους στόχους τους, επειδή είναι σίγουροι για τον εαυτό τους.
«Σε καταλαβαίνω» ή «Καταλαβαίνω πώς νιώθεις»
Αυτή η φράση αντανακλά την ενσυναίσθηση και τη σύνδεση με τα συναισθήματα των παιδιών μας και τους καθιστά σαφές ότι μπορούν να βασίζονται στην κατανόηση και την υποστήριξή μας. Και για τα παιδιά και για τους ενήλικες, το να γνωρίζουμε ότι κάποιος μας καταλαβαίνει μας κάνει να αισθανόμαστε υποστηριζόμενοι, αναγνωρισμένοι και πιο ήρεμοι.
Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι δεν είναι κατανοητά, απογοητεύονται και αυτή η απογοήτευση μπορεί να τα οδηγήσει σε πολύ αρνητικά συναισθήματα που οδηγούν σε ακατάλληλη ή επιθετική συμπεριφορά, αδικαιολόγητα ξεσπάσματα, ανεξέλεγκτο κλάμα και ουρλιαχτά, μεταξύ άλλων.
Ένα απλό και ειλικρινές «σε καταλαβαίνω» την κατάλληλη στιγμή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορούμε να δώσουμε ακόμα περισσότερη δύναμη σε αυτή τη φράση μοιράζοντας μία ιστορία την οποία την έχουμε ζήσει και περιγράφει μία παρόμοια κατάσταση ή έχουμε νιώσει το ίδιο με αυτά.
Δείτε ακόμα Το παιδί μου δεν παίζει χωρίς εμένα, τι να κάνω;
Με αυτόν τον τρόπο θα δουν ότι δεν είναι πάντα τέλειοι οι άνθρωποι και ότι συμβαίνουν καλά και κακά πράγματα σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της μαμάς και του μπαμπά.
«Κλάψε όσο χρειάζεται».
Το κλάμα είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία που αντιμετωπίζουν παιδιά και ενήλικες σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Δεν επιλέγεται, απλώς συμβαίνει και δεν είναι για πάντα. Μόλις αρχίσουμε να νιώθουμε ανακούφιση, σταματάμε να κλαίμε.
Το να ζητάτε από τα παιδιά να μην κλαίνε είναι να τους καταπιέζετε τα συναισθήματά τους και με αυτόν τον τρόπο δεν θα μάθουν ποτέ να τα διαχειρίζονται.
Φράσεις τόσο κοινές όσο «να είσαι γενναίος», «οι άντρες δεν κλαίνε», «δεν πειράζει», ακόμα κι αν λέγονται με όλες τις καλές προθέσεις να απαλύνουν τη θλίψη των μικρών μας, έχουν πολύ αρνητικό αποτέλεσμα.
Δείτε ακόμα 15 φράσεις που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς όταν μιλούν στα παιδιά τους
Αρχικά, οι δύο πρώτες δηλώσεις είναι ψέματα: τόσο οι γενναίοι άνθρωποι όσο και οι άντρες κλαίνε και αυτό δεν τους κάνει λιγότερο γενναίους ή αρρενωπούς.
Επίσης, ναι, κάτι συμβαίνει, γιατί αν δεν συνέβαινε τίποτα, το παιδί δεν θα έκλαιγε. Το να ισχυρίζονται ότι «τίποτα δεν συμβαίνει» όταν αισθάνονται το αντίθετο είναι υποβαθμίζει τα συναισθήματά τους.
Επομένως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα αφήσετε να εξαερωθούν, να τους ακούσετε και να προσφέρετε την υποστήριξή σας, προσπαθώντας πάντα να τους βοηθήσετε να καταλάβουν τι αισθάνονται με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο.
Δείτε ακόμα 8 τρόποι αντιμετώπισης ενός εξαιρετικά ευαίσθητου παιδιού
Συναισθήματα -τόσο θετικά όσο και αρνητικά-θα είναι σίγουρα μέρος της καθημερινής τους ζωής για το υπόλοιπο της ζωής τους.
“Είμαι περήφανος για σένα.”
Αυτή είναι μια άλλη ισχυρή φράση που οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιούν συχνά με τα παιδιά τους, αλλά με επίγνωση και όταν η κατάσταση το δικαιολογεί, για να επαινέσουν τις στιγμές προσπάθειας και αυτοβελτίωσης του παιδιού.
Μην εστιάζετε στο αποτέλεσμα που έλαβαν, αλλά στη δουλειά που έκαναν για να το επιτύχουν, στη διαδικασία που πέρασαν, στα εμπόδια που ξεπέρασαν και στο γεγονός ότι δεν τα παράτησαν. Αυτές είναι οι στάσεις που πρέπει να επαινεθούν πέρα από το αποτέλεσμα που έλαβαν.
Είναι εύκολο και φυσιολογικό να δείξουμε την υπερηφάνεια που νιώθουμε για τα παιδιά μας μπροστά σε τρίτους: «Ο γιος μου περπατάει ήδη», «Η κόρη μου εξελέγη πρόεδρος τάξης», «Ο γιος μου πέρασε το μάθημα με πολύ καλούς βαθμούς».
Δείτε ακόμα 8 σημάδια που δείχνουν ότι είστε ένας τοξικός γονέας
Τα επιτεύγματά τους – όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι – μας κάνουν τόσο χαρούμενους που θέλουμε να τα μοιραστούμε με τον κόσμο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό είναι να τα μοιραζόμαστε με τα παιδιά, ώστε να ξέρουν πόσο περήφανοι είμαστε.
Όπως συμβαίνει σχεδόν με οτιδήποτε, πάρα πολύ καλό πράγμα μπορεί επίσης να καταλήξει να είναι κακό και ο έπαινος δεν διαφέρει. Ο έπαινος πρέπει πάντα να δικαιολογείται και να δίνεται στις κατάλληλες στιγμές, δίνοντας έτσι στα παιδιά σας περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενισχύοντας θετικά την αυτοεκτίμησή τους.
Ωστόσο, ο υπερβολικός έπαινος χωρίς πραγματικό λόγο μπορεί να προκαλέσει το παιδί σας να γίνει αλαζονικό και να συμπεριφέρεται καλά μόνο για να πάρει μια ανταμοιβή.
«Η γνώμη σου είναι σημαντική για μένα».
Είναι σαφές ότι θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, ακόμα κι αν συχνά δεν το καταλαβαίνουν ή δεν τους αρέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι “πρέπει να κάνουν αυτό που λέμε εμείς” και ότι δεν τα αφήνουμε να έχουν λόγο ή να μην ακούσουμε την άποψή τους.
Η συμπερίληψη της γνώμης των μικρών μας σε ορισμένες οικογενειακές αποφάσεις ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους και τα κάνει να αισθάνονται ευτυχισμένα και ενεργό μέλος της οικογένειας.
Η ενήλικη ζωή τους θα βασίζεται στη λήψη αποφάσεων, οπότε είναι σημαντικό να αρχίσουν να αναπτύσσουν αυτή την ικανότητα από μικρή ηλικία. Εάν η μαμά, μας λέει συνεχώς τι πρέπει να κάνουμε – χωρίς να μας αφήνει να το σκεφτούμε – την ημέρα που θα φύγει η μαμά, δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε.
Δείτε ακόμα Το αντίθετο του Παιχνιδιού δεν είναι η Δουλειά. Είναι η Κατάθλιψη
Όποτε λοιπόν, έχετε την ευκαιρία, ζητήστε τη γνώμη των παιδιών σας. Για παράδειγμα, ρωτήστε τα τι να κάνετε το Σαββατοκύριακο, τι να δώσετε σε ένα μέλος της οικογένειας για τα γενέθλιά του ή ποια ταινία θέλουν να δείτε και άλλα.
Εκτός από την προσεκτική ακρόαση, μπορούμε να τα καλέσουμε να υποστηρίξουν την άποψή τους και να εξηγήσουν γιατί πιστεύουν ότι είναι το σωστό. Το να τα αφήσουμε να μοιραστούν τις απόψεις τους δεν θα είναι μόνο επωφελές για αυτά, αλλά και για εμάς, καθώς θα μας δώσει πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητά τους.
“Ευχαριστώ πολύ.”
Δεν εννοούμε το τυπικό ευγενικό «ευχαριστώ». Ξεπερνά κατά πολύ τους καλούς τρόπους και την ευγένεια. Με άλλα λόγια, αυτό που σημαίνει σε αυτή την περίπτωση το «ευχαριστώ πολύ» είναι: ξέρω τι κάνατε, θέλω να ξέρετε ότι το εκτιμώ και ότι με έχει κάνει ευτυχισμένο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορούμε να δείξουμε ευγνωμοσύνη στα παιδιά μας:
Σε καθημερινή βάση: έχουμε άπειρους λόγους για τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας: κάθε είδους βοήθεια που μας παρέχουν – όπως το στρώσιμο του τραπεζιού ή η απομάκρυνση των σκουπιδιών – ακόμα κι αν αυτό είναι κάτι που είναι δική τους ευθύνη, όπως το να τακτοποιούν το δωμάτιό τους.
Για την υπομονή τους: πολλές φορές, ακόμα κι αν δεν το παρατηρήσουμε, τα μικρά κάνουν πραγματικά μεγάλες προσπάθειες να κάνουν υπομονή σε στιγμές που βαριούνται, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ, περιμένουν στην τράπεζα ή κάθονται σε κίνηση.
Δείτε ακόμα 8 συμβουλές για να διδάξετε το παιδί σας να χειρίζεται τα πειράγματα χωρίς να βλάψουν την αυτοεκτίμησή του
Θα προτιμούσαν να παίζουν, αλλά είναι εκεί, περιμένουν και θα ήταν μια ωραία χειρονομία από την πλευρά μας να τους ευχαριστήσουμε. Εκτός από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, γνωρίζουμε ότι το παιδί σας είναι η κόρη του ματιού σας, που δίνει χαρά και χρώμα στη ζωή σας.
Που φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας ακόμη και στις χειρότερες στιγμές, ο κύριος λόγος υπερηφάνειας και ευτυχία, και όλα αυτά αξίζουν επίσης ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές