Close

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε “τέρας”

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Τα παιδιά είναι η δίκη μας αντανάκλαση, συνήθως υιοθετούν δίκες μας αντιδράσεις και συμπεριφορές, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να χειριστούμε τις συναισθηματικές τους εκρήξεις. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους τρόπους αντίδρασης του παιδιού έτσι ώστε να μπορούμε να   αντιμετωπίσουμε τις κακές συμπεριφορές του.

Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και η επίλυσή του μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε μια ισχυρή συναισθηματική σχέση με το παιδί μας και να ενισχύσει την ικανότητα του να διαχειρίζεται αργότερα τα προβλήματα του μόνο του .

Στο παρακάτω άρθρο θα σας δείξουμε κάποιες τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης άσχημων συμπεριφορών, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει σε παρόμοιες καταστάσεις.

 

1. Δείξτε στο παιδί σας τη σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς και των συνεπειών του.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Tα παιδιά πρέπει να δουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους για μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος. Αυτή η τεχνική βοηθά το παιδί να καταλάβει πώς λειτουργεί ο κόσμος και να τους κάνει πιο ανεξάρτητους για να είναι σε θέση αργότερα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Την ώρα που το παιδί έχει μια κρίση θυμού ή αρνείται πεισματικά να κάνει το οτιδήποτε τότε οι γονείς δεν πρέπει να δείξουν στο παιδί την υπεροχή τους τιμωρώντας το ή φωνάζοντας του, το μόνο που θα καταφέρουμε με αυτό είναι να εντείνουμε και άλλο την κατάσταση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το παιδί να συνεχίσει την άσχημη συμπεριφορά, ειδικά όταν αυτή γίνεται επικίνδυνη. Είναι σημαντικό να είμαστε υποστηρικτικοί και να προσπαθήσουμε να δείξουμε στο παιδί μας με ήρεμο τρόπο πως οι άσχημη συμπεριφορά του έχει συνέπειες.

Παράδειγμα:

1. Εάν το παιδί αρνείται να φάει το μεσημεριανό του γεύμα, θα πρέπει να μείνει πεινασμένο μέχρι το δείπνο.
2. Εάν το παιδί ενεργεί σαν νταής, κανείς δεν θα θέλει να παίξει μαζί του μέχρι να ζητήσει συγγνώμη.

2. Αφήστε τα παιδιά σας να μάθουν από τα λάθη τους.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Οι γονείς τις περισσότερες φόρες μπορεί να είμαστε υπερπροστατευτικοί και δεν θέλουμε το παιδί μας να νιώσει αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή ή ταπείνωση, γι ‘αυτό πολλές φόρες αναλαμβάνουμε εμείς τις δίκες του υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό όμως να αφήσουμε το παιδί μας να βιώσει τις συνέπειες των πράξεων και της συμπεριφοράς του ώστε να μάθει από αυτή την εμπειρία.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Αυτή η τεχνική είναι το επόμενο βήμα της παραπάνω εκδοχής, δεδομένου ότι απαιτεί από τα παιδιά να είναι σε θέση να διορθώσουν τα λάθη τους. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να τους είναι διπλά τους, όποτε κι αν αν χρειαστεί. Αλλά δεν πρέπει να παρεμβαίνουν πάρα πολύ: ο στόχος είναι να δείξουν στο παιδί τον κατάλληλη τρόπο να αντιδρούν μεσώ της δικής τους συμπεριφοράς . Για παράδειγμα, μπορούν ευγενικά να ζητήσουν βοήθεια, να ζητήσουν συγγνώμη κλπ.

Παράδειγμα: Αναβάλει το διάβασμα για αργότερα και έτσι δεν προλαβαίνει να διαβάσει επαρκώς. Αντί λοιπόν οι γονείς να μένουν ως αργά και να βοηθούν το παιδί με το διάβασμα του, πρέπει να το αφήσουν να πάρει κακό βαθμό και να μάθει πώς όλα έχουν συνέπειες.

3. Βρείτε τις ρίζες της κακής συμπεριφοράς τους.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Το παιδί σας μπορεί να θυμώνει συχνά και να συμπεριφέρεται άσχημα, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρει πώς να χειριστεί τα συναισθήματά του ακόμα. Είναι σημαντικό να συζητάτε με το παιδί και να του δίνεται την ευκαιρία να δικαιολογηθεί για την άσχημη συμπεριφορά του.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να μιλήσετε για τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις πράξεις του. Εξηγήστε στο παιδί ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε διαφορετικά είδη συναισθημάτων, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσει με αποδεκτό τρόπο. Δείξτε στο παιδί σας την αγάπη σας και μιλήστε του για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια συναισθήματα στο μέλλον.

Παράδειγμα:

Πηγαίνετε για ψώνια με το παιδί σας και κάποια στιγμή αρχίζει το κλάμα και τις φωνές χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Μάθετε τι προκάλεσε τη συμπεριφορά συζητώντας μαζί του. Το παιδί μπορεί να είναι πεινασμένο, κουρασμένο ή να έχει βαρεθεί, αλλά δεν ξέρει πως να το εκφράσει με τον σωστό τρόπο.

 

4. Μην ξεχνάτε ότι είστε ενήλικας, γι αυτό μην χειρίζεστε τις καταστάσεις με παιδική συμπεριφορά.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Εάν οι γονείς αισθάνονται εκνευρισμένοι ή απελπισμένοι, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πλέον την κατάσταση υπό έλεγχο. Το πρόβλημα με την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού είναι ότι μπορεί να «ξυπνήσει» το παιδί μέσα μας και τότε είναι που αρχίζουμε να νιώθουμε αβοήθητοι. Μας κάνει να περνούμε κακές αποφάσεις και ενεργούμε ακατάλληλα σε μια δύσκολη κατάσταση.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Εάν δείτε ότι αρχίζετε να φωνάζεται ή δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας ως απάντηση στη συμπεριφορά του παιδιού, είναι προτιμότερο να κάνετε ένα διάλειμμα. Αφήστε το παιδί σας για μερικά λεπτά (αν είναι δυνατό), πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε αν ενεργείτε τώρα ως ενήλικας. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και μετά να επιστρέψετε στη συζήτηση.

Παράδειγμα :

Το παιδί σας ικετεύει για περισσότερα γλυκά, αλλά γνωρίζετε ότι αυτό θα τους κάνει κακό. Έτσι ένας γονέας σε θέση ενηλίκου θα έλεγε: “Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε αφήσω να φάτε άλλα γλυκά. Ένα κομμάτι κέικ είναι αρκετό.

5. Επιλέξτε την τιμωρία που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να ενεργούν ως ενήλικοι το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πρέπει να εξηγήσετε τα πράγματα στα παιδιά στο επίπεδό τους για να τα ακούσετε και να τα καταλάβετε. Είναι σημαντικό να βρείτε την προσέγγιση που λειτουργεί για τα παιδιά της ηλικίας του παιδιού σας και να την τροποποιήσετε όσο μεγαλώνουν.

Πώς λειτουργεί αυτό: Λάβετε υπόψη ότι το παιδί σας δεν έχει την εμπειρία και τη γνώση που κάνετε, έτσι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να κάνουν λογικές συνδέσεις και να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα. Έτσι, η τιμωρία θα πρέπει να ταιριάζει με την ηλικία του παιδιού και το επίπεδο ανάπτυξής του. Αντίθετα, το παιδί δεν θα καταλάβει τι τιμωρούνται.

Παράδειγμα: Δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα για μια συνομιλία με ένα μικρό παιδί για τα συναισθήματά τους και τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα θέμα.

6. Μην απειλείτε ή τρομάζετε το παιδί σας.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Μην απειλείτε το παιδί σας και μην χρησιμοποιείτε σωματικές τιμωρίες. Η συναισθηματική και σωματική κακοποίηση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη ενός παιδιού και μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα στο μέλλον. Εκτός αυτού, μια τέτοια συμπεριφορά βλάπτει τη συναισθηματική σχέση μεταξύ γονέων και παιδιού.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Η χρήση καταχρηστικών μεθόδων μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα διδάσκει στο παιδί  πώς να συμπεριφέρεται σωστά. Πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας πώς να χειριστείτε τα συναισθήματά τους και να του δείξετε ότι η επιθετικότητα και η βία  υπό οποιαδήποτε μορφή δεν είναι λύση και σίγουρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση διαφωνιών.

Παράδειγμα:

Το παιδί σας πήγε στο σπίτι του φίλου του χωρίς την άδειά σας, και εσείς το βάζετε τιμωρία για 3 μήνες. Αντί να εφαρμόσετε τόσο σκληρά μέτρα φροντίστε να του μιλήστε για το πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκανε και να του πείτε πόσο το αγαπάτε εξηγήστε του γιατί η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη και μη επιτρεπτή.

 

7. Αφήστε το παιδί σας να νιώθει ότι έχει σημασία η γνώμη του.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Θυμηθείτε, ότι ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το παιδί σας, είναι ξεχωριστό άτομο με τις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες και χαρακτήρα. Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται υπερβολική πίεση όταν τα πιέζουμε να κάνουν κάτι με συγκεκριμένο τρόπο ή χρόνο. Έτσι εκείνα αντιδρούν άσχημα για να μας δείξουν την ανεξαρτησία τους.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Εάν αισθάνεστε ότι μερικές φορές δεν μπορείτε να συμφωνήσετε με τα παιδιά σας ούτε για τα πιο άπλα θέματα, ήρθε η ώρα να τα συμπεριλάβετε σε συζητήσεις για την λήψη αποφάσεων που αφορούν την οικογένεια σας. Μην ζητήσετε την γνώμη τους για οικονομικά θέματα, αλλά θα ήταν ευεργετικό αν του ζητούσατε να πάρει μέρος σε συζητήσεις και αποφάσεις για πιο άπλα ζητήματα.

Παράδειγμα:

Το παιδί σας έχει μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή που δεν έχασε ποτέ, αλλά εσείς έχετε κάποιες εξωτερικές δουλείες και το παιδί σας αρνείται να έρθει μαζί σας επιμένοντας  να μένει στο σπίτι και να παρακολουθήσει τηλεόραση. Αντί να μειώσετε τις ανάγκες τους και να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως “Μια σειρά είναι και να χάσεις και ένα επεισόδιο δεν θα έχει σημασία. Ελα μαζί μας “, βρείτε έναν συμβιβασμό που να καλύπτει τις επιθυμίες κάθε μέλους της οικογένειάς σας.

8. Να συμφωνούν οι απαιτήσεις που έχετε από τα παιδιά σας με την δίκη σας συμπεριφοράς σας.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Οι γονείς πρέπει να έχουν μια σταθερή προσέγγιση και απόψεις για το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες και να κατανοεί είναι απαράδεκτο ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Οι γονείς πρέπει να τηρούν τα λόγια τους και να αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Είναι σημαντικό ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι γονείς στην κακή συμπεριφορά του παιδιού να μην αλλάζει ανάλογα με τους διάφορους παράγοντες. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί για την απαράδεκτη συμπεριφορά του και ότι αυτό δεν θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των γονιών του. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να τηρούν τις υποσχέσεις τους και να μην αφήνουν το παιδί να ξεφύγει από μια κατάσταση μόνο και μόνο επειδή δεν αισθάνονται ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Παράδειγμα:

Το παιδί παρακολουθεί τηλεόραση πάρα πολύ ώρα, έτσι εσείς του ζητάτε να την κλείσει, αλλά το παιδί το αρνείται. Εάν είστε σε καλή διάθεση εκείνη τη στιγμή, και επιτρέψετε στο παιδί να συνεχίσει να παρακολουθεί ενώ κάποια άλλη στιγμή που είχατε κακή διάθεση το τιμωρήσατε τότε το παιδί μπερδεύεται και δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί

9.Μην φέρεστε στο παιδί σας σαν να είστε ο προϊστάμενος του.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Τα παιδιά σας πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να απευθύνονται σε εσάς για υποστήριξη όποτε το χρειάζονται, άλλα πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι είστε οι γονείς του, οι οποίοι πρέπει να περνούν κάποιες φόρες και σκληρές αποφάσεις όταν πρόκειται για το κάλο τους.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Το παιδί σας θα πρέπει να αισθάνεται ότι  η άποψή σας υπερβαίνει τη δική του. Αλλά μην ενεργείτε σαν κακό αφεντικό: ουρλιάζοντας στο παιδί σας και προσπαθώντας να τους πείσετε ότι είστε επικεφαλής μόνο και μόνο επειδή είστε γονέας. Το παιδί πρέπει να νιώθει εμπιστοσύνη κοντά σας και να σας βλέπουν ως άτομα που μπορούν να στηριχτούν σε σας.

Παράδειγμα:

Το παιδί σας αρνείται να φύγει από το κατάστημα μέχρι να του αγοράσετε ένα παιχνίδι. Αντί να του φωνάξετε, κρατήστε την ψυχραιμία σας και ενεργήστε σαν να έχετε την κατάσταση υπό έλεγχο. Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και στη συνέχεια αφού ηρεμήσει μιλήστε του. Προσπαθήστε να του δείξετε ότι η συμπεριφορά του είναι παράλογη και αφήστε το να πιστεύει ότι ο τελικός λόγος είναι δικός του.

 

10. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να εκτιμήσει τα άπλα πράγματα στη ζωή του.

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν μετατρέπεται σε "τέρας"

Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας όσα περισσότερα μπορούμε, αλλά μερικές φορές παρατηρούμε ότι τα παιδιά απλά δεν εκτιμούν τα πράγματα που έχουν και πάντα ζητούν περισσότερα. Η υπερκατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός παιδιού. Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί πώς να είναι ευγνώμων για αυτά που έχει από μικρή ηλικία.

Πώς λειτουργεί αυτό:

Το να μπορεί να νιώσει ευγνωμοσύνη ένα παιδί εξαρτάται από την ηλικία του. Τα νήπια, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με το να τους μάθετε καλούς τρόπους, και την χρησιμότητα τον λέξεων “ευχαριστώ” και “παρακαλώ”. Οι γονείς μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή του παιδιού από την κατοχή περισσότερων πραγμάτων και να την στρέψουν προς το τι μπορεί να κάνει ένα παιδί ώστε να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις άλλα και εμπειρίες. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε την αξία του χρήματος και γιατί δίνουμε προτεραιότητα σε ορισμένα πράγματα σε σχέση με άλλα.

Παράδειγμα:

Αντί να εστιάζετε στα δώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ευχάριστες αναμνήσεις για τα παιδιά σας που δεν θα συνδέονται με δώρα. Το παιχνίδι, η παρέα και οι δραστηριότητες με φίλους του δείχνει ότι μπορεί να είναι ευτυχισμένο και χωρίς να ξοδεύετε χρήματα για υλικά πράγματα.

Εικονογραφημένο από την Polina Koshel

Με πληροφορίες από brightside.me

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα