Αυτοί οι 4 τρόποι θα βοηθήσουν το παιδί που βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία να βοηθάει με χαρά στις δουλειές του σπιτιού και να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια και για αργότερα.
Οι δουλειές του σπιτιού είναι κάτι το υποχρεωτικό αλλά παράλληλα αποτελεί και αγγαρεία για μικρούς και μεγάλους. Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν μία αγγαρεία που αφορούσε αποκλειστικά τις γυναίκες, τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Μία γυναίκα έπρεπε να τρέξει μέχρι τη δουλειά της το πρωί και το μεσημέρι να έχει έτοιμο φαγητό και ένα σπίτι στην εντέλεια, ενώ παράλληλα είχε τουλάχιστον ένα ή και παραπάνω νήπια να τρέχουν στο σαλόνι και να αφήνουν πίσω τους…καμένη γη.
Και μετά, αφού κατάφερνε να τα συμμαζέψει, ερχόταν ο σύζυγος, έμπαινε με τις λάσπες μέσα στο σπίτι και η γυναίκα έπρεπε και πάλι να σφουγγαρίσει. Πλέον δεν είναι έτσι. Πλέον βοηθούν όλοι στο σπίτι που μένουν όλοι.
Το παιχνίδι με το μαξιλάρι που βοηθά στην ισορροπία και τον συντονισμό του παιδιού
Και αυτό φυσικά, συμπεριλαμβάνει και τα παιδιά. Πώς όμως θα καταφέρεις να πείσεις ένα νήπιο να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να τακτοποιήσει το δωμάτιό του;
Αυτοί οι 4 τρόποι θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να πείσετε το παιδί σας να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού αλλά και να υιοθετήσει αυτή τη λογική και μεγαλώνοντας. Διαβάστε παρακάτω:
Βάλε συγκεκριμένους στόχους
Οι γονείς συχνά λένε στα παιδιά “μάζεψε το δωμάτιό σου”, “πήγαινε μάζεψε τα παιχνίδια σου” κλπ. Αυτή όμως, δεν είναι τόσο αποτελεσματική τεχνική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα σε αυτή την ηλικία με συγκεκριμένους στόχους.
Ειδικός συμβουλεύει: Να δίνουμε τελικά στο παιδί πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου ή όχι;
Την επόμενη φορά, δοκιμάστε να πείτε στο παιδί “μάζεψε 10 παιχνίδια από το σαλόνι και 5 αυτοκινητάκια από το δωμάτιο”. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί και θα βοηθήσει και θα το δει σαν παιχνίδι. Κι αν δεν ξέρει να μετράει μπορείτε να του πείτε να μαζέψει συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών ή συγκεκριμένα αντικείμενα.
Photo via: paidiatros.gr
Βάλε ένα πρόγραμμα
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, την Δευτέρα θα μαζέψουμε μόνο τα βιβλία στο γραφείο σου. Την Τρίτη θα μαζέψουμε τα παιχνίδια που έχουμε παρατημένα στην αποθήκη από πέρσι κοκ.
Photo via: decoration.gr
Διαχώρισε τα χρώματα
Άλλη μία καλή λύση είναι το παιδί να διαχωρίσει τα παιχνίδια ή τα αντικείμενα που πρέπει να μαζέψει με βάση το χρώμα τους. Έτσι και τα χρώματα θα μάθει και σαν παιχνίδι θα το δει.
Photo via: mama365.gr
Καθαριότητα με μουσική
Η μουσική βοηθάει μικρούς και μεγάλους να κάνουν δουλειές με πιο ευχάριστη διάθεση. Μπορείς λοιπόν να βρεις ένα τραγούδι που ξέρεις ότι αρέσει στο παιδί και να το κάνεις “το τραγούδι της καθαριότητας”. Ή μπορείς να φτιάξεις μία λίστα μουσικής που θα παίζει κάθε φορά που θα έχετε…δουλίτσες.
Photo via: decoration.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το μωρό – νήπιο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.