Ο κορονοϊός φαίνεται πως ξεκίνησε να επηρεάζει και τα παιδιά μας. Η καραντίνα και ο φόβος για το άγνωστο του κορονοϊού επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών μας.
Στο Daddy-Cool είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν, στην κακή ψυχολογία των παιδιών εξαιτίας του κορονοϊού αλλά και στις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή για τα σώματα και τις ψυχές των παιδιών μας. Φοβόμαστε γι’ αυτά.
Οι γονείς έχουν σίγουρα πολλά θέματα να διαχειριστούν. Πολλές φορές λοιπόν παραμελούν τις αγωνίες των παιδιών τους ή πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι αρκετά μικρά ακόμη για να αντιληφθούν την τραγικότητα της κατάστασης.
Δείτε ακόμα Τα παιδιά της καραντίνας και η χαμένη τους παιδικότητα
Όμως τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα. Καταλαβαίνουν την ανησυχία του μπαμπά και της μαμάς για το πως θα πληρώσουν τους λογαριασμούς αφού η καραντίνα τους στέρησε την εργασία τους. Καταλαβαίνουν πως τους λείπουν οι φίλοι τους, τους λείπουν οι δάσκαλοί τους, η καθημερινότητα που είχαν πριν τον κορονοϊό, οι θείες και οι παππούδες.
Μπορεί να μην μας τα λένε με τα λόγια, αλλά μας τα λένε με το σώμα τους. Ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος, καταγγέλλει πως παιδιά ξεκίνησαν να εμφανίζουν τραυλισμό, βήχα κι άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα εξαιτίας του κορονοϊού. Προσπαθεί μέσα από το κείμενο που θα μοιραστούμε μαζί σας παρακάτω να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και αρμόδιου.
Διαβάστε παρακάτω:
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ
Τον τελευταίο καιρό έχω πολλά προβλήματα.
Που δεν τα είχα μέχρι τώρα…
Όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει και επηρεάζει τα παιδιά μας βαθιά. Ελπίζω όχι αμετάκλητα.
Στο ιατρείο, κόσμος πάει κι έρχεται.
Δύο – τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας που η γλώσσα τους πήγαινε “ροδάνι”, ξεκίνησαν ξαφνικά να τραυλίζουν.
Δύο άλλα, μεγαλύτερα αυτά, εμφάνισαν ψυχογενή βήχα.
Ένα αγόρι 8 χρόνων, δυναμικό παιδί μέχρι πρότινος, φοβάται πια τα βράδια και ξανακοιμάται μαζί με το αρκουδάκι που έπαιρνε ως μωρό.
Δείτε ακόμα Πως επηρεάζει η καραντίνα το σώμα των παιδιών – Τρόποι αντιμετώπισης
Ένα ακόμη αγόρι προσχολικής ηλικίας ξεσπά εδώ και δέκα μέρες σε ξαφνικά κλάματα όταν σε κάποιο παραμύθι συμβεί κάτι “κακό”, πχ. ο πρίγκηπας έπεσε από το άλογο.
Και βέβαια, μια σειρά από αλλά πολύ συχνά, όπως “άτυπα” κοιλιακά άλγη, ανορεξία, υπερένταση. Και εθισμός στο διαδίκτυο. Πολύς και φοβάμαι και δύσκολα αναστρέψιμος.
Οι ερωτήσεις πια καθημερινές. Δια ζώσης και στο messenger : “Γιατρέ, ξέρεις κανέναν καλό παιδοψυχολόγο;”
Και λες : “Τι γίνετε βρε διάολε; ”
Δείτε ακόμα Μετά την καραντίνα: Γονείς δώστε περισσότερη προσοχή στο πόσο παίζουν τα παιδιά όχι στα μαθήματα
Και αφού όλη την μέρα βγαίνουν και μιλάνε διάφοροι “ειδικοί”, γιατί δεν βγαίνει κι ένας μια φορά να πει και για αυτά τα παιδιά; Κάτι έστω. Υγεία δεν είναι μόνο να θεραπεύσεις έναν στρεπτόκοκκο. Εκεί, εξάλλου, παίρνεις ένα Amoxil με 50 στο κιλό και σε πέντε μέρες είσαι περδίκι.
Τι κάνεις όμως με την παιδική κατάθλιψη; Με τις φοβίες; Σε μια ηλικία που είναι και εύθραυστη και σε έναν χαρακτήρα που τώρα σιγά σιγά δημιουργείται. Εκεί… πως ξεμπερδεύεις; Και πόσο καιρό θα χρειαστείς;
Να μπορούμε να δούμε, λοιπόν, την “μεγάλη εικόνα”.
Και το τι ανθρώπους θα δώσουμε αύριο μεθαύριο σε μια κοινωνία που μπορεί ούτως ή άλλως να είναι μισοδιαλυμένη.
Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Φαίνεται όμως πως ότι κάνουμε, μάλλον το κάνουμε λάθος. Κλείστε για λίγο την τηλεόραση. Μην μιλάτε συνέχεια μπροστά στα παιδιά σας για τον κορωνοϊό.
Δείτε ακόμα Καραντίνα : Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα παιδιά
Για τα οικονομικά σας προβλήματα. Για την δική σας ψυχική κατάσταση, που (σύμφωνοι) μπορεί να μην είναι η καλύτερη. Τα παιδιά μας ακούν τα πάντα. Ακόμη κι όταν φαίνεται ότι είναι απασχολημένα με κάτι άλλο.
Και βγείτε έξω. Μακάρι να είχαμε και τα σχολεία “έξω”. Γιατί ο γιος μου κάνει γυμναστική μέσω webex;
“Μας μιλά ο κύριος της γυμναστικής για τα αθλήματα γενικά…”, μου λέει.
Και γιατί να μην τα μαζέψει όλα στο πάρκο σε μια γωνιά και να κάνουνε εκεί γυμναστική και να εκτονωθούν; Πώς και γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο; Μια φορά την εβδομάδα έστω.
Πολλά ζητάω;
Χτυπάει ο κορωνοϊος τον πνεύμονα, μα χτυπά και το μυαλό.
Τα παιδιά σας και τα μάτια σας.
Αυτά τα ολίγα ως τροφή για σκέψη. Θα τα ξαναπούμε.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Photo cover via: ecozen.gr