Αν μεγαλώνουμε ένα ντροπαλό και διστακτικό παιδί, η πρώτη σκέψη που κάνουμε, είναι ότι δεν έχει αυτοπεποίθηση να κάνει φίλους και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες. Αυτό όμως, μπορεί να μην ισχύει. Δείτε γιατί.
Υπάρχουν μερικά παιδάκια που κάνουν εύκολα φίλους. Που είναι κοινωνικά, που όπου κι αν πηγαίνουν μοιράζουν χαμόγελα και πιάνουν συζήτηση, με τους πάντες. Κάθεσαι στο λεωφορείο και ταξιδεύεις και το παιδί σου γίνεται αμέσως θέμα συζήτησης για όλο το λεωφορείο.
Υπάρχουν και μερικά παιδάκια που ντρέπονται να κάνουν φίλους. Που προτιμούν να κάτσουν με την μαμά και τον μπαμπά, όσο εκείνοι πίνουν τον καφέ τους από το να πάει να παίξει με άγνωστα παιδάκια. Που δεν συμμετέχουν εύκολα σε δραστηριότητες και είναι πιο χαμηλών τόνων.
Δείτε ακόμα Τα παιδιά θα κάνουν διακοπές με τους παππούδες: Τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα
Αμέσως, θα πείτε ότι η πρώτη κατηγορία παιδιών είναι παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση ενώ η δεύτερη κατηγορία, δείχνει να αποτελείται από παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αρκετά συνεσταλμένα. Προτού βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα όμως, σκεφτείτε μήπως τελικά συμβαίνει το αντίθετο. Διαβάστε παρακάτω:
Μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι αυτό που φαίνονται και ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Αν μεγαλώνετε ένα παιδί που κάνει δύσκολα φίλους, δεν μιλάει πολύ και δεν είναι αρκετά δραστήριο και ανησυχείτε επειδή θεωρείται πως έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ξανά σκεφτείτε το.
Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους πολύ συχνά αυτό, αποτελεί δείγμα ισχυρής αυτοπεποίθησης και όχι το αντίθετο. Αυτό, διότι τα παιδάκια που θέλουν συνεχώς να συμμετέχουν στις παρέες και σε δραστηριότητες, ίσως να είναι παιδάκια που προσπαθούν με τον τρόπο τους να γίνονται αποδεκτά από όλους.
Δείτε ακόμα Πότε μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του διακοπές;
Αντιθέτως, τα παιδιά που είναι επιλεκτικά σε ποιον θα μιλήσουν και σε τι θα συμμετάσχουν, είναι παιδιά που ενδεχομένως, ξέρουν τι θέλουν (όσο αυτό είναι δυνατό ανάλογα την ηλικία τους) και δεν νιώθουν την ανάγκη να γίνουν αποδεκτά για να περάσουν καλά.
Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί σας είναι αντικοινωνικό και αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί, το να το γράψετε παιδικό σταθμό ή σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα που του αρέσει θα το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί.
Να θυμάστε, ότι αν το παιδί είναι επιλεκτικό από την φύση του, ακόμη κι έτσι οι φίλοι που θα κάνει θα είναι λίγοι. Δεν έχει σημασία αυτό όμως. Σημασία έχει να περνάει καλά. Ας αποδεχτούμε τα χαρακτηριστικά του παιδιού μας και ας μη το πιέζουμε να γίνει ένα με το σωρό και να πληρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που από την κοινωνία είναι αποδεκτά.
Δείτε ακόμα Αυτές οι τοξικές συμπεριφορές των γονιών δημιουργούν νάρκισσους παιδιά
Το άρθρο αυτό, έγινε ύστερα από μία δημοσίευση που είδαμε στο Instagram από την ψυχολόγο Becky Kennedy. Σύμφωνα με την ίδια “συχνά πιστεύουμε ότι αυτοπεποίθηση σημαίνει να συμμετέχουμε αμέσως σε μια δραστηριότητα, να μην διστάζουμε.
Αν σκεφτείς, όμως, ένα παιδί 16 ετών που είναι σε μια παρέα συνομήλικων που κάνει πράγματα που δεν θα ήθελε το ίδιο να κάνει γιατί δεν το θεωρεί σωστό… θα του έλεγες να συμμετέχει; Ή θα του έλεγες ‘ήξερες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν συμμετείχες, αυτό απαιτεί πολλή αυτοπεποίθηση“.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.