Βάλτε λίγους και καλούς κανόνες και…
Τηρήστε τους! Οι περισσότεροι γονείς είτε δεν έχουν βάλει κανόνες, θεωρώντας ότι το παιδί με κάποιον τρόπο τους γνωρίζει ήδη, είτε έχουν κανόνες αλλά δεν τους εφαρμόζουν! Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά θα φερθούν άσχημα, επειδή οι γονείς τους το επιτρέπουν!Εξηγήστε τους ποιος είναι ο κανόνας και ποιες οι συνέπειες αν δεν τον ακολουθήσουν και εφαρμόστε αυτό που λέτε! Διαλέξτε λίγους και καλούς κανόνες, αυτό που είναι πιο σημαντικό για εσάς.
Συνέπεια
Αν διαρκώς κάνετε εξαιρέσεις στον κανόνα ή δεν βοηθάτε το παιδί σας να τον εφαρμόσει, τότε ο κανόνας θα ατονήσει, η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν θα είναι αυτή που θέλετε και θα νευριάσετε. Αν ο κανόνας είναι κάτι βασικό, πχ. το πρωί πλένουμε τα δόντια μετά το πρωινό πριν το σχολείο, δεν γίνεται να κάνετε εξαιρέσεις κάποιες μέρες, επειδή για παράδειγμα το παιδί άργησε και βιάζεστε να φύγετε. Ο κανόνας είναι κανόνας. Αν αρχίσετε να κάνετε εξαιρέσεις, αυτό που διδάσκετε στο παιδί είναι ότι τελικά δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει συστηματικά αυτό που ζητάτε.
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί κατάλαβε
Όταν υπενθυμίζετε στο παιδί τους κανόνες, του λέτε ότι έχει κακή συμπεριφορά, ή ότι οι πράξεις και οι επιλογές του θα έχουν κάποια συνέπεια, σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας άκουσε και κατάλαβε! Τα παιδιά πάνω στο θυμό τους συχνά δεν καταλαβαίνουν. Έτσι, είναι σημαντικό να γονατίσετε στο επίπεδο του παιδιού, να το κοιτάξετε στα μάτια και να του πείτε τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνει, όχι τι δεν πρέπει να κάνει. Αν το παιδί δεν συνεργαστεί, τότε πέστε του ποια θα είναι η συνέπεια. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με ηρεμία και σταθερότητα από τη μεριά σας. Αν τελικά το παιδί δεν συνεργαστεί, τότε θα πρέπει να είστε συνεπής και να εφαρμόσετε τη συνέπεια που είπατε ότι θα υπάρξει.
Δείτε ακόμη 12 απίθανα δωράκια για τους καλεσμένους του παιδικού πάρτι
Όχι άλλη τιμωρία, αλλά…
Φυσικές συνέπειες των πράξεων του παιδιού. Εξηγήστε εξαρχής στο παιδί ότι αν δεν ακολουθήσει τους κανόνες θα υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συνέπειες. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι τρομερό και με μεγάλη διάρκεια (πχ., «δεν θα δεις τηλεόραση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς»), επειδή αυτό είναι συνήθως ανέφικτο. Εξηγήστε όμως ότι αν πχ. δεν κάνει τα καθήκοντά του, τότε δεν μπορεί να ανοίξει την τηλεόραση.
Δώστε στο παιδί τάιμ-άουτ
Το τάιμ-άουτ δεν το δίνουμε για να «σκεφτεί» ένα παιδί τι έκανε λάθος! Ένα μικρό παιδάκι, ενός, δύο, τριών χρονών, δεν έχει την ικανότητα να δει την κατάσταση αντικειμενικά, όταν νιώθει θυμωμένο και πιστεύει ότι έχει δίκιο. Αποσύρετε το παιδί από την κατάσταση που υπάρχει πρόβλημα, ώστε να σταματήσει την κακή συμπεριφορά και να ηρεμήσει.
Δώστε στον εαυτό σας τάιμ-άουτ
Σοβαρά! Πριν εκραγείτε, δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα ηρεμίας. Αποσυρθείτε από το σημείο που το παιδί σας δείχνει κακή συμπεριφορά και πάτε σε ένα διπλανό δωμάτιο για να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και να ηρεμήσετε. Φωνάξτε έναν άλλον ενήλικα να ασχοληθεί με το παιδί. Πάρτε τηλέφωνο μια φίλη. Ρίξτε το στην πλάκα. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ηρεμήσετε και να χειριστείτε την κατάσταση ψύχραιμα.
Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού
«Κοίτα τι βλέπω εκεί πέρα!» είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις των γονιών που θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού τους από κάτι αρνητικό και να το κάνουν να τη στρέψει σε κάτι θετικό. Έτσι, αν το παιδί σας θέλει το παιχνίδι με το οποίο παίζει ένα άλλο παιδάκι, αν έχει αρχίσει να χτυπάει ή να τραβάει μαλλιά, στρέψτε την προσοχή του αλλού, βγάλτε το από αυτό το δωμάτιο και δώστε του την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί, χωρίς να τσακωθεί με άλλο παιδάκι και χωρίς να το μαλώσετε.
Αλλάξτε το περιβάλλον και τι υπάρχει σε αυτό
Το παιδάκι σας συνέχεια πειράζει τα ωραία σας μπιμπελό ή ανοίγει το ντουλάπι που έχετε το λάδι και άλλα είδη που λερώνουν… Αντί να αναλώνεστε σε φωνές και τιμωρίες, αλλάξτε το περιβάλλον και κάντε το πιο φιλικό προς το παιδί. Έτσι, μπορείτε να μαζέψετε τα μπιμπελό σας και να τα βάλετε σε ένα ράφι που δεν τα φτάνει ή να βάλετε ειδική προστατευτική «κλειδαριά» που δεν επιτρέπει στο παιδί να ανοίξει το ντουλάπι. Μήπως τα παιδιά σας μαλώνουν για ένα παιχνίδι; Πάρτε το και πείτε τους ότι θα τους το ξαναδώσετε όταν μπορούν να το μοιραστούν. Συχνά, όταν οι γονείς αλλάζουν τις συνθήκες και το περιβάλλον, η συμπεριφορά του παιδιού αλλάζει και αυτή, προς το καλύτερο!
Να είστε πάντα προετοιμασμένη και σε ετοιμότητα
Πάρτε μαζί σας χαρτιά, μαρκαδόρους (από αυτούς που δεν αφήνουν λεκέδες!), αυτοκόλλητα, ή κάποια μικρά παιχνιδάκια για να δώσετε στο παιδί σας όταν πάτε κάπου. Έτσι το κρατάτε απασχολημένο και αποφεύγετε την ηλεκτρονική απασχόληση. Όπου και να πάτε, αν έχετε μικρό παιδί, πάρτε μαζί σας κάποιο σνακ ή νερό, γιατί συχνά τα παιδιά πεινάνε ή διψάνε και αυτός είναι ο λόγος που έχουν κακή συμπεριφορά.
Δείτε ακόμη Μπάνιο στη θάλασσα με τα παιδιά: 19 κόλπα για να περάσετε καλά χωρίς απρόοπτα
Αγνοήστε την ελαφρώς κακή συμπεριφορά
Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας γκρινιάζει, το να του λέτε να σταματήσει το μόνο που κάνει είναι να εντείνει την κακή συμπεριφορά, επειδή το παιδί έχει την προσοχή σας. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αγνοήσετε αυτή τη συμπεριφορά εντελώς. Αν δεν σταματήσει, μπορείτε να πείτε ήρεμα και ψύχραιμα «δεν καταλαβαίνω τι μου λες, πες το μου με την κανονική σου φωνή». Έτσι δίνετε το μήνυμα ότι η κακή συμπεριφορά δεν «περνάει».
Να θυμάστε ότι εσείς είστε ο ενήλικας
Συγκρατήστε τα νεύρα σας λοιπόν! Φερθείτε σωστά, δώστε το καλό παράδειγμα και διατηρήστε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας.
Δείξτε κατανόηση
Δείξτε στο παιδί κατανόηση, προσπαθήστε να δείτε το πρόβλημα από τη δική του πλευρά και αυτό θα το βοηθήσει να έχει καλύτερη συμπεριφορά. «Ναι, το καταλαβαίνω πόσο πολύ θέλεις να φας το γλυκό τώρα… Καταλαβαίνω ότι το θέλεις τόσο πολύ… Αλλά πρέπει να περιμένεις, ο κανόνας είναι ότι πρέπει να φας πρώτα το φαγητό σου».
Τάιμ-ιν
Την ώρα που το παιδί έχει ένα ξέσπασμα κακής συμπεριφοράς, αντί να το απομακρύνετε από όλους και απ’ όλα, κάντε του μια ζεστή αγκαλιά! Πέστε του ότι το καταλαβαίνετε και απλώς κρατήστε το αγκαλίτσα, παρηγορώντας το. Υπενθυμίστε του ποια είναι η καλή συμπεριφορά.
Διαπραγματευτείτε
Δείξτε διαλλακτικότητα και την ικανότητα να σας πείσει το «επιχείρημα» του παιδιού σας, ακόμα και αν είναι «εντάξει, θα φάω τρεις μπουκιές ακόμα από τις φακές μου». Ενθαρρύνετε το παιδί να πάρει αποφάσεις προς την σωστή κατεύθυνση και να τις εφαρμόσει. Αυτή η τεχνική ΔΕΝ λειτουργεί με ένα θυμωμένο δίχρονο, αλλά με λίγο μεγαλύτερα παιδιά.
Δρ Λίζα Βάρβογλη
Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
Το ειδαμε στο parentsgo.kidsgo.com.cy
Πηγή: varvogli.grΕιδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15