Close

5 συνήθειες των γονιών που καταστρέφουν τα κoρίτσια

5_συνηθείες_των_γονιών_που_καταστρέφουν_τα_κορίτσια_

Υπάρχουν 5 συνήθειες των γονιών σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των κòριτσιών που τα καταστρέφουν και σήμερα θα τις αναλύσουμε.

Κάθε γονιός προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το παιδί του ή τουλάχιστον αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Πάντα υπάρχουν τραγικές εξαιρέσεις, που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά, ακόμη και οι σύγχρονοι γονείς έχουν σε πολλές περιπτώσεις στερεότυπα που κάνουν την ζωή των παιδιών δύσκολη.

Μπορεί να θέλεις να μεγαλώσεις την κòρη σου με τον πιο σωστό τρόπο έτσι ώστε να την κάνεις ένα χρήσιμο άτομο στην κοινωνία, όμως στερεότυπα που καταπιέζουν τις γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια, τα μεταδίδεις πολλές φορές στο κoριτσάκι σου και το γεμίζεις ψυχολογικά προβλήματα. Διαβάστε παρακάτω: 

Συνήθεια πρώτη: Από την αρχή της γέννησης

Το σημερινό άρθρο όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας γράφετε από γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά που θα περιγράψω σήμερα, τα έχω ζήσει εκ των έσω. Και χωρίς να θέλω να θίξω το μικρό της ηλικίας μου, δεν έχουν περάσει δα και τόσα χρόνια από τότε.

Από την αρχή που θα γεννηθεί ένα κòριτσάκι σπεύδεις να αποδείξεις σε όλους ότι είναι κòριτσάκι. ΤΙ; Το παιδί γεννήθηκε με χωρίς πολλά μαλλιά και θυμίζει αγòρι; Θα το φασκιώσουμε κανονικά μη τυχόν και στον παιδίατρο μία άλλη μαμά, μας πει ότι “να σας ζήσει το αγòράκι σας”.

Κορδέλες, φορέματα, φρου φρου, το παιδί σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά καλά με τα τόσα μπιχλιμπίδια. Και όταν ξεκινήσει να παίζει με παιχνίδια, φυσικά και τα παιχνίδια του θα είναι κουζίνες μαγειρικές, μ@ρά, κούκλες που δείχνουν την γυναίκα πανέμορφη, σίδερα και κουτάλες.

Δείτε ακόμα «Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται»: Αυτό είναι μύθος

Μην και το παιδί δεν συνειδητοποιήσει από τα γεννοφάσκια του ακόμη, ότι ο ρόλος του είναι στην κουζίνα. Για τα αγòρια τα αυτοκίνητα, οι super ήρωες και τα όπλα και για τις γυναίκες η κουζίνα.

Και όχι ότι ζηλεύουμε το γεγονός ότι από τους άντρες ξεκίνησαν οι πόλεμοι μέχρι σήμερα. Όμως θα θέλαμε πολύ να υπάρχει έστω και μία κούκλα που να απεικονίζει γυναίκα super ηρωίδα. Και φυσικά αν το παιδί ζητήσει να παίξει με αυτοκινητάκι ενώ πρέπει να παίξει με την Barbie είναι αγòροκόριτσο και κάτι δεν πάει καλά.

Συνήθεια δεύτερη: Η παιδική ηλικία

Και φτάνει το κòρίτσι στο Δημοτικό. Και από το Δημοτικό οι γονείς ξεκινούν να ανησυχούν για την σιλουέτα της. Μην και το παιδί τους δεν γίνει Βίκυ Καγιά. “Μην τρως πολλές σοκολάτες παχαίνουν”, “μη δίνεις στο παιδί πολλά τηγανιτά, παχαίνουν”.

Φυσικά η υγεία του σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο, όμως είναι άλλο να αποφεύγεις τα ανθυγιεινά και στα δύο παιδιά ανεξάρτητα από το φύλλο τους, έτσι ώστε να προσέξεις την υγεία τους και είναι άλλο το παιδί να ξέρει τι παχαίνει περισσότερο από τα 9 του.

Επίσης στα κòρίτσια μαθαίνουν από την παιδική ηλικία να κατακτούν αυτό που θέλουν με την τσαχπινιά. Φυσικά και οι γυναίκες μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό που θέλουμε με όλους τους πιθανούς τρόπους. Όμως από μικρή θυμάμαι να μου λένε “άμα κάνεις γλύκες στον μπαμπά, θα τον πείσεις”.

Δείτε ακόμα 15 λόγοι που τα παιδιά δεν είναι τόσο κοντά με τους γονείς

“Είναι μία αυτή, με καταφέρνει πάντα με τις μαλαγανιές της”. Οι γυναίκες από μικρή ηλικία οφείλουν να είναι τσαχπίνες και γλυκές και ήσυχες και καλές μαθήτριες και όμορφα κορμιά. Τα αγòρια από την άλλη πρέπει να είναι αναιδή και άτακτα και υπερκινητικά. Μην τυχόν συμβεί το αντίθετο…κάτι δεν πάει καλά.

Συνήθεια τρίτη: Η εφηβεία

Και μπαίνει το κòρίτσι στην εφηβεία. Και ξεκινάνε οι ανασφάλειες με το σώμα. Το στήθος μεγαλώνει, έρχεται η περίοδος, ήδη έχει πολλά να διαχειριστεί. Και έχει και την μάνα του να της μετράει τις μπουκιές. “Γιατί έφαγες τόσο; Νέα κοπέλα είσαι; Πως θα φορέσεις τα μίνι και τα σορτσάκια;”

Κι αν το κòρίτσι είναι πιο μυαλωμένο και απαντήσει “μπορώ και με αυτό το σώμα να φορέσω τα σορτσάκια” η μάνα θα την κοιτάξει σαν να κοιτάει εξωγήινο και είτε θα της πει “πας καλά; δεν είναι ωραίο έτσι και δεν σε κολακεύει” είτε θα συνεχίσει να χαζεύει τηλεόραση με την σκέψη “τι θα κάνω πια με αυτό το παιδί; κάτι πρέπει να κάνω”.

Ο πατέρας; Ο πατέρας αν είναι παλαιών αρχών και…παλιάς κοπής (σας είπαμε πόσο δεν μας αρέσουν πια οι άντρες παλιάς κοπής ε;) θα περιμένει το κòρίτσι να του φέρει τις παντόφλες, το νερό, να του σερβίρει το φαγητό, όταν η μαμά δεν μπορεί.

Δείτε ακόμα Αφήστε το παιδί να έχει ακατάστατο δωμάτιο – Έχει ανάγκη τον προσωπικό του χώρο

Το αγòρι της οικογένειας, δεν καταδέχεται να σηκώσει ποτήρι και πιάτο. “Ντιντή θα τον κάνω τον γιò μου;”. Λες και ομοφυλόφιλος γίνεσαι και δεν γεννιέσαι. Λες και είναι κακό στο φινάλε. Και φυσικά να μη μιλήσουμε για τους εφηβικούς έρ@τες.

Το αγòρι οφείλει να κάνει σ@ξ από τα 15. Αν δεν έχει βρει κοπέλα, το πάνε με το ζόρι σε οίκους ανοχής. Το κóρίτσι από την άλλη πρέπει να κρατήσει την παρθενιά της μέχρι τουλάχιστον την ενηλικίωση. Μην και πει η γειτονιά ότι η κòρη της Σούλας τραβιέται από εδώ και από κει.

Το αγòρι μπορεί να φέρνει κοπέλες στο σπίτι. Το κòρίτσι όχι. Γιατί είναι ντροπή. Και όταν τα κòρίτσια πάνε αναγκαστικά στα δασάκια και στις ερημιές και βρίσκονται εκτεθειμένα μπροστά σε τόσους κινδύνους και γίνεται το κακό, τότε είναι αργά.

Συνήθεια τέταρτη: Η σχολή

Και έρχεται η περίοδος που το κòρίτσι θα σπουδάσει. Και θα γίνει δικηγόρος, γιατρός ή κάτι παρόμοιο. Και φυσικά συνεχίζει να μην προκαλεί. Μην και πει η γειτονιά ότι στο σπίτι της ο ένας μπαίνει και ο άλλος βγαίνει.

Το κòρίτσι πλέον είναι γεμάτο σύνδρομα κατωτερότητας για το σώμα της. Προσπαθεί να αποδείξει σε γονείς και κοινωνία ότι μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από δουλειές του σπιτιού. Φορτωνόμαστε όλες τις ευθύνες. Και σε ρωτούν οι άντρες “μα γιατί το κάνεις αυτό; γιατί προσπαθείς να αποδείξεις συνεχώς τι αξίζεις;”

Γιατί έτσι πρέπει. Γιατί για εμάς τα κòρίτσια δεν είναι αυτονόητη η αξία μας. Γιατί πρέπει να παλέψουμε για να πείσουμε τους γονείς ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνες μας, μπορούμε να έχουμε ελεύθερη ερòτική ζωή, είμαστε έξυπνες, είμαστε άξιες.

Δείτε ακόμα Γονείς: 13 λάθος φράσεις που δημιουργούν ενήλικες με ψυχολογικά τραύματα

Γιατί για εμάς τα κòρίτσια ακόμη και ο καθηγητής μπορεί να είναι κίνδυνος. Γιατί οι σ@ξουαλικές παρενοχλήσεις από καθηγητές στις σχολές σε κòρίτσια που ήθελαν απλά το πτυχίο τους είναι πολλές. Και πρέπει να μάθεις να βγάζεις δόντια.

Κι αν είσαι από τα κòρίτσια της γενιάς μου, μπορεί και να μην σε πιστέψουν οι γονείς σου, όταν τους πεις ότι ο καθηγητής σου, ξεπέρασε τα όρια.

Συνήθεια πέμπτη: Η ενηλικίωση

Και τελειώνεις την σχολή και πριν προλάβεις να την τελειώσεις οι γονείς ξεκινούν το ψάλσιμο. Γιατί δεν έχεις κάνει ακόμη σχέση; Γιατί όλες σου οι φίλες έχουν σχέση και συ όχι; Τα χρόνια περνάνε Έλενα πότε θα κάνεις παιδί. Και εντάξει, νέα είσαι ακόμη δεν το συζητώ, αλλά τι σου λείπει για να μην έχεις κάποιον;

Και μπορείς μόνη σου; Είναι δυνατόν να μπορείς χωρίς να έχεις σχέση; Άλλες στην ηλικία σου έχουν σχέση και πάνε για γάμο. Μαγκούφα θα μείνεις;” Γιατί μία κοπέλα δεν μπορεί μόνη της. Έχει ανάγκη πάντα έναν σύντροφο από δίπλα να την σιγοντάρει.

Κι αν μία γυναίκα δεν θέλει να γίνει μάνα, αυτό είναι αμάρτημα μεγάλο. Αν μία γυναίκα δεν ονειρεύεται να μαγειρεύει τα καλύτερα σουτζουκάκια της γειτονιάς και να είναι πιστή σύζυγος, καλή μάνα και εργαζόμενη γυναίκα, δεν είναι άξιο μέλος της κοινωνίας.

Αντί για επίλογος

Βέβαια και τα αγòρια καταπιέζονται σε άλλους τομείς. Θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο σε αυτά. Αν είστε νέοι γονείς, σκεφτείτε αυτά που σας είπαμε. Αφήστε τα κòρίτσια σας να είναι οι εαυτοί τους. Να παίζουν με ό,τι παιχνίδια τους αρέσει, να ζουν την ζωή, να αγαπούν το σώμα τους, να μην είναι η αρχή και το τέλος μία λιπομέτρηση.

Μάθετε στα κòρίτσια να μπορούν και χωρίς σχέση. Ή να κάνουν πολλές σχέσεις ή και καμία σχέση αν έτσι τους αρέσει. Μην τα αγχώνετε με το τι θα πει ο κόσμος. Μην τα φορτώνετε ευθύνες που δεν επέλεξαν. Μην διαχωρίζετε τις δουλειές του σπιτιού, μην διαχωρίζετε τις ανάγκες ενός αγòριού κι ενός κòριτσιού. Τις ίδιες ανάγκες έχουν.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.