Αιμαγγειώματα βρεφών: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης. Τί είναι τα αιμαγγειώματα βρεφών; Ποια είναι τα αίτια και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Τα αιμαγγειώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι στα βρέφη και η συχνότητά τους κυμαίνεται στο 4-5%. Μπορεί οι περισσότεροι γονείς να μην γνωρίζουν για τα αιμαγγειώματα όμως είναι ένα πρόβλημα υγείας που είναι αρκετά συχνό και πρέπει να γνωρίζουμε.
Γι’ αυτό στο σημερινό μας άρθρο αποφασίσαμε να σας εξηγήσουμε αναλυτικά τι είναι τα αιμαγγειώματα, ποια είναι τα αίτια και φυσικά ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης. Όπως και να ‘χει για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιμαγγειώματα συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι τα αιμαγγειώματα στα βρέφη;
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο τα αιμαγγειώματα στα βρέφη αποτελούν τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της βρεφικής ηλικίας. Εμφανίζονται πιο συχνά σε βρέφη με ιστορικό προωρότητας και στα κορίτσια εμφανίζονται 2-3 φορές πιο συχνά από ότι στα αγόρια.
Επίσης πιο συχνά εμφανίζονται και στα βρέφη πολύδιμων κυήσεων. Είναι επίσης συχνότερα στα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίες με ιστορικό προεκλαψίας και προδρομικού πλακούντα. Συνήθως εμφανίζονται σποραδικά αν και έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που κληρονομούνται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα.
Με αυτόν τον όρο εννοούσε ότι ένας από τους δύο γονείς παρουσιάζει αιμαγγείωμα οπότε και η πιθανότητα να εμφανιστεί αιμαγγείωμα και στο παιδί είναι περίπου 50%.
Που οφείλονται τα αιμαγγειώματα στα βρέφη;
Τα αιμαγγειώματα συγκεκριμένα δημιουργούνται από την άτακτη και χωρίς συγκεκριμένη πορεία δημιουργία μικρών αγγείων σε κάποια περιοχή του σώματος. Πιο συχνά εμφανίζονται στο δέρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως την τρίτη με πέμπτη εβδομάδα ζωής του βρέφους.
Στην γέννηση τις περισσότερες φορές δεν φαίνονται ή έχουν μορφή ήπιας κοκκινίλας οπότε και οι γιατροί ίσως να μην δώσουν ιδιαίτερη σημασία. Στην συνέχεια αρχίζουν και μεγαλώνουν. Τα αιμαγγειώματα μεγαλώνουν συνήθως για 3 με 6 μήνες όμως πιο σπάνια μπορεί να μεγαλώνουν ακόμη και για 2 χρόνια.
Αφού μεγαλώσουν ακολουθεί η σταθεροποίηση του μεγέθους και στην πορεία υποχωρεί. Στο 50% των παιδιών υποχωρεί στην ηλικία των 5 ετών και στο 70% των παιδιών στην ηλικία των 7 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως στο σημείο που υπήρχε το αιμαγγείωμα μένει μία ουλή ή ένα μικρό σημάδι.
Σε ποια σημεία εντοπίζονται τα αιμαγγειώματα;
Τα αιμαγγειώματα εντοπίζονται τις περισσότερες φορές στο κεφάλι και στον λαιμό με ένα ποσοστό του 60%. Όμως μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως στα άκρα με ένα ποσοστό του 15% και στον κορμό με ένα ποσοστό του 25%.
Επίσης μπορεί να εμφανιστούν και σε εσωτερικά όργανα του σώματος όπως είναι το συκώτι ενώ περίπου το 20% των βρεφών εμφανίζουν ακόμη και πολλαπλά αιμαγγειώματα.
Οι τύποι των αιμαγγειωμάτων
Ανάλογα με το βάθος που επεκτείνονται τα αιμαγγειώματα στο δέρμα διακρίνονται σε επιπολής, δηλαδή αιμαγγειώματα της επιφάνειας του δέρματος και εν τω βάθει, δηλαδή αιμαγγειώματα στο βάθος του δέρματος. Υπάρχουν επίσης και τα μικτά αιμαγγειώματα.
Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τα αιμαγγειώματα
Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις όγκοι όμως μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή σε ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού όπως για παράδειγμα ένα αιμαγγείωμα στο βλέφαρο είναι σε θέση να επηρεάσει την όραση.
Επίσης εξαιτίας των αιμαγγειωμάτων μπορεί να προκληθεί αιμορραγία και μόλυνση. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ψυχολογική επιβάρυνση που έχει και για το παιδί και για τους γονείς η εμφάνισή τους.
Οι θεραπείες για τα αιμαγγειώματα
Τα αιμαγγειώματα θεραπεύονται με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι η φαρμακευτική αγωγή και ο δεύτερος τρόπος το λέιζερ. Έτσι στην φαρμακευτική θεραπεία παλιότερα χρησιμοποιούνταν φάρμακα όπως είναι η κορτιζόνη, η η βινκριστίνη και η ιντερφερόνη.
Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί χρησιμοποιούν την προπρανολόλη. Η προπρανολόλη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για παθήσεις που αφορούν την καρδιά. Προκαλεί αγγειοσύσπαστη και παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του αιμαγγειώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία αφού τα αιμαγγειώματα έχουν καλοήθη φύση όπως υπάρχουν και περιπτώσεις που τα αιμαγγειώματα βλάπτουν ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού κι εκεί είναι που απαιτείται θεραπεία.
Δείτε ακόμα Γονείς μην τα ρίχνετε όλα στο ότι “το παιδί βγάζει δοντάκια”
Τέλος η θεραπεία με λέιζερ πραγματοποιείται από εξειδικευμένα κέντρα και γιατρούς που έχουν αρκετά μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν το βρέφος ξεκινήσει την θεραπεία με προπρανολόλη
Προτού λοιπόν το παιδί ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή πρέπει να κάνει εξετάσεις σε παιδοκαρδιολόγο. Στον γιατρό γίνεται μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα στην καρδιά.
Επίσης το παιδί πρέπει να μετρηθεί όσων αφορά την γλυκόζη στο αίμα του διότι αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα οπότε και υπογλυκαιμίες. Ένα σημαντικό βήμα αποτελεί και η φωτογράφηση του αιμαγγειώματος στην αρχή της θεραπείας.
Με αυτόν τον τρόπο ο θεράποντας γιατρός θα είναι σε θέση να συγκρίνει το μέγεθος του αιμαγγειώματος πριν και μετά την θεραπεία. Επίσης αν υπάρξει η δυνατότητα καλό θα ήταν το αιμαγγείωμα να μετρηθεί και με υπερηχογράφημα.
Πόσο διαρκεί η θεραπεία με προπρανολόλη και πως γίνεται η θεραπεία με προπρανολόλη
Η θεραπεία με αυτό το φάρμακο γίνεται από το στόμα και η δόση αυξάνεται σταδιακά. Το παιδί ξεκινάει να παίρνει το φάρμακο μέχρι να υποχωρήσει το αιμαγγείωμα και στην συνέχεια γίνεται η σταδιακή διακοπή του φαρμάκου.
Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που στοχεύουν στην δημιουργία αυτού του φαρμάκου για τοπική χορήγηση. Κατά την διάρκεια της θεραπείας γίνεται ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού του παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί πως σε βρέφη κάτω των 2 μηνών συστήνεται να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο όταν αρχίζει η θεραπεία.
Δείτε ακόμα Το αθώο φιλί ενός συγγενή στοίχισε την ζωή ενός νεογέννητου βρέφους
Αυτό το φάρμακο όπως αναφέραμε μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα οπότε οι γονείς πρέπει να του χορηγούν το φάρμακο μετά το γεύμα και να μην παραβλέπουν κανένα γεύμα του παιδιού.
Photo cover via: healthline.com
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.