Close

4 τρόποι για να κάνετε το παιδί πιο υπομονετικό από τη βρεφική ηλικία

4-τρόποι-να-κάνετε-το-νήπιο-πιο-υπομονετικό-

Η υπομονή μπορεί να μεταλαμπαδευτεί σαν αρετή στα παιδιά, από τη βρεφική τους ηλικία. Αυτοί οι 4 τρόποι θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας πιο υπομονετικά από μικρά.

Τα παιδιά είναι ανυπόμονα, διότι η υπομονή, δεν είναι κάτι ενστικτώδη, αλλά κάτι που το μαθαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε. Οι γονείς κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι τα παιδιά, αποκτούν υπομονή ή την δυνατότητα να αντιληφθούν τη σημασία της, από το Δημοτικό και μετά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, μπορείτε να μεγαλώσετε υπομονετικά παιδιά, ακόμη και από την βρεφική ηλικία. Στο παρακάτω άρθρο θα σας δείξουν 4 τρόπους να κάνετε τα παιδιά σας υπομονετικά από την ηλικία των 0 ετών μέχρι και των 2-3 ετών. Διαβάστε παρακάτω:

Μέσα από το παιχνίδι μπορεί να μάθει την υπομονή

Το νήπιο παίζει με τα παιχνίδια του στο σαλόνι και ξαφνικά ένα παιχνίδι του, απομακρύνεται από κοντά του. Αντί να τρέξετε να πιάσετε αμέσως το παιχνίδι, για να του το δώσετε έτσι ώστε να μη κλάψει, αφήστε το παιδί να το αναζητήσει μόνο του. Μπορείτε ακόμη και να το ενθαρρύνεται να το κάνει.

Γενικότερα δεν πρέπει να λύνετε αμέσως τα προβλήματά τους, ακόμη κι αν είναι ακόμη πολύ μικρά. Σίγουρα δε θέλετε το παιδί να κλάψει, να γκρινιάζει ή να νευριάζει, αλλά μερικές φορές, χρειάζεται κι αυτό για να μάθει να περιμένει ή να αναζητά μόνο του τις λύσεις.

4-τρόποι-να-κάνετε-το-νήπιο-πιο-υπομονετικό-

Photo via: mothersblog.gr

Ζητήστε τους να περιμένουν μερικά λεπτά προτού τα βοηθήσετε

Αν την στιγμή που το παιδί χρειαστεί μία μικρή βοήθεια, εσείς μαγειρεύετε ή κάνετε κάποια άλλη δουλειά, δεν χρειάζεται να παρατήσετε ό,τι κάνετε στη μέση για να ικανοποιήσετε την επιθυμία του. Ζητήστε από το παιδί να περιμένει λίγο και ο χρόνος αναμονής, προσαρμόζεται ανάλογα την ηλικία του παιδιού.

 

4 τρόποι που θα κάνουν τα παιδιά να βοηθούν με χαρά στις δουλειές του σπιτιού

 

Για παράδειγμα ένα παιδί 2 ετών, μπορεί να περιμένει 2-3 λεπτά και ο χρόνος αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ηλικία του. Φυσικά η συγκεκριμένη συμβουλή δεν απευθύνεται σε βρέφη, αλλά σε παιδάκια από 2 ετών και πάνω, που έχουν αναπτύξει έστω μία στοιχειώδης επικοινωνία με τους γονείς, τους παππούδες, τα αδέρφια, τους θείους.

Είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος

Και φυσικά αν ξεκινήσετε να κάνετε αυτά που σας συμβουλεύουμε πιο πάνω, είναι λογικό τις πρώτες φορές το παιδί να αντιδράσει άσχημα. Μπορεί να ξεκινήσει να κλαίει, να φωνάζει, ακόμη και να χτυπιέται, για να σας αναγκάσει να του κάνετε το χατίρι.

Σε αυτή τη στιγμή, εσείς πρέπει να διατηρήσετε τη ψυχραιμία του και να του πείτε με ήρεμη φωνή, ότι όσο και να φωνάζει, θα πρέπει να περιμένει. Μία, δύο τρεις, το παιδί θα μάθει ότι με αυτόν τον τρόπο σίγουρα, δεν κερδίζει αυτό που θέλει.

4-τρόποι-να-κάνετε-το-νήπιο-πιο-υπομονετικό-

Photo via: mothersblog.gr

Μην προσφέρετε άμεση επιβράβευση και μην επιβραβεύεται τα παιδιά για ψύλλου πήδημα

Φυσικά χαιρόμαστε να λέμε “μπράβο” στα παιδιά μας, αφού κι αυτά, ακόμη κι αν είναι ακόμη στη στράτα χαίρονται με αυτό, το αντιλαμβάνονται και αυτό φαίνεται στα μάτια τους. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να τα επιβραβεύουμε για οτιδήποτε κάνουν, διότι μετά η επιβράβευση χάνει το νόημά της.

 

Ο σωστός τρόπος να θέτουμε όρια σε παιδιά κάτω των 4 ετών: Συμβουλές παιδιάτρου

 

Επίσης, σχετικά με την ενίσχυση της υπομονής, δεν χρειάζεται να επιβραβεύεται ένα παιδί αμέσως. Για παράδειγμα, αν του έχετε τάξει πως αν παίξει ήσυχα στο σαλόνι θα πάτε βόλτα στη παιδική χαρά, αυτή η βόλτα μπορεί να γίνει το απόγευμα ή και την επόμενη μέρα.

4-τρόποι-να-κάνετε-το-νήπιο-πιο-υπομονετικό-

Photo via: mama365.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το μωρό – νήπιο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.