Αναστασία Μαμάτσιου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Από την πρώτη στιγμή της ζωής τους τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μια γλυκιά γεύση, αυτή του μητρικού γάλακτος. Και φυσικά, όσο εισάγονται στερεές τροφές η έκθεσή τους σε γλυκά τρόφιμα είναι μεγάλη όπως φρουτόκρεμες, παιδικά γιαουρτάκια, παιδικές λιχουδιές…
Δείτε ακόμα: Συμβουλές για παιδιά που είναι «δύσκολα» στη διατροφή
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη συχνή κατανάλωση γλυκών;
• Πρώτον, μην σκεφτείτε να απαγορεύσετε στο παιδί σας την κατανάλωση γλυκών, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα θελήσει περισσότερο. Το απαγορευμένο είναι το πιο επιθυμητό.
• Γίνετε πρότυπα για τα παιδιά σας και διδάξτε τους την ισορροπημένη διατροφή.
• Χρησιμοποιήστε τα φρούτα για καθημερινό επιδόρπιο, τα οποία καλύπτουν την επιθυμία για γλυκιά γεύση.
• Πείτε όχι στην καθημερινή κατανάλωση γλυκών και εξηγήστε τους ότι η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης καταστρέφει τα δοντάκια και οδηγεί σε αύξηση βάρους.
• Καταναλώστε γλυκά 1-2 φορές την εβδομάδα, μετά το κυρίως γεύμα σαν επιδόρπιο, εκεί όπου το παιδί είναι χορτάτο και μια μικρή ποσότητα θα το καλύψει.
• Προτιμήστε γλυκιές γεύσεις που δεν περιέχουν λιπαρά, όπως το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, γλυκά με ωμά φρούτα ή αποξηραμένα, το ζελέ, τις γρανίτες.
• Προτιμήστε να φτιάξετε ένα ελαφρύ σπιτικό γλυκό με τη βοήθεια του παιδιού σας παρά να αγοράσετε κάτι έτοιμο.
Δείτε ακόμα: “Σταμάτα να τρως τόσο!” – Εσείς τι σχόλια κάνετε για τη διατροφή και το σώμα του παιδιού σας;
Καλύψτε την επιθυμία του για γλυκό με μια υγιεινή γλυκιά γεύση, όπως:
1. Γιαούρτι με καρύδια και μέλι
2. Μιλκσέικ μπανάνας με γάλα
3. Σπιτική γρανίτα φράουλα
4. Ρυζόγαλο ή κρέμα βανίλια
5. Πανακότα με σοκολατούχο γάλα χωρίς ζάχαρη και φρέσκα φρούτα ή μαρμελάδα
6. Μια μπάλα παγωτό χωρίς σιρόπι
7. Μια μπάλα παγωτό γιαούρτι με φρεσκοκομμένα φρούτα
8. Ένα μικρό κομμάτι σπιτικό κέικ