Close

Συμβουλές για να μην αρρωστήσει το παιδί με την αλλαγή του καιρού

Συμβουλές για να μην αρρωστήσει το παιδί με την αλλαγή του καιρού

Πως να μην αρρωστήσει το παιδί τώρα που αλλάζει ο καιρός;  Διαβάστε τις συμβουλές μας.

Η αλλαγή θερμοκρασίας είναι ο κυριότερος παράγοντας που μπορεί να  αρρωστήσει τα παιδιά . Με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και με το άνοιγμα των σχολείων, οι ιώσεις κάνουν πάρτυ. Έτσι είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να  εμφανίσουν συνάχι, βήχα και πυρετό.

Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να δημιουργήσετε μια «ασπίδα» που θα προστατεύσει τον οργανισμό το δικό σας και των παιδιών σας από ιώσεις και κρυολογήματα αλλά και έξυπνες συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες.

Δείτε ακόμη 5 Λάθη που κάνουν οι γονείς και δημιουργούν κακομαθημένα παιδιά!

Πως μπορώ να δημιουργήσω ασπίδα προστασίας;

Τα «καλά» βακτήρια και τα…μάτια σας
Στον οργανισμό σας θα πρέπει να υπάρχουν τα λεγόμενα ωφέλιμα βακτήρια γιατί η παρουσία τους μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις αφού ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντιβίωση όταν τη λαμβάνετε χωρίς ιατρική συμβουλή μπορεί να καταστρέψει τα «καλά» βακτήρια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλοι παθογόνοι οργανισμοί.

Προτιμήστε τροφές που διώχνουν τα μικρόβια
Η Βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή, στην πράσινη πιπεριά, στα ακτινίδια και σε άλλες τροφές μπορεί να λειτουργήσει δραστικά στην πρόληψη του κρυολογήματος. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ψευδάργυρο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, τα όσπρια και το κρέας.

Δείτε ακόμη «Η αρρώστια όλων των μαμάδων», μια ιστορία που θα κάνει κάθε μαμά να δακρύσει!

Κρατήστε τα χέρια τους καθαρά για να αποφύγετε τα μικρόβια. Πλένετε συχνά τα χέρια  ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικά μαντηλάκια αν είστε εκτός σπιτιού.

Άσκηση για να μήν αρρωστήσει το παιδι

Η συμβολή της άσκησης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι επίσης πολύ σημαντική και γίνεται μέσα από διαφορετικούς μηχανισμούς. Επιδρά θετικά στην κινητικότητα των λευκοκυττάρων, τα οποία αποτελούν το βασικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού απέναντι σε ιούς και βακτήρια, και διευκολύνει την απομάκρυνση πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών από τον αναπνευστικό σωλήνα, λόγω αύξησης της αναπνευστικής συχνότητας. Αντιθέτως, η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω εξάντλησης του οργανισμού.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα άσκηση καθημερινά, μέτριας έως υψηλής έντασης. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι, το περπάτημα ή το ποδήλατο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στη συνολική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Ύπνος για να μην αρρωστήσει το παιδί

Πράγματι, η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο απέναντι στους ιούς και αυξάνει την πιθανότητα ασθένειας. Επηρεάζει ακόμα τον χρόνο που θα χρειαστούμε μέχρι να αναρρώσουμε.

Σύμφωνα με τις συστάσεις παγκόσμιων οργανισμών, ένα παιδί 5-6 ετών πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 11 με 12 ώρες μέσα στην ημέρα, ένα παιδί 8 ετών χρειάζεται περίπου 10 ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ για τους εφήβους θεωρούνται επαρκείς περίπου 8,5 ώρες.

 

 

photo credit: childit.gr