Σε οικογένειες με μοναχοkόρες, μπορούμε να διακρίνουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην προσωπικότητα του παιδιού. Επειδή πρόκειται για την “μοναδική” τους, οι γονείς τείνουν να προσπαθούν παραπάνω για την φροντίδα του παιδιού και για την κάλυψη των αναγκών του. Κατά συνέπεια, τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήμτα τόσο στην ανήλικη, όσο και στην ενήλικη ζωή τους.
Μια μοναχοkόρη, επειδή δεν έχει αδέλφια, φέρει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους της. Όταν ενηλικιωθεί, μπορεί να αισθάνεται την ανάγκη να ανταποδώσει όσα επένδυσαν σε αυτή οι γονείς της. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή της και να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις, σύμφωνα με το meygeia.gr
Δείτε επίσης Αυταρχικοί και νάρκισσοι γονείς δεν μπορούν να αγαπήσουν τα παιδιά τους
Τα προβλήματα μιας μοναχοkόρης και οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει
1. Δυσκολίες στις σχέσεις με τους άλλους
Ένα από τα προβλήματα μιας μοναχοkόρης είναι ότι μερικές φορές δυσκολεύεται στις σχέσεις της με τους άλλους.
Μια μοναχοkόρη έχει συνηθίσει να εστιάζει μονάχα στις δικές της ανάγκες. Έτσι δεν της είναι εύκολο να δείξει ενσυναίσθηση για τους άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να την κάνει να αισθάνεται άβολα όταν εργάζεται σε μια ομάδα καθώς και να αγνοεί τις συνεισφορές των άλλων ανθρώπων.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι όταν μια μοναχοkoρη πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο και δεν είναι πλέον το επίκεντρο της προσοχής. Η εμπειρία αυτή μπορεί να την κάνει να μη θέλει να ξαναπάει στο σχολείο.
Δείτε επίσης Έχεις αδερφή; Να τι σημαίνει αυτό για τη ψυχολογία σου
2. Διαχείριση συγκρούσεων
Τα προβλήματα αποτελούν μέρος της ζωής. Ωστόσο, μια μοναχοkόρη αντιμετωπίζει συγκρούσεις λιγότερο συχνά επειδή δεν έχει αδέλφια. Επομένως, δεν έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δεξιότητές της στην επίλυση συγκρούσεων.
Επιπλέον, οι γονείς της συνεχώς επιλύουν τα προβλήματά της για λογαριασμό της. Αυτό σημαίνει ότι η μοναχοkόρη δεν χρειάζεται να αγωνιστεί για τα πράγματα που θέλει και όλα τής έρχονται πολύ πιο εύκολα. Μερικές φορές μια μοναχοkόρη δεν ξέρει να χάνει.
3. Εγωισμός
Όλα τα παιδιά ηλικίας από 10 έως 12 ετών είναι εγωιστικά και εγωκεντρικά. Ωστόσο τα παιδιά που έχουν αδέλφια τα πηγαίνουν καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, επειδή είναι υποχρεωμένα να μοιράζονται.
Μια μοναχοkόρη δεν έχει την ευκαιρία να μοιράζεται πράγματα καθημερινά, ειδικά εφόσον τα χρήματα των γονιών της χρησιμοποιούνται για να ικανοποιούνται οι δικές της ανάγκες. Ως αποτέλεσμα μια μοναχοkόρη μπορεί να πιστεύει ότι δικαιούται να αποκτά ό,τι θελήσει χωρίς να σκέφτεται τους άλλους και αυτό μπορεί να γίνει ακόμα ένα από τα προβλήματα μιας μοναχοkόρης.
Δείτε επίσης ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΟΠΟΥΛΟΥ
4. Αλληλεξάρτηση
Ανεξάρτητα από την ηλικία της, οι γονείς κρεμούν όλες τους τις ελπίδες στη μοναχοkόρη τους. Αυτή η πίεση την κάνει να αισθάνεται ότι πρέπει να είναι τέλεια και να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και στις φιλοδοξίες των γονιών της.
Όταν ενηλικιωθεί, μια μοναχοkόρη μπορεί να γίνει το κέντρο του σπιτιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αλληλεξάρτησης, αφού τώρα πρέπει εκείνη να φροντίσει τους γονείς της.
Επειδή η kόρη τους είναι το μοναδικό τους παιδί, πολλοί γονείς θέλουν να μείνει κοντά τους για πάντα. Αυτό με τη σειρά του θα κάνει την κόρη να αισθάνεται ενοχή, αν φύγει από το σπίτι.
Το γεγονός αυτό μπορεί να περιορίσει σοβαρά τις επιλογές της αναφορικά με τα επόμενα στάδια της ζωής της.
Τα θετικά μιας μοναχοkόρης
Αφού είδαμε τα προβλήματα μιας μοναχοkόρης, ας ρίξουμε τώρα μια ματιά και στις θετικές πλευρές.
Δείτε επίσης «Πες όχι»: Το video της Αστυνομίας που κάθε ευσυνείδητος γονιός πρέπει να δει με το παιδί του
Πρώιμη ωριμότητα
Μια μοναχοkόρη περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της με τους γονείς της.
Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχει σε περισσότερο ενήλικες δραστηριότητες. Το γεγονός αυτό μπορεί να την ενθαρρύνει να χαίρεται το διάβασμα και τη ζωγραφική, ή να επιδίδεται σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και ησυχία. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα ωριμάσει πιο γρήγορα από ό,τι άλλα παιδιά της ηλικίας της.
Ανεπτυγμένη φαντασία
Όταν οι γονείς της δεν είναι διαθέσιμοι, μια μοναχοkόρη θα πρέπει να επινοήσει αδέλφια, φίλους ή ακόμα και κατοικίδια.
Έτσι μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδια που μπορεί να παίξει μόνη της, απλώς για να περάσει την ώρα της. Φυσικά αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αναπτύξει τη φαντασία της.
Αίσθηση υπευθυνότητας
Καθώς μια μοναχοkόρη μεγαλώνει, θα έχει πολλές δουλειές να κάνει στο σπίτι, επειδή δεν μπορεί να τις μοιραστεί με κανέναν. Από την άλλη πλευρά, δεν θα έχει κανέναν να κατηγορήσει αν σπάσει κάτι ή αν κάνει κάποιο λάθος. Έτσι είναι πιο πιθανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Το ότι είναι μοναχοkόρη σημαίνει ότι ανήκει σε μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα. Οι μοναχοkόρες έχουν πολλές ερωτήσεις για τα παιδιά με αδέλφια και για το πώς είναι η ζωή τους.
Δείτε επίσης Η στέρηση του ύπνου λόγω του μωρού για τους νέους γονείς μπορεί να φθάσει τα έξι χρόνια
Αν και δεν είναι εύκολο για μια μοναχοkόρη να καταλάβει τη ζωή τους, η αφοσίωση που λαμβάνει από τους γονείς της όταν ενηλικιώνεται είναι έντονη, έτσι αναπτύσσεται ανάμεσά τους αλληλεξάρτηση.
Photo via Odyssey
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή