Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει χειριστεί συνολικά 70 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 11 ήταν σοβαρές και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Πρόκειται για περιπτώσεις bullying σε σχολεία και πανεπιστήμια όπου χρησιμοποιήθηκε το Διαδίκτυο προκειμένου οι δράστες να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις, χρησιμοποιώντας είτε μονταρισμένα βίντεο και φωτογραφίες, είτε απειλές, είτε προσωπικές συνομιλίες στα λεγόμενα chat rooms. Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ενημέρωσης προκειμένου να συμβουλεύει σχολεία και καθηγητές για το πώς θα λύσουν θέματα που έχουν να κάνουν με παρεξηγήσεις παιδιών, που για κάποιους είναι προστάδιο του bullying. Γιατί, όπως εξηγούν ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι δυνατόν την παρεξήγηση των παιδιών να τη χαρακτηρίσουμε bullying. Αυτά, λένε, είναι τα φυσικά πειράγματα μεταξύ των παιδιών ενώ στις περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα με πειράγματα και διαπληκτισμούς έρχονται σε επαφή με τα σχολεία και κάνουν τη διαχείριση εξ αποστάσεως. Καταγράφεται μία τέτοια περίπτωση τον μήνα, κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οπου δηλαδή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει μεσολαβήσει για να λυθεί η διαδικτυακή παρεξήγηση, οι μαθητές έχουν βρει φιλική στέγη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Πολλά παιδιά έρχονται στα γραφεία μας και άλλα επικοινωνούν με την υπηρεσία μας μέσω email και του αριθμού 11188. Τους ακούμε προσεκτικά, τους συμβουλεύουμε και στις σοβαρές περιπτώσεις παρεμβαίνουμε. Ομως αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ποινικοποιεί το χαμόγελο. Δεν συλλαμβάνουμε όποιο παιδάκι γελάει ή κάνει μια πλάκα, γιατί το χαμόγελο των παιδιών δεν ποινικοποιείται», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.
Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης
Τον Μάρτιο του 2006 όλη η Ελλάδα πάγωσε όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η υπόθεση του Αλεξ από τη Βέροια. Ο 11χρονος είχε εξαφανιστεί, η μητέρα και ο πατριός του τον έψαχναν παντού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μια παρέα παιδιών τα οποία τον πείραζαν, τον κορόιδευαν και τον απειλούσαν, ομολόγησαν ότι την ημέρα της εξαφάνισής του τον χτύπησαν, τον έσπρωξαν και τελικά τον σκότωσαν! Δεν βρέθηκε ποτέ και εκείνος έμεινε στην Ιστορία ως το πρώτο θύμα bullying στην Ελλάδα. Από τότε το θέμα έχει απασχολήσει αρκετές φορές τα ΜΜΕ. Στις 10 Απριλίου του 2009 ο 19χρονος Δημήτρης Πατμανίδης μπούκαρε στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, όπου φοιτούσε, και με μια καραμπίνα άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας εντέλει έναν 18χρονο συμμαθητή του και δύο εργάτες. Στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε… «Δεν αντέχω να με απαξιώνουν άλλο και να μη μου δίνουν σημασία. Θα τους πάρω ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Είμαι εγωιστής. Δεν αντέχω άλλο το φτύσιμο», ανέφερε στο σημείωμα που άφησε πίσω του.
Η κόρη της παρουσιάστριας
Αρχές Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν περασμένες 11 το βράδυ όταν μια γνωστή κυρία της σόουμπιζ κάλεσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εμφανώς αναστατωμένη, η παρουσιάστρια άρχισε να εξιστορεί στον αξιωματικό στην άλλη άκρη της γραμμής τον εφιάλτη που ζούσε τις τελευταίες ημέρες η κόρη της. Κάποιοι, όπως του είπε, καλούσαν αργά το βράδυ στην οικία της οικογένειας και έβριζαν και απειλούσαν το κορίτσι προκειμένου να μην ξαναπάει στο σχολείο. Μάλιστα όταν η ίδια ρώτησε το παιδί της γιατί συνέβαινε αυτό, η 11χρονη αρχικά έδειχνε να μην ξέρει. Το μόνο που έλεγε και ξανάλεγε κλαίγοντας ήταν ότι δεν είχε κάνει τίποτα και την παρακαλούσε να καλέσει την Αστυνομία. Ερευνώντας την υπόθεση, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπίστωσαν ότι η αιτία του κακού ήταν το Instagram. Συγκεκριμένα, κάποιος είχε παραβιάσει τον λογαριασμό που διατηρούσε η μικρή και είχε ανεβάσει φωτογραφίες των συμμαθητών της που συνοδεύονταν με υβριστικά σχόλια. Κάτι που, όπως ήταν φυσικό, τους έστρεψε εναντίον της. «Φαινόταν ότι μέσα από το Instagram η 11χρονη έβριζε 20 παιδιά. Και αυτοί την έπαιρναν τηλέφωνο και της έλεγαν ότι “αν πατήσεις στο σχολείο θα σε κόψουμε φέτες”. Το παιδί είχε τρομοκρατηθεί», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» αστυνομικός και προσθέτει: «Δράστης ήταν μια συμμαθήτριά της, η οποία είχε χακάρει τον λογαριασμό της και έβριζε εξ ονόματος της μικρής όλη την τάξη για να κάνει πλάκα. Τελικά το θέμα λύθηκε και την επόμενη μέρα ο διευθυντής του σχολείου πήρε το κοριτσάκι από το σπίτι του και το πήγε στην τάξη».
Ο ζαχαροπλάστης και οι μαθήτριες
Θύματα ενός διεστραμμένου ζαχαροπλάστη, ο οποίος τρύπωνε, ώρες σχολείου, στο δίκτυο όπου οι μαθητές κάνουν τσατ, έπεσαν μαθήτριες σχολείου της Καλαμάτας. Ο ζαχαροπλάστης με τις αρρωστημένες ορέξεις είχε βρει τον τρόπο και τα βράδια, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, χάκαρε λογαριασμούς μαθητριών που έβαζε στο μάτι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσε κάμερα και, αφού κατέγραφε τις εικόνες κοριτσιών που συνομιλούσαν χωρίς να φορούν τα ρούχα τους, τους έδειχνε το υλικό που είχε υποκλέψει απαιτώντας να συναντηθούν μαζί του προκειμένου να μη βγάλει τις φωτογραφίες τους στη φόρα. Κάποια από τα θύματα, μην αντέχοντας τον διασυρμό, υπέκυψαν στις ορέξεις του. Ομως όταν ένα από αυτά «έσπασε» και ομολόγησε στους γονείς του τον εφιάλτη και τις πιέσεις που δεχόταν, την υπόθεση ανέλαβαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο ζαχαροπλάστης συνελήφθη και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία. Το περίεργο, ωστόσο, όπως λένε αστυνομικοί, είναι ότι, παρόλο που ο συγκεκριμένος άνθρωπος σε διάστημα επτά μηνών συνελήφθη δύο φορές για τις ίδιες βρώμικες δραστηριότητες, δεν τιμωρήθηκε και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος.
Τρεις 13χρονες στη ΓΑΔΑ
Τα τρία λεπτοκαμωμένα κοριτσάκια που εκείνο το ζεστό πρωινό του περασμένου καλοκαιριού μπήκαν βιαστικά στο Μέγαρο της ΓΑΔΑ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας έδειχναν χαμένα. Πλησίασαν δειλά στην υποδοχή και ζήτησαν επίμονα να δουν κάποιον αξιωματικό από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Είναι κάτι εξαιρετικά επείγον», είπαν. Και πράγματι όλα όσα είχαν να διηγηθούν λίγα λεπτά αργότερα ήταν τρομακτικά. Γόνοι γνωστών οικογενειών, οι μικρές μαθήτριες σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της Αθήνας είχαν πέσει θύματα bullying. Κάποιος τρύπωσε στους λογαριασμούς που διατηρούσαν στο Instagram, άρπαξε φωτογραφίες που είχαν με μαγιό και στη συνέχεια τις ανέβασε στο Διαδίκτυο με υβριστικές λεζάντες. Τα κορίτσια είχαν γίνει ρεζίλι στο ιδιωτικό σχολείο και, όπως είπαν, η προσφυγή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν η μοναδική λύση. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να εντοπιστεί ο δράστης και, όπως διαπιστώθηκε, ήταν ένας 16χρονος μαθητής διπλανού ιδιωτικού σχολείου, ο οποίος είχε κόντρα με το συγκεκριμένο ιδιωτικό και, όπως είπε, έβαλε στο μάτι τις 13χρονες πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διέσυρε ολόκληρο το σχολείο.
Τη ζήλευε γιατί ήταν καλύτερη μαθήτρια
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο οι γονείς μιας μαθήτριας της Β’ Λυκείου σε ένα από τα λεγόμενα ακριβά σχολεία της Αθήνας κατήγγειλαν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα άγριου bullying, που μάλιστα την είχε οδηγήσει και σε απόπειρες αυτοκτονίας. Το κορίτσι, βυθισμένο σε μαύρες σκέψεις και μελαγχολία, είχε κλειστεί στο σπίτι και δεν ήθελε με τίποτα να πάει σχολείο γιατί κάποιοι είχαν κυκλοφορήσει ένα βίντεο που το έδειχναν να συμμετέχει σε ομαδικό όργιο με τέσσερις άγνωστους άνδρες. Χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα συνεσταλμένο παιδί, είχε πάθει σοκ από τον διασυρμό που είχε υποστεί, παρά το γεγονός ότι το βίντεο ήταν εμφανώς πλαστό και προϊόν μοντάζ από φωτογραφίες που οι δράστες είχαν αρπάξει από το προφίλ της στο Facebook. Τις πρώτες ημέρες προσπαθούσε να το παλέψει μόνη της χωρίς να πει σε κανέναν τίποτα. Ομως η πίεση ήταν μεγάλη, ένιωθε ανίσχυρη και αυτό την έκανε να λυγίσει και να θέλει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ωστόσο, ευτυχώς δεν τα κατάφερε κι έτσι αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς της. «Για 20 μέρες ήταν στα γραφεία μας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν έφευγαν αν δεν ανακάλυπταν τον άνθρωπο που έκανε αυτό το κακό στην κόρη τους. Ηταν η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου και έφτασε στο σημείο να σταματήσει να πηγαίνει στα μαθήματα και να επιδιώκει να τερματίσει τη ζωή της. Η κατάσταση ήταν πολύ κρίσιμη», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» αστυνομικός που μετείχε στις έρευνες. Τα ηλεκτρονικά ίχνη που είχε αφήσει πίσω του ο ερασιτέχνης δράστης κάρφωσαν πολύ σύντομα την ταυτότητά του στους αστυνομικούς. Ολα όσα αποκαλύφθηκαν προκάλεσαν σοκ στους μαθητές του σχολείου. Πίσω από τη βρώμικη δουλειά κρυβόταν ένας συμμαθητής της 16χρονης, ο οποίος, όπως κατέθεσε μετά τον εντοπισμό του, κατασκεύασε το «ροζ» βίντεο για να εκδικηθεί την κοπέλα επειδή ήταν καλύτερη μαθήτρια από αυτόν. Το αγόρι ήταν ο δεύτερος καλύτερος μαθητής του σχολείου, όμως δεν είχε καταφέρει να αγγίξει την κορυφή κι έτσι αποφάσισε να γκρεμίσει ηθικά την ανταγωνίστριά του.
Τυφλό bullying σε σχολείο
«Θα μπω με καραμπίνες και θα σας σκοτώσω όλους, θα πεθάνετε!». Αυτή η επαναλαμβανόμενη ανάρτηση μέσα σε μια μέρα σε sites που χρησιμοποιούν μαθητές σχολείων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να επικοινωνούν μεταξύ τους και οι ύβρεις προς μαθητές και καθηγητές σχολείου στον Κολωνό προκάλεσαν ανησυχία και προσφυγή του διευθυντή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αξιωματικοί, μελετώντας τις αναρτήσεις, έκριναν την υπόθεση ως άκρως σοβαρή και ξεκίνησαν αμέσως την έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη που εξαπέλυε τυφλές ύβρεις και απειλές προς όλο το σχολείο. Και δεν άργησαν να τον εντοπίσουν. Οπως διαπιστώθηκε, δεν ήταν ένας αλλά τρεις μαθήτριες, εκ των οποίων η μία κόρη στρατιωτικού και η άλλη καθηγήτριας, οι οποίες κυριευμένες από ρατσιστικό αμόκ ήθελαν να μπουν με καραμπίνες σε σχολείο και να κάνουν κακό στους συμμαθητές τους.
Τρόμος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Ενας 20χρονος φοιτητής που τον είχαν κόψει σε όλα τα μαθήματα ήταν ο άνθρωπος που πέρσι τον Ιούλιο χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να εκτοξεύσει ύβρεις και απειλές κατά του πρύτανη και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ότι θα τους σκοτώσει και θα τους κάνει κομματάκια. Ο 20χρονος φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής, όπως είπε μετά τη σύλληψή του στους αστυνομικούς, είχε απελπιστεί καθώς έβλεπε τον έναν μετά τον άλλον τους καθηγητές να τον κόβουν από τα μαθήματα. Ετσι αποφάσισε να τους εκδικηθεί μέσω σελίδας στο Facebook, εξαπολύοντας ύβρεις και απειλές εναντίον του πρύτανη και των καθηγητών του πανεπιστημίου, σκορπώντας τρόμο και πανικό.
Διασυρμός με «ροζ» φωτογραφίες
Κεντρικό πρόσωπο μιας πρωτοφανούς υπόθεσης με διακίνηση άσεμνων φωτογραφιών που είχαν φτιαχτεί με υλικό από το προφίλ της στο Facebook έγινε μια μαθήτρια γνωστού ιδιωτικού σχολείου των βορείων προαστίων. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2012 όταν το κορίτσι άρχισε να δέχεται πειράγματα και πονηρά αστεία από τους συμμαθητές της χωρίς να γνωρίζει το γιατί. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, όταν όμως τα πειράγματα έγιναν πιο έντονα και τα αστεία μια κακόγουστη φάρσα, άρχισε να το ψάχνει. Ανακάλυψε, λοιπόν, ότι κάποιοι είχαν κλέψει φωτογραφίες από το προφίλ της στο Facebook, τις παραποίησαν και στη συνέχεια τις διακίνησαν σε όλη την τάξη. Σε κατάσταση σοκ και αδυνατώντας να πιστέψει ότι είχε πέσει θύμα άγριου bullying, μίλησε στους γονείς της και αυτοί με τη σειρά τους στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οπως διαπιστώθηκε, εμπνευστής και εκτελεστής του σατανικού αυτού σχεδίου ήταν μια συμμαθήτρια της μικρής, η οποία παραδέχτηκε ότι προέβη σε αυτή την πράξη γιατί τη ζήλευε.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή