Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του μπαλέτου, ούτε κάτι προσωπικό με το καράτε -κάθε εξωσχολική δραστηριότητα έχει από κάτι σημαντικό να προσφέρει. Αφήστε μας, απλώς, να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε για τα οφέλη των δραστηριοτήτων που ακολουθούν, γιατί είναι «ψαγμένες», είναι δημιουργικές, ασκούν νου και πνεύμα και αξίζουν μια θέση στο πρόγραμμα των παιδιών. Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να σας συστήσουμε σε τρεις πρωτότυπες δραστηριότητες: την τέχνη του να φτιάχνεις κάτι απ’ το μηδέν, το απόλυτο χόμπι του μέλλοντος και το σκάκι των αθλημάτων. Voilà:
Κεραμική
*Φωτογραφία: gomdl.com
Θεωρείται μία από τις πιο παλιές τέχνες που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Κύριο συστατικό της είναι ο πηλός, τον οποίο ο «μάστορας» στην αρχή πλάθει, δίνοντάς του το σχήμα που θέλει (από ένα σκεύος μέχρι ένα διακοσμητικό ή παιχνίδι), έπειτα τον αφήνει να στεγνώσει και στη συνέχεια τον «ψήνει» σε έναν ειδικό φούρνο.
Θεωρείται μία από τις πιο παλιές τέχνες που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου
Δείτε ακόμη: Αναπτυξιακά στάδια και δραστηριότητες για το παιδί (0 έως 8 ετών)
Ωστόσο, η κεραμική δεν είναι ένα… άθλημα μόνο για τους μεγάλους. Τα παιδιά, από 4 μόλις ετών, μπορούν να ασχοληθούν μ’ αυτήν και να φτιάξουν τα δικά τους μικρά έργα τέχνης στα πλαίσια ειδικών προγραμμάτων που οργανώνονται σε εργαστήρια κεραμικής. «Από το πρώτο βήμα, το πλάσιμο, μέχρι το τελικό στάδιο, την εμφιάλωση, γίνονται μέρος της διαδικασίας και στο τέλος νιώθουν περήφανα για το δημιούργημά τους!», μας λέει χαρακτηριστικά η κεραμίστρια, Μάρω Μελένιου. Τα μαθήματα απευθύνονται τόσο σε «πρωτάκια», που θέλουν να πειραματιστούν για πρώτη φορά με τον πηλό όσο και σε παιδιά που αποφάσισαν ότι θέλουν να εξελίξουν το ταλέντο τους. Σε κάθε περίπτωση, οι μικροί κεραμοποιοί έχουν να κερδίσουν πολλά από την ενασχόλησή τους μ’ αυτή την πρωτότυπη δραστηριότητα. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, η κεραμική βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την κινητικότητά τους και να συντονίζουν καλύτερα τις κινήσεις τους.
Όμως, δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που η κεραμική τα γοητεύει. Η χαρά της δημιουργίας και της κατασκευής ενός ολόδικού τους μικρού έργου τέχνης, τα κάνει να γεμίζουν με ικανοποίηση γι’ αυτό που κατάφεραν. Επιπλέον, όπως συμπληρώνει η κ. Μελένιου, 4 είναι τα βασικά στοιχεία της κεραμικής: το χώμα, το νερό, το αέρας και η φωτιά- όλα στοιχεία της φύσης με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή για να φτιάξουν κάτι μοναδικό! Ας μην ξεχνάμε ότι η επαφή με τη φύση και η δημιουργία με τα χέρια, λειτουργούν αγχολυτικά, πόσω μάλλον όταν συνδυάζονται.
Το διαφορετικό, επίσης, με την κεραμική είναι ότι τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι έφτιαξαν- κάτι απ’ το οποίο μπορείτε να επωφεληθείτε και εσείς: από το να διακοσμήσετε τα έργα τους στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε τα σκεύη που έχουν φτιάξει μέχρι το να παίζουν με τα παιχνίδια που έχουν πλάσει από μόνα τους, θα δουν τα δημιουργήματά τους να παίρνουν σάρκα και οστά.
Μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν τα παιδιά την κεραμική, είναι να παρακολουθήσουν ένα δωρεάν μάθημα διάρκειας μίας ώρας, από το Maru Meleniou, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου (απαραίτητη είναι η τηλεφωνική κράτηση της θέσης στο τηλέφωνο 6974771232). Έτσι, θα δουν αν τους γοητεύει η όλη διαδικασία και αν θέλουν να συνεχίσουν αυτό το χόμπι για 1,5 ώρα, μια φορά την εβδομάδα. Εννοείται ότι μπορείτε κι εσείς να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους, αν θέλετε να καταπιαστείτε με μια τόσο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα!
Ρομποτική
*Φωτογραφία: siliconstemacademy.com
Για τους επίδοξους, μικρούς επιστήμονες που συναρπάζονται από το καινούριο, η ρομποτική είναι μια δραστηριότητα που τους ταιριάζει γάντι. Μέσω αυτής, έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία, η οποία έτσι κι αλλιώς τα «τραβάει» και ικανοποιούν την έμφυτη περιέργειά τους να μαθαίνουν αλλά και την ευχαρίστηση του να φτιάχνουν κάτι που μπορεί να «δουλέψει», με τα χέρια τους.
Δείτε ακόμη: 9 δραστηριότητες για μωρά έως 6 μηνών
Επιπλέον, η αυτοσυγκέντρωση που απαιτείται για να αφοσιωθούν στο έργο τους και η λογική διαδικασία που ακολουθούν, τα βοηθάει να εμπεδώσουν καλύτερα θετικές επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλικία των 8 ετών, κατά την οποία το παιδί έχει ήδη αναπτύξει πολλές από τις δεξιότητές του, είναι ιδανική για να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τη ρομποτική.
Ξιφασκία
*Φωτογραφία: haverstockfencing.net
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο άθλημα που απαιτεί τόσο πνευματική όσο και φυσική προσπάθεια. Από τη μία, τα παιδιά μαθαίνουν να συντονίζουν τις κινήσεις των άκρων (χέρια και πόδια), δυναμώνουν το σώμα και οξύνουν τα αντανακλαστικά τους. Από την άλλη, αποκτούν αυτοσυγκέντρωση, αναπτύσσουν τη δεξιοτεχνία τους, μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν μια στρατηγική αλλά το σημαντικότερο, πώς να «διαβάσουν» το μυαλό του αντιπάλου τους, προβλέποντας τις κινήσεις του. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί ισχυρίζονται ότι η ξιφασκία είναι το «σκάκι» των αθλημάτων, που όμως συνδυάζεται με τη φυσική άσκηση.
Δείτε ακόμη: Δραστηριότητες γραπτού και προφορικού λόγου στο νηπιαγωγείο και η σημασία τους
Αν, λοιπόν, πιστεύετε ότι η ξιφασκία ταιριάζει στο παιδί σας, η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να ασχολείται μ’ αυτήν είναι από τα 6 έτη και πάνω, οπότε έχει ήδη αναπτύξει τις κινητικές και πνευματικές δεξιότητες που απαιτούνται για το άθλημα.
Πηγή: mama365.gr