Πότε μπορώ να μπορώ να πάρω στο παιδί μου κινητό;
Υπάρχουν άραγε παιδιά που δεν έχουν κινητό τηλέφωνο σήμερα; Η ηλικία στην οποία τα παιδιά αποκτούν το πρώτο του κινητό όλο και μικραίνει. Είναι όμως το δικό σας παιδί έτοιμο για να αποκτήσει αυτή την τόσο πολύτιμη συσκευή; Σίγουρα, θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του ανά πάσα στιγμή, αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Τα πλεονεκτήματα
Είναι πολύ απλό· αν το παιδί σας έχει κινητό τηλέφωνο, μπορείτε να μιλήσετε μαζί του κάθε ώρα και στιγμή, να μάθετε πού βρίσκεται και τι κάνει, αλλά και το αντίστροφο. Η αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει αυτό είναι ανεκτίμητη. Και, προφανώς, η άμεση επικοινωνία που το παιδί σας μπορεί να έχει με τους φίλους του είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν βρίσκεται στην εφηβεία.
Τα πιθανά προβλήματα
Η ακτινοβολία είναι επικίνδυνη;
Το 2011 πραγματοποιήθηκε μια διεθνής μελέτη, η οποία κατέληξε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην χρήση κινητού τηλεφώνου και ανάπτυξης όγκων στον εγκέφαλο στους νέους. Βέβαια, υπάρχουν ειδικοί που ζητούν να επανεξεταστούν τα στοιχεία, ή να γίνουν επαναληπτικές έρευνες, καθώς μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αλλάξει ριζικά. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια για να έχουμε σίγουρη απάντηση στην ερώτηση αυτή—προς το παρόν, η χρήση κινητού θεωρείται ασφαλής.
Το θέμα του ύπνου
Πόσο επηρεάζει η χρήση κινητού τον ύπνο; Οι παιδίατροι βλέπουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά να κοιμούνται με το κινητό τους δίπλα τους, σε περίπτωση που λάβουν κάποιο μήνυμα, ή για να ελέγχουν τις ενημερώσεις τους στα social media. Οι επιπτώσεις της χρήσης κινητού στο κρεβάτι θα αρχίσουν σύντομα να γίνονται ορατές, με λιγότερες ώρες ύπνου, αλλά και χειρότερη ποιότητα ύπνου. Ίσως να είναι καλή ιδέα να θέσετε μερικούς κανόνες σχετικά με την χρήση κινητού πριν τον ύπνο.
Τι συμβαίνει με τα social media;
Προφανώς, οι εποχές που το κινητό τηλέφωνο είχε τρεις μονάχα επιλογές (κλήση, μήνυμα, Φιδάκι) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εκατοντάδες εφαρμογές, πρόσβαση σε κάθε γωνιά του ίντερνετ και άμεση επικοινωνία με ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου—νιώθετε πως το παιδί σας είναι έτοιμο να διαχειριστεί σωστά αυτή την κατάσταση; Από την μία πλευρά, οι αλληλεπιδράσεις με κόσμο στα social media έχουν γίνει κομμάτι μας, και ένας τρόπος να γνωρίζουμε και να προσδιορίζουμε συνεχώς τον εαυτό μας, κι αυτή είναι μια διαδικασία που το παιδί σας θα αρχίσει να βιώνει ούτως ή άλλως. Από την άλλη, όμως, οι περιστάσεις cyber bullying, η δυνατότητα κοινοποίησης της παρουσίας μας οπουδήποτε αλλά και η κουλτούρα του πολύ ανοιχτού, χωρίς φίλτρο μοιράσματος της προσωπικής ζωής μπορεί να ανησυχήσουν κάθε γονέα—και, χειρότερα, να θέσουν ένα παιδί που δεν έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις ευθύνες των πράξεών του σε κίνδυνο.
Πώς θα ξέρω αν το παιδί μου είναι έτοιμο;
Μην υπολογίζετε μονάχα την ηλικία του παιδιού σας προτού κάνετε την αγορά. Η ωριμότητα που δείχνει σε διάφορες καταστάσεις, όπως και η αίσθηση υπευθυνότητας είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Προφανώς, όσο περισσότερο το παιδί σας φτάνει σε μια ηλικία που θα έχει ανάγκη την ανεξαρτησία του (ή, τουλάχιστον, την αίσθηση ανεξαρτησίας), τόσο μεγαλύτερη είναι και η ανάγκη για το δικό του κινητό τηλέφωνο.
Συνεπώς, ίσως όλα να έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη. Εμπιστεύεστε το παιδί σας; Χάνει συχνά τα πράγματά του ή τα προσέχει; Νιώθετε πως θα καταλάβει πώς να κάνει ασφαλή χρήση του κινητού και να μην αποκτήσει προβλήματα; Επίσης, μια σημαντική ερώτηση είναι αν το κινητό είναι κάτι που το παιδί σας χρειάζεται ή απλά θέλει.
Είναι σωστό να ελέγχω το κινητό του παιδιού μου;
Σε γενικές γραμμές, οφείλετε να σέβεστε απόλυτα την ιδιωτική ζωή του παιδιού σας. Από την άλλη, καταλαβαίνουμε ότι ως γονείς είναι πολύ εύκολο να ανησυχήσετε. Αν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ή ότι το παιδί σας έχει μπλέξει κάπου… εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο ζήτημα. Ίσως η καλύτερη επιλογή είναι να μιλήσετε με το παιδί σας, χωρίς να του δώσετε την αίσθηση ότι παρεμβαίνετε, και να το ρωτήσετε αν όλα είναι καλά και αν η εμπειρία του στα social media είναι θετική μέχρι στιγμής. Είναι μακράν πολύ καλύτερη στρατηγική να ενημερώσετε το παιδί σας για την σωστή χρήση κινητού τηλεφώνου, παρά να το αφήσετε να κινείται στα τυφλά και να προσπαθείτε να το ελέγξετε.
Κάποιοι κανόνες που μπορείτε να θέσετε…
Ίσως να τους αγοράσετε ένα πιο απλό κινητό. Το smartphone μπορεί να σας φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα η καλύτερη επιλογή για το παιδί σας, αλλά θα εξακολουθείτε να έχετε άμεση επικοινωνία οπουδήποτε.
Βάλτε όρια: Μιλήστε με τον εταιρία-πάροχό σας, και δείτε αν μπορείτε να βάλετε κάποιο όριο στα πόσα μηνύματα θα μπορεί να στείλει το παιδί σας από την συσκευή του, αν πιστεύετε ότι περνάει υπερβολικά πολλές ώρες.
Βάλτε, επίσης, όρια στις ώρες που δεν θα μπορεί το παιδί σας να ασχολείται με το κινητό του. Για παράδειγμα, την ώρα του φαγητού ή μια ώρα πριν τον ύπνο. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνετε κι εσείς το καλό παράδειγμα.
Αν το παιδί σας κοιμάται κυριολεκτικά με το κινητό του δίπλα στο κεφάλι του, ζητήστε του να το σταματήσει, και εξηγήστε του ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι- κυρίως για τον ύπνο, μην μείνετε μονάχα στην ακτινοβολία.
Μιλήστε τους για τους κινδύνους: Δεν απαντάμε σε άγνωστα νούμερα, δεν στέλνουμε προκλητικές φωτογραφίες και τηρούμε το savoir vivre μας και online…
Πηγή: govastileto.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές