Στο άκουσμα ότι ένα παιδί εξαφανίστηκε, και βλέποντας την είδηση στο Amber Alert, μας κατακλύζει ένα συναίσθημα αγωνίας και φόβου, και βάζουμε ασυναίσθητα τον εαυτό μας στη θέση αυτή. Τι θα κάναμε αν το παιδί μας εξαφανιζόταν; Πως θα αντιδρουσαμε; Ποιες είναι οι σωστές κινήσεις;
Με την εξαφάνιση ενός παιδιού, κινητοποιείται άμεσα η ελληνική αστυνομία και μέσω εκείνης ενεργοποιείται ο συναγερμός Amber Alert. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο μηχανισμό έγκυρης και έγκαιρης εύρεσης εξαφανισμένων παιδιών. Πως λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην εξαφάνιση ενός παιδιού; Αλλά κυρίως πως θα αντιδράσουμε και τι πρέπει να κάνουμε αν χαθεί το δικό μας παιδί;
Το AMBER Alert πρωτοεφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και σήμερα εφαρμόζεται παγκοσμίως με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Δειτε ακομα Όταν το παιδί το «σκάει» από το σπίτι- Γιατί συμβαίνει αυτό και πως το αντιμετωπίζουν οι γονείς;
Τι κάνουμε αν αντιληφθούμε ότι το παιδί μας έχει εξαφανιστεί
Το πρόγραμμα AMBER Alert ξεκίνησε να λειτουργεί στη χώρα μας το 2007 ως «Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων» υπό την αιγίδα του οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 61 φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) και ενεργοποιείται μέσω του πανευρωπαϊκού τηλεφωνικού αριθμού 116000 (Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά).
Μιας και δεν πρόκειται για απλή δημοσιοποιήση στοιχείων, αλλά για ένα είδος πανελλήνιου συναγερμού, αυτός ενεργοποιείται με την πρότερη έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας όταν ισχύει κάποια από τις εξής συνθήκες:
Η ηλικία του παιδιού είναι μικρή.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού.
Υπάρχουν υποψίες για πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.
Εκτιμάται ότι η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό.
Η αστυνομία έχει αποφανθεί ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θέτει σε κίνδυνο το παιδί.
Αν, λοιπόν, κάποιος γονιός ή κηδεμόνας αντιληφθεί ότι δεν γνωρίζει που είναι το παιδί του και επιθυμεί να προχωρήσει σε δήλωση εξαφάνισης, πρέπει πρώτα να ενημερώσει τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Είναι η βασική προϋπόθεση, ώστε να έχει το «Χαμόγελο του παιδιού» τη δυνατότητα να εμπλακεί επισήμως στη διαδικασία.
Κατόπιν, πρέπει να καλέσει τον αριθμό 116000. Το εξειδικευμένο προσωπικό του οργανισμού προβαίνει τότε στις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να λάβει όλες τις πληροφορίες από τον γονιό, ο οποίος συχνά βρίσκεται σε πανικό ή σοκ. Στη συνέχεια, αν λάβει την έγκριση της οικογένειας και των αρχών, ο άνθρωπος που σήκωσε το τηλέφωνο μεταβαίνει στο σπίτι για να παράσχει την απαραίτητη στήριξη και να συνδράμει στην επιτόπια έρευνα.
Ταυτόχρονα, ο μηχανισμός ειδοποιεί και κινητοποιεί τους πάντες (εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες) για τις επόμενες 48 ώρες. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά εντοπίζονται μέσα σ’ αυτό το διάστημα χωρίς να απαιτείται παράταση του συναγερμού.
Πώς μπορούμε να συνδράμουμε στο να βρεθεί ένα παιδί
Ένα σημαντικό στοιχείο, είναι ότι πάρα πολλά από τα παιδιά βρίσκονται από απλούς πολίτες, λίγες ώρες αφότου έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους. O εντοπισμός και η εύρεση ενός εξαφανισμένου παιδιού, όμως, είναι ένας αληθινός αγώνας με τον χρόνο και τα «μάτια» που το αναζητούν δεν είναι ποτέ αρκετά.
Γι’ αυτόν τον λόγο κι επειδή δεν παρακολουθούν όλοι ανά πάσα στιγμή τα ΜΜΕ, είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε άμεσα, με το που ενεργοποιείται ο μηχανισμός AMBER Alert.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε μια εγγραφή στην υπηρεσία AMBER Alert Hellas μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτό γίνεται στέλνοντας ένα απλό SMS στο 116000 με τους ΤΚ των περιοχών στις οποίες κινούμαστε, είτε ως κάτοικοι είτε ως εργαζόμενοι.
Από εκεί και πέρα, κάθε φορά που το σύστημα ενεργοποιείται, λαμβάνουμε αυτόματα ένα SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του παιδιού που αναζητείται, ώστε να βοηθήσουμε αν μπορούμε στον εντοπισμό του.
Δείτε ακόμα Τι είναι η συναισθηματική ορφάνια και πως επηρεάζονται τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους;
Τι συμβαίνει με τις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα
Κάθε χρόνο, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου διαστήματος για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ελλάδα. Μέσα στο 2018, ο αριθμός 116000 δέχτηκε 191 κλήσεις για παιδιά που εξαφανίστηκαν. Από αυτά, εντοπίστηκαν τα 148.
Τα αντίστοιχα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κάνουν λόγο για 299 εξαφανίσεις παιδιών, από τα οποία βρέθηκαν τα 257. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στην Αττική και πρόκειται για παιδιά ελληνικής καταγωγής από 13 έως 18 ετών.
Με λίγα λόγια, στη χώρα μας δηλώνεται σχεδόν μία εξαφάνιση παιδιού την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, ότι διατηρούμε το υψηλότερο ποσοστό ανεύρεσης στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Τι ακριβώς είναι το AMBER Alert
Τον Ιανουάριο του 1996, στο Τέξας, άγνωστοι απήγαγαν τη μικρή Άμπερ Χάγκερμαν, την ώρα που έκανε ποδήλατο μαζί με τον αδελφό της. Τέσσερις μέρες μετά, το κορίτσι βρέθηκε νεκρό, λίγα χιλιόμετρα μόλις απ’ το σημείο της απαγωγής. Με αφορμή την τραγωδία που έζησαν, οι γονείς του κοριτσιού ξεκίνησαν μια παναμερικανική εκστρατεία ώστε ο νόμος να γίνει αυστηρότερος για εγκλήματα με θύματα ανηλίκους και οι μηχανισμοί έρευνας και εντοπισμού να κινητοποιούνται ταχύτερα σε περιπτώσεις απαγωγών.
Το 1998 ο οργανισμός Child Alert Foundation δημιούργησε το Alert Notification System (ANS), το πρώτο αυτόματο σύστημα άμεσης ειδοποίησης φορέων και πολιτών σε περιοχές γύρω από το σημείο όπου έχει εξαφανιστεί ένα παιδί. Το σύστημα εκμεταλλευόταν όλα τα διαθέσιμα μέσα της εποχής για να ενημερώνει και να ενεργοποιεί τους πάντες το ταχύτερο δυνατόν, αφού οι πρώτες ώρες είναι ζωτικής σημασίας.
Ο νέος μηχανισμός κινητοποίησης ονομάστηκε AMBER Alert από το όνομα του αδικοχαμένου κοριτσιού και το ακρωνύμιο «America’s Missing: Broadcast Emergency Response» και λιγό αργότερα υιοθετήθηκε επίσημα από τον εθνικό φορέα των ΗΠΑ, το National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC).
Δείτε ακόμα Η πραγματικά ιστορία πίσω από το «Μην παίρνεις γλυκά από ξένους»!
Σήμερα, 13 χρόνια μετά, δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως στοιχείο για την ταυτότητα του ανθρώπου που απήγαγε και δολοφόνησε την Άμπερ Χάγκερμαν. Ο τεράστιος αγώνας που έγινε στην μνήμη της, όμως, έχει σώσει χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο.
Πηγή: hamogelo.gr, news247.gr, cnn.gr
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα
Πηγή: www.mama365.gr