Ο κορονοϊός, έχει απλώσει ένα “μαύρο πέπλο” στη χώρα μας, το οποίο έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μας κατά ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό θα λέγαμε ποσοστό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, οδήγησε όλους τους πολίτες της Ελλάδος σε μια καραντίνα, που πολλοί από εμάς δεν έχουμε ξανά ζήσει στο παρελθόν.
Σχολεία και επιχειρήσεις έχουν κλείσει έτσι ώστε οι άνθρωποι να μένουν προφυλαγμένοι στα σπίτια τους και σε περίπτωση που νοσούν από τον κορονοϊό – ακόμη κι αν δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα – να μην υπάρξει κίνδυνος να τον μεταδώσουν, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες όπου κινδυνεύουν θανάσιμα.
Τα παιδιά μας, μπορεί να ξεκίνησαν πρόσφατα ως επί το πλείστον διδασκαλία εξ’ αποστάσεως, όμως το πρόγραμμά τους έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Δεν χρειάζεται να ξυπνούν νωρίς, όπως θα έκαναν στη περίπτωση που τα σχολεία ήταν ανοιχτά και αυτό έχει αποσυντονίσει τους ρυθμούς ζωής τους.
Πολλοί γονείς, με την σκέψη ότι το παιδί τους μπορεί να ξυπνήσει ακόμη και στις 10 το πρωί, το αφήνουν να κοιμηθεί πιο αργά από ότι συνήθως. Ως γνωστόν, τα παιδιά που το επόμενο πρωί έχουν σχολείο, τουλάχιστον μέχρι τις 9 το βράδυ θα πρέπει να βρίσκονται στα κρεβάτια τους.
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί γονείς όμως, είναι ότι το να κοιμάται ένα μικρό παιδί από τις 9 το βράδυ, δεν είναι κάτι που το έχει ανάγκη μόνο για να ξυπνήσει με ευκολία, νωρίς το επόμενο πρωί. Ο οργανισμός του, έχει ανάγκη να κοιμάται από τις 9 το βράδυ. Δεν είναι λοιπόν θέμα υποχρεώσεων αλλά θέμα υγείας.
Πως μπορεί να επηρεαστεί όμως ένα παιδί, όταν κοιμάται μετά τις 9; Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στη καθημερινότητα του και πως ακριβώς επηρεάζει την υγεία του; Θα δούμε παρακάτω:
Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών.
Σαν γονείς έχουμε πει πολλές φορές στα παιδιά μας “φάε για να μεγαλώσεις” . Λίγοι από εμάς όμως, έχουν πει “κοιμήσου για να μεγαλώσεις” και αυτό είναι λάθος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αυξητική ορμόνη που είναι η νο1 για την ανάπτυξη των παιδιών, κορυφώνεται στις 10 το βράδυ, στις 12 τα μεσάνυχτα και στις 2 το πρωί, εφόσον το παιδί κοιμάται.
Μπορεί να δημιουργήσει παχυσαρκία.
Σύμφωνα και πάλι με τους επιστήμονες, όταν ένα παιδί κοιμάται μετά τις 9 το βράδυ, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του και την όρεξή του για το φαγητό. Μπορεί η έλλειψη ύπνου και το φαγητό να φαίνονται ασύνδετα, όμως δεν είναι.
Με βάση τα ποσοστά, παιδιά τα οποία κοιμόντουσαν συστηματικά μετά τις 9 το βράδυ, ανέπτυξαν παχυσαρκία μεγαλώνοντας.
Μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία τους.
Αυτό συμβαίνει και στους ενήλικες. Οι ενήλικες όμως τις περισσότερες φορές, έχουν την ωριμότητα να διαχειριστούν μια κακή μέρα. Τα παιδιά από την άλλη, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αρνητικά συναισθήματα που δεν ξέρουν που οφείλονται.
Όταν ένα παιδί κοιμάται αργά ακόμη κι αν το επόμενο πρωί ξυπνήσει αργά, μπορεί να νιώσει αδιαθεσία, ατονία και γκρίνια. Αυτό, διότι ξεφεύγει από το πρόγραμμα που είχε συνηθίσει όσων αφορά τον ύπνο του. Ακόμη χειρότερο είναι όταν ένα παιδί κοιμάται αργά και ξυπνάει νωρίς.
Αν θέλετε λοιπόν ένα παιδί δημιουργικό, γεμάτο ενέργεια και όρεξη τα πρωινά, πρέπει τα βράδια να βρίσκεται στο κρεβάτι του στις 9 η ώρα αυστηρά.
Photo via: promum.com
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τρίτη (14/01) – Η Λίστα με τις περιοχές -συνεχής ενημέρωση
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο μικρός Παναγιωτάκης έφυγε από στέρηση οξυγόνου – Τα νέα αποτελέσματα των ιστολογικών
- Πές μου το ζώδιο σου να σου πω ποιον Τοξικό άνθρωπο πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου το 2025
- Grand Hotel Επόμενα επεισόδια: 45, 46, 47
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε