Η αφθώδης στοματίτιδα στα παιδιά είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας στα παιδιά. Τι συμπτώματα έχουν οι άφθες; Πως θεραπεύεται και πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;
Μπορεί να μην μας αρέσει σαν σκέψη, όμως τα παιδιά μας κινδυνεύουν από πολλά προβλήματα υγείας, κάποια πιο σοβαρά, κάποια λιγότερο σημαντικά. Το σίγουρο είναι, ότι ακόμη και η πιο ακίνδυνη παιδική πάθηση, μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη, αν το παιδί δεν λάβει την κατάλληλη αγωγή.
Δείτε ακόμα Το παιδί καμπουριάζει όταν σηκώνει την τσάντα; Προσοχή στην σκολίωση
Η αφθώδης στοματίτιδα είναι η παιδική πάθηση της εποχής. Πολλοί γονείς όμως, παρόλο που τα κρούσματα είναι αυξημένα, δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα γι’ αυτήν. Γι’ αυτό στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως αντιμετωπίζεται αλλά και ποια είναι τα συμπτώματα. Διαβάστε παρακάτω:
Τί είναι ακριβώς η αφθώδης στοματίτιδα;
Καταρχάς στην αφθώδη στοματίτιδα το παιδί εμφανίζει άφθες στο στόμα ή αλλιώς έλκη και πιο συγκεκριμένα στην εσωτερική επιφάνεια των μάγουλων, στα χείλη και στον λαιμό. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στην γλώσσα. Είναι μία συχνή αρρώστια και τα τελευταία χρόνια ένα στα πέντε παιδιά περίπου, προσβάλλονται.
Τί είναι αυτό που προκαλεί την αφθώδη στοματίτιδα;
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να διαπιστώσει την ακριβής αιτιολογία που κάνει ένα παιδί να μολυνθεί με αφθώδη στοματίτιδα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες παρόλα αυτά που φαίνεται πως αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής της.
Τέτοιοι παράγοντες είναι η έλλειψη Β12 και φιλικού οξέος, η σιδηροπενική αναιμία, αν το παιδί έχει κάποιες διατροφικές αλλεργίες, το χαμηλό ανοσοποιητικό του παιδιού ή ακόμη και το στρες.
Ποια είναι ακριβώς τα συμπτώματα;
Παρόλο που είναι μία κοινή πάθηση και τα τελευταία χρόνια την συναντάμε όλο και πιο συχνά, δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. Αν λοιπόν το παιδί προσβληθεί μπορεί να παρουσιαστεί αρχικά σαν μία μεγάλη πληγή σε μέγεθος 1-2 εκατοστά περίπου ή και σαν πολλές και μικρές πληγές.
Στην συνέχεια εμφανίζεται σαν μία κόκκινη κηλίδα που πονάει, έπειτα φουσκώνει και σπάσει και μένει η άφθα ή αλλιώς έλκος που έχει λευκό χρώμα αλλά στην περιφέρειά της είναι κόκκινη.
Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, να πρηστούν οι αδένες του λαιμού ή να έχουν υπνηλία. Το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπιεί και σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη στον παιδίατρο γίνεται επείγουσα και έκτακτης ανάγκης.
Πόσες μέρες διαρκεί η αφθώδη στοματίτιδα;
Η συγκεκριμένα ασθένεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2 εβδομάδες. Ο πόνος είναι έντονος όμως τις πρώτες 3 με 4 ημέρες.
Μπορεί να μεταδοθεί;
Η συγκεκριμένη πάθηση δεν μπορεί να μεταδοθεί. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να συγχέουν την συγκεκριμένη πάθηση με τον έρπη στα χείλη αλλά δεν έχει καμία σχέση, παρόλο που οφείλεται σε ομώνυμο ιό.
Στην περίπτωση αυτή το παιδί έχει μικρές φυσαλίδες κυρίως στα χείλη και στην αρχή της μύτης. Επίσης αν εσείς εμφανίσετε αφθώδη στοματίτιδα το παιδί μπορεί κατά 90% να εμφανίσει και αυτό.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Μπορεί να μην υπάρχει το φάρμακο για την αφθώδη στοματίτιδα όμως υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χορηγούνται τοπικά για να απαλύνουν τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας και να σας δώσει εκείνος την αγωγή που κρίνει.
Δείτε ακόμα Δεν είναι γκρινιάρικο: Απλά φταίει το φαινόμενο του εγκλωβισμένου εγκεφάλου
Σαν γονείς μπορείτε να αποφύγετε να δίνετε στο παιδί αλμυρά φαγητά ή φαγητά με πολλά μπαχαρικά και ξινούς χυμούς, αφού ερεθίζουν τις άφθες. Επίσης το παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μαλακές οδοντόβουρτσες μέχρι να γίνει καλά και να αποφεύγει τροφές που μπορεί να είναι αλλεργικό.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.