Close

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!

Ένας από τους “πονοκεφάλους” των γονέων είναι αν τρέφονται σωστά τα παιδιά τους στο σχολείο. Το κολατσιό στο σχολείο είναι σημαντικό και θα πρέπει οι μαθητές να επιλέγουν σνακ υψηλής θρεπτικής αξίας ώστε να περεχούν στα παιδιά εκτός από ενέργεια και βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού τους.

Σας παρουσιάζουμε 5 εύκολα, γρήγορα και άκρως υγιεινά σνακ για το σχολείο ικανοποιώντας τις επιθυμίες των παιδιών και εξασφαλίζοντας πως ό,τι τρώνε είναι θρεπτικό. Να έχετε κατά νου το εξής: Φτιάξτε σνακ βάσει των γευστικών προτιμήσεων του παιδιού σας και προσέξτελίγο την εμφάνιση και σίγουρα θα τα προτιμήσει από το ”γρήγορο” και έτοιμο σνακ που πωλείται στο κυλικείο.

Αραβική πίτα με γαλοπούλα και τυρί

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!Υλικά:

3 αραβικές πίτες
6 φέτες γαλοπούλα
6 φέτες τυρί τοστ
6 λεπτές φέτες από μια φρέσκια μεγάλη ντομάτα
6 φύλλα μαρουλιού κομμένα στη μέση
μαγιονέζα

Εκτέλεση:

Απλώνουμε τις αραβικές πίτες στον πάγκο της κουζίνας. Στη συνέχεια απλώνουμε την μαγιονέζα σε κάθε αραβική πίτα. Ρίχνουμε από 2 φέτες ζαμπόν, τυρί, 1 φέτα μαρούλι κομμένη στη μέση και 2 φέτες ντομάτας σε κάθε αραβική πίτα. Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό κάθε πίτα προσεκτικά. Βάζετε στο ψυγείο 15 λεπτά και σερβίρετε.

Δείτε ακόμα: 4+1 λαχταριστές και εύκολες πίτες για το κολατσιό στο σχολείο που θα ζήλευε και το καλύτερο κυλικείο!

Σταφιδόψωμο

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλεςτις χρήσεις

50 γρ. μαγιά φρέσκια

3/4 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι

1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες

1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό (και λίγο ακόμη αν χρειαστεί)

Εκτέλεση:

Ξεπλένετε τις σταφίδες σε ένα σουρωτήρι. Τις κρατάτε.Διαλύετε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό μαζί με το αλάτι. Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνετε τη ζάχαρη, την κανέλα, το ελαιόλαδο, τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Πλάθετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη σαν του ψωμιού. Προσθέτετε τις σταφίδες και τις αναμιγνύετε για να μοιραστούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη. Σχηματίζετε 2-3 καρβελάκια ή φραντζολάκια από τη ζύμη. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Θα χρειαστούν γύρω στις 2 – 2 ½ ώρες. Ψήνετε τα σταφιδόψωμα στους 200ΟC σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Δείτε ακόμα: Λαχταριστό Τυρόψωμο η αλμυρό κέικ!!!Ιδανικό για παιδικό πάρτι ή το κολατσιο!

Τυροπιτάκια Κουρού

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!

Υλικά

1 αυγό

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τον πάγκο εργασίας

1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

300 γρ. τρίμμα φέτας

1-2 κουτ. σούπας σουσάμι, για πασπάλισμα

Αλειμμα

1 κρόκος αυγού

2 κουτ. σούπας νερό

Εκτέλεση:

Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, σε ένα μεγάλο μπολ, το αυγό με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και μετά το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι ανακατεύοντας πλέον με το χέρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ακόμη μια κουταλιά αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Την ανοίγουμε με τον πλάστη ή με το χέρι σε ένα μεγάλο φύλλο. Κόβουμε με μια αναποδογυρισμένη κούπα στρογγυλούς δίσκους ζύμης διαμέτρου 8-10 εκ. Βάζουμε σε κάθε δίσκο από 1 κουταλιά φέτα. Κλείνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο. Πατάμε το σημείο της ένωσης για να κολλήσει η ζύμη και να μην χυθεί η φέτα κατά το ψήσιμο. Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί ή στη λαμαρίνα. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε την επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι. Ψήνουμε τα τυροπιτάκια στον φούρνο για 20–25 λεπτά.

Κριτσίνια Καρότου με Γραβιέρα

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!

Υλικά

50 ml σπορέλαιο

50 ml ελαιόλαδο

100 ml νερό κρύο

1 κουτάλια ξύδι

2 (170 γρ) καρότα τριµµένο

100 γρ γραβιέρα τριµµένη

250 γρ αλεύρι σκληρό

½ κγ πάπρικα γλυκιά

¼ κγ αλάτι

1 ½ κγ µπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύω τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το νερό και το ξύδι. Σε ένα άλλο µπολ ενώνω τα στερεά υλικά, εκτός από τα καρότα, το αλεύρι, την πάπρικα, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ. Ρίχνω σταδιακά τη µισή ποσότητα των στερεών υλικών στα υγρά, ανακατεύοντας. Προσθέτω τα καρότα και την γραβιέρα συνεχίζω µε την υπόλοιπη ποσότητα των αλεύρων. Πρέπει να γίνει µια ζύµη ελαστική, χωρίς να κολλάει όµως στα χέρια. Ανάλογα την υγρασία των καρότων ίσως χρειαστεί να προσθέσω λίγο αλεύρι παραπάνω. Πλάθω τη ζύµη σε λουκάνικο, την τυλίγω σε µεµβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Αφού περάσει η ώρα, ανοίγω τη ζύµη µε τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήµα. Με τον κόφτη της πίτσας κόβω σε λωρίδες του 1 εκ και έπειτα στη µέση. Πλάθω σε κυλινδρικό κουλουράκι κάθε λωρίδα και το βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί. Τα ψήνω σε προθερµασµένο φούρνο στους 180*C για 25-30 λεπτά, µόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιµα και τα βγάζω από το φούρνο (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα το πάχος και το πόσο σκληρά τα θέλουµε).

Kέικ Γιαουρτιού με Λεμόνι

4+1 υγιεινά σνακ για κολατσιό στο σχολείο που το παιδί δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ!

Υλικά:

300 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό

3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο

4 αυγά

1/2 δόση εσάνς βανίλιας με εκχύλισμα λεμονιού

ξύσμα ενός λεμονιού

Εκτέλεση:

Χτυπάτε καλά το βούτυρο με τη ζαχάρη, προσθέτοντας σταδιακά τα αυγά και τη βανίλια. Ρίχνετε και το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού. Αδειάζετε τμηματικά το αλεύρι στο μείγμα με το γιαούρτι χτυπώντας μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά πολύ καλά μεταξύ τους. Βουτυρώνετε μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα για κέικ και αδειάζετε το μείγμα μέσα βοηθώντας το να απλωθεί ισομερώς. Βάζετε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο. Ψήνετε για 45′-50′ μεταξύ 170°-180° C. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.

Δείτε και άλλες συνταγές για κολατσιό και κεράσματα στο σχολείο! 

Πηγή: infokids