Η συμπεριφορά και η προσωπικότητα των παιδιών καθορίζεται από τον τρόπο που τα μεγαλώνουν οι γονείς. Αυτές οι τοξικές συμπεριφορές των γονιών δημιουργούν νάρκισσους παιδιά.
Όταν σκεφτόμαστε κάποιον νάρκισσο το μυαλό μας πηγαίνει σε έναν ενήλικο. Η ναρκισσιστική διαταραχή, περιγράφει ένα άτομο, το οποίο νιώθει ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος, έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις από τους γύρω του και είναι επικριτικός.
Οι άνθρωποι που είχαν οποιαδήποτε προσωπική σχέση με νάρκισσο, βίωσαν σε πολλές περιπτώσεις κακοποιητικές συμπεριφορές, αφού ποτέ δεν ένιωθαν αρκετοί για να είναι δίπλα στον νάρκισσο σύντροφο, γονέα ή φίλο και φυσικά οι νάρκισσοι γινόντουσαν χειριστικοί για να πετύχουν αυτό που θέλουν.
Δείτε ακόμα Μαμά με χτύπησε – Εσύ το ξεκίνησες πρώτα: Πώς χειριζόμαστε σωστά τον τσακωμό των παιδιών
Ο ναρκισσιστής σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χειριστικός, νευρικός, έχει απότομες αλλαγές διάθεσης και υποτιμάει τόσο πολύ τον άνθρωπό του, που καταλήγει αυτός ο άνθρωπος να νιώθει ένα τίποτα. Κι εκεί που νιώθει ότι δεν αξίζει τίποτα, ο νάρκισσος τον “ανεβάζει” ψυχολογικά με κομπλιμέντα και άλλα για να κερδίσει αυτό που θέλει.
Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Φαίνεται πως αυτές οι συμπεριφορές φυσικά δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο στην παιδική ηλικία. Όμως είναι πολύ εύκολο το παιδί να νιώσει ότι είναι κέντρο του σύμπαντος, ότι όλα του ανήκουν και ότι οι άνθρωποι της ζωής του, είναι απλά εργαλεία για πετύχει τους στόχους του. Διαβάστε παρακάτω:
Η ψυχολόγος, συγγραφέας, λέκτορας και σύμβουλός για τις ναρκισσιστικές διαταραχές Elinor Greenberg, εξηγεί ότι σε μερικές περιπτώσεις οι τοξικές συμπεριφορές των γονιών στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορούν να προκαλέσουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας στην ενήλικη ζωή. Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές;
Οι ανταγωνιστικοί γονείς
Η ναρκισσιστική διαταραχή, έχει να κάνει φυσικά με τον ανταγωνισμό, αφού οι νάρκισσοι νιώθουν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος, ότι τους αξίζουν όλα και ότι όλοι υπόλοιποι είναι κατώτεροί τους.
Όταν λοιπόν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που οι γονείς του λένε συνεχώς πως τα ενδιαφέροντά του, δεν αξίζουν, εφόσον αύριο μεθαύριο δεν θα έχει να κερδίσει κάτι από αυτά, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί να αποκτήσει ναρκισσιστική διαταραχή.
Αυτοί οι γονείς, είναι οι γονείς που υπενθυμίζουν συνεχώς στο παιδί πως πρέπει να έχει μεγαλεπήβολους στόχους. Είναι αυτοί οι γονείς που δεν διστάζουν να απαξιώσουν το “10” του παιδιού στα καλλιτεχνικά και να του πουν ότι αυτοί οι βαθμοί χρειάζονται μόνο στα μαθηματικά, που ανοίγουν πόρτες για οικονομικές επιστήμες.
Δείτε ακόμα Γονείς μπουλντόζα: Τα χαρακτηριστικά τους που είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από τους γονείς ελικόπτερο
Δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά θέλω του παιδιού. Απλά θέλουν το παιδί να είναι πρώτο στους βαθμούς, να έχει καλή δουλειά, να ενδιαφέρεται μόνο για το πως να ανέβει κοινωνικά και άλλα. Οτιδήποτε κάτω από αυτό, είναι περιττό και οι γονείς δεν διστάζουν να το τονίσουν με αυστηρότητα στο παιδί.
Τα παιδιά βιώνουν απαξίωση
Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές όταν ο γονέας είναι νάρκισσος. Οι νάρκισσοι δεν ξεχωρίζουν “γονείς” “παιδιά” “συντρόφους” “κολλητούς”. Στο μυαλό τους όλα ερμηνεύονται σαν εργαλεία και σαν επίδοξοι ανταγωνιστές τους.
Ακόμη και με τα παιδιά οι νάρκισσοι γίνονται ανταγωνιστικοί. Όταν νιώσουν πως το παιδί πάει να φύγει από την επιρροή τους ή “κλέβει” λίγο από το φως τους ή νιώσουν ότι για κάποιο λόγο δεν είναι αυτοί το κέντρο της προσοχής, μειώνουν και απαξιώνουν το παιδί.
Του συμπεριφέρονται ανταγωνιστικά, προσπαθούν να το πείσουν ότι αυτά που κατάφερε δεν είναι αρκετά και το παιδί μεγαλώνει έχοντας ανταγωνιστικά αισθήματα. Δεν νιώθει ποτέ αρκετό και αυτό του βγαίνει σαν ναρκισσιστική διαταραχή, αφού καταλήγει να νιώθει ότι είναι τέλειο σε όλα, από αντίδραση.
“Το χρυσό μου το καλό μου…”
Τέλος οι γονείς που συνεχώς παινεύουν τα παιδιά τους χωρίς λόγο και αιτία, μπορεί να δημιουργήσουν ενήλικους νάρκισσους. Φυσικά είναι καλό να επιβραβεύεται την προσπάθεια. Παρόλα αυτά, το παιδί πρέπει να γνωρίζει τα λάθη του για να τα διορθώσει.
Οι γονείς που συνεχώς λένε για το πόσο ξεχωριστό, ταλαντούχο, υπέροχο, τέλειο παιδί έχουν, δεν επιτρέπουν σε παιδαγωγούς να διορθώσουν λανθασμένες συμπεριφορές τους και φυσικά το παιδί έχει πάντα δίκιο σε όλα, τότε δημιουργούν πιθανότατα έναν ενήλικο νάρκισσο.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Έπεσε ασανσέρ στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας
- Άγιος Έρωτας: Αυτό το παιδί θα είναι η καταστροφή μας – Ο Παύλος προσπαθεί να πείσει την Χριστίνα να μην το κρατήσει
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές