13 φράσεις που χρησιμοποιούν οι γονείς και μπορεί να οδηγήσουν το παιδί στον ψυχολόγο όταν μεγαλώσει. Αυτές τις φράσεις τις χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γονείς, όμως μπορούν να στείλουν το παιδί σε ψυχολόγο όταν μεγαλώσει.
Οι γονείς προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τα παιδιά τους. Όμως μερικές φορές κάνουν λάθη. Μερικά λάθη των γονιών είναι μικρά ενώ άλλα λάθη είναι πιο μεγάλα. Το κακό είναι όμως ότι μερικές φορές δεν είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.
Υπάρχουν λοιπόν μερικές φράσεις που οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν όμως είναι σε θέση να στείλουν ένα παιδί σε ψυχολόγο όταν μεγαλώσει. Είναι φράσεις που φαίνονται άκακες όμως αυτό είναι φαινομενικό. Διαβάστε παρακάτω και αλλάξτε τρόπο έκφρασης:
“Είσαι τόσο όμορφη!”
Οι ψυχολόγοι συνιστούν να μην εστιάζουν οι γονείς την προσοχή των κοριτσιών στην ομορφιά τους. Όταν μεγαλώνει, ένα παιδί μπορεί να καταλήξει να πιστεύει ότι η εμφάνιση είναι το μόνο που έχει σημασία και μπορεί να επικεντρωθεί σε μικρές ατέλειες.
Τελικά, μπορούν να αναπτύξουν ένα σωρό συμπλέγματα και να χάσουν πολύτιμο χρόνο, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτο-ανάπτυξη και δημιουργικότητα.
«Έβαζα 100 γκολ όταν ήμουν στην ηλικία σου!»
Οι συγκρίσεις που δεν είναι υπέρ του παιδιού είναι πάντα οδυνηρές γι’ αυτό. Επιπλέον, όταν συγκρίνονται όχι με κάποιον γείτονα ή θείο, αλλά με τους δικούς του γονείς που είναι οι ιδανικοί ενήλικες του παιδιού, η προσβολή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Οι συνεχείς συγκρίσεις αγχώνουν το παιδί, μειώνουν την αυτοεκτίμησή του και μπορούν ακόμη και να γίνουν ο λόγος που μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τους γονείς του.
«Όχι-όχι, μην πας εκεί! Είναι επικίνδυνο!”
Το άγχος και η ανησυχία για τα παιδιά τους είναι κάτι φυσιολογικό για τους γονείς. Ωστόσο, η επιθυμία να προστατεύσουν το μωρό τους κυριολεκτικά από τα πάντα και το να είναι υπερπροστατευτικοί μπορεί να προκαλέσει στο παιδί «σύνδρομο Πίτερ Παν».
Συνήθως, άτομα άνω των 30 υποφέρουν από αυτό (τις περισσότερες φορές είναι άντρες): αρνούνται να γεράσουν, συμπεριφέρονται σαν νήπια, είναι ασυνεπείς και συναισθηματικά ανώριμοι. Είναι δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν οικογένεια, δεν θέλουν να κάνουν παιδιά και να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους.
“Φυσικά ναι!”
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις «όχι» στο παιδί σου, αλλά το να είσαι πάντα ευχάριστο μερικές φορές είναι χειρότερο από μια άρνηση. Η επιτρεπτική γονική μέριμνα τελικά κάνει κακό σε όλα τα μέλη αυτής της διαδικασίας.
Μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες έδειξε ότι η ανεκτικότητα είναι μια έμμεση αιτία για να καταλήξει ένα παιδί να κάνει παρέα με τα λάθος άτομα, όπου επηρεασμένο από τις νέες του γνωριμίες, ένα παιδί μπορεί να βρεθεί σε μπελάδες και ακόμη και να διαπράξει ένα έγκλημα.
«Είσαι πολύ καλύτερος από…»
Τα παιδιά πιστεύουν αυτά που τους λένε οι μεγάλοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να θαυμάζετε υπερβολικά τα παιδιά σας και να τα πείσετε για την εξαιρετικότητά τους, ακόμη και για λόγους παρακίνησης. Κάνοντας αυτό, οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν έναν ναρκισσιστή.
“Στα ‘λεγα”
Το να καυχιέστε ότι ξέρατε το αποτέλεσμα της ιδέας του παιδιού σας δεν θα κάνει καλό στο παιδί σας. Θα πρέπει να γνωρίζουν χρησιμοποιώντας τη δική τους εμπειρία ότι η οδήγηση ενός ποδηλάτου απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή και ότι τα ρούχα γίνονται υγρά και κρύα εάν πηδούν μέσα σε λακκούβες.
Αντί να δείξετε ότι γνωρίζετε τις συνέπειες, επαινέστε το παιδί που πήρε τις σωστές αποφάσεις και ξεπέρασε τις δυσκολίες.
“Με αυτόν τον τρόπο μεγάλωσα και έγινα ένας σωστός άνθρωπος για την κοινωνία”
Οι μέθοδοι ανατροφής που χρησιμοποιούσαν οι μητέρες και οι πατέρες μας μας έδωσαν έναν οδηγό δράσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τον ίδιο τρόπο.
Είναι πιο σημαντικό να κατανοήσετε τις ανάγκες του παιδιού σας παρά να εστιάσετε στον ήδη υπάρχοντα τρόπο γονικής μέριμνας. Κάθε άτομο είναι μοναδικό — θα πρέπει να το έχετε πάντα υπόψη σας.
“Είμαι τόσο χοντρός – ήρθε η ώρα να ξεκινήσω δίαιτα!”
Όλοι υποφέρουμε μερικές φορές από κρίσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης και δεν βλέπουμε ακριβώς το άτομο που θα θέλαμε να δούμε στον καθρέφτη.
Αλλά για τα παιδιά, οι γονείς είναι πάντα οι καλύτεροι, επομένως, μπορείτε όχι μόνο να χαμηλώσετε τον εαυτό σας στα μάτια του παιδιού σας αλλά και να το ενθαρρύνετε να σχηματίσει λάθος στάση απέναντι στην εμφάνισή του συζητώντας τις ατέλειές σας παρουσία του παιδιού σας.
«Μην το φας αυτό – είσαι ήδη χοντρό!»
Όταν πρόκειται για επιπλέον βάρος και περιορισμούς διατροφής που σχετίζονται με αυτό, είναι πολύ καλύτερο να εστιάσετε στη γεύση και τα οφέλη της υγιεινής διατροφής παρά στη βλάβη της ανθυγιεινής διατροφής.
Η φράση “Τελικά, το μπρόκολο είναι πολύ νόστιμο!” ακούγεται πολύ καλύτερα από το «Οι τηγανιτές πατάτες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά σε παχαίνουν ακόμα περισσότερο!»
Δείτε ακόμα Όταν το παιδί παίρνει τον ρόλο του συντρόφου – Αρνητικές επιπτώσεις
Το να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι είναι υπέρβαρα είναι επιβλαβές για την αυτοεκτίμησή τους και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με την υπερκατανάλωση τροφής στην ενήλικη ζωή.
«Θα σε αφήσω εδώ!»
Συχνά, μπορούμε να ακούσουμε τους γονείς να λένε, “Εντάξει, μείνε – φεύγω!” όταν τα παιδιά τους δεν θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι από μια βόλτα. Μια συχνή έντονη απειλή που τρομάζει ένα παιδί, του στερεί την αίσθηση ότι είναι προστατευμένο και μπορεί να καταστρέψει την προσκόλλησή του με τους γονείς του ως κέντρο ασφάλειας.
Αντίθετα, προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή του ανυπάκουου παιδιού σε ένα ωραίο αυτοκίνητο ή να του προτείνετε να μετρήσετε τα σκυλιά ή τα πουλιά που θα συναντήσετε στο δρόμο της επιστροφής στο σπίτι.
«Μην το κάνεις!»
Δυστυχώς, η φράση «Μην το κάνεις!» δεν βοηθά ένα παιδί να διορθώσει τη συμπεριφορά του. Δεν θα σταματήσουν να κάνουν πως πετούν, να μετρούν το βάθος των λακκούβων ή να ρίχνουν άμμο. Είναι καλύτερα να επικεντρωθείτε σε φράσεις που δεν έχουν αρνητικό πλαίσιο και που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που θέλετε.
Για παράδειγμα, αντί για το “Μην πηδάς μέσα στην λακκούβα” μπορείτε να πείτε, “Πήγαινε γύρω από αυτή τη λακκούβα!” και φροντίστε να προσθέσετε το “σε παρακαλώ” και να δείξετε το σωστό με το δικό σας παράδειγμα. Θα είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα αρκετά σύντομα.
“Είσαι ένα μεγάλο παιδί τώρα – δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς!”
Ο φόβος είναι παράλογος και ακόμη και οι ενήλικες μερικές φορές φοβούνται τα πράγματα. Περιττό να πούμε ότι τα μικρά παιδιά είναι εξοικειωμένα με αυτό το συναίσθημα επίσης.
Οι φόβοι των παιδιών είναι διαφορετικοί και μερικές φορές φαίνονται αστείοι στους ενήλικες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αγνοούμε.
Μια απερίσκεπτη φράση που λέγεται σε ένα φοβισμένο παιδί είναι αυτή που σας αναφέραμε στην επικεφαλίδα και του δείχνει ότι είναι απλά ανήκουστο και ότι ο ενήλικας απαξιώνει τα συναισθήματά του. Θα ήταν πιο σωστό να δείξετε ενσυναίσθηση και να στηρίξετε τον γιο ή την κόρη σας.
«Τα οικονομικά μας δεν είναι δική σου δουλειά».
Η συζήτηση οικονομικών θεμάτων είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς γονείς. Συχνά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες προτιμούν να μην εξηγούν γιατί είναι αδύνατο να αγοράσετε ένα παιχνίδι ή να πάτε σε ένα λούνα παρκ. Ωστόσο, θα έπρεπε.
Τα παιδιά παρατηρούν πολλά πράγματα, αλλά μπορούν να ερμηνεύσουν λανθασμένα το πρόβλημα και να νιώθουν ενοχές για την έλλειψη οικονομικών. Οι λανθασμένες πεποιθήσεις μπορούν να ακολουθήσουν το παιδί στην ενήλικη ζωή του και να το μετατρέψουν σε εργασιομανή που μόνο εξοικονομεί χρήματα και φοβάται να τα ξοδέψει.
Ή, αντίθετα, μπορεί να γίνουν σπάταλοι που δεν είναι σε θέση να σταματήσουν να ξοδεύουν χρήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ψυχολόγοι συνιστούν να μην κρύβονται οικονομικά ζητήματα από τα παιδιά.
Δείτε ακόμα 18 συμβουλές που αξίζει να δώσετε σε ένα παιδί πριν μεγαλώσει
Ταυτόχρονα να αποφεύγεται η αρνητική εκτίμηση της κατάστασης και να επικεντρώνονται στο γεγονός ότι τα θέματα είναι προσωρινά και ότι οι γονείς θα τα αντιμετωπίσουν σίγουρα.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.