Close

Αντιζηλία ανάμεσα στα παιδιά: Γιατί τα αδέρφια έχουν αντιζηλία & πως την αντιμετωπίζουμε;

Αντιζηλία ανάμεσα στα παιδιά: Γιατί τα αδέρφια έχουν αντιζηλία & πως την αντιμετωπίζουμε;

Αντιζηλία ανάμεσα στα παιδιά: Γιατί τα αδέρφια έχουν αντιζηλία μεταξύ του και πως την αντιμετωπίζουμε; Σίγουρα η αντιζηλία είναι ένα ζήτημα που αφορά πολλούς γονείς. Όσοι γονείς έχουν παραπάνω από ένα παιδί, είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αντιζηλίας.

Αντιζηλία είναι όταν το ένα παιδί ανταγωνίζεται και ζηλεύει το άλλο. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν πως να το εξηγήσουν. Υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν έχουν ξεχωρίσει κανένα από τα παιδιά τους και δεν καταλαβαίνουν τι έκαναν λάθος και τα παιδιά, αντί να είναι αγαπημένα αδέρφια, ζηλεύουν το ένα το άλλο.

Δείτε ακόμα Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι κάνουμε κι εμείς, γιατί: ‘’τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βιώνουν.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε για ποιον λόγο τα παιδιά καταλήγουν να έχουν αντιζηλία. Ποιες είναι οι ενδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχει αντιζηλία ανάμεσά τους και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Ένα αρκετά χρήσιμο άρθρο. Διαβάστε παρακάτω:

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε αντιζηλία;

Μπορεί οι γονείς να μην μπορούν τις περισσότερες φορές να εξηγήσουν τον λόγο που αναπτύχθηκε αντιζηλία ανάμεσα στα παιδιά τους, όμως γι’ αυτό το φαινόμενο υπάρχουν μερικά συγκεκριμένα αίτια που πρέπει να κατανοήσουμε. Άλλωστε, αν δεν ξέρεις τα αίτια και την ρίζα του προβλήματος, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Το αρχικό αίτιο που δημιουργεί αντιζηλία, είναι ότι όσο ένα παιδί μεγαλώνει και ξεκινήσει να καταλαβαίνει τον εαυτό του, θέλει να επιβάλλει την ξεχωριστή του προσωπικότητα στο σπίτι. Έχει ανάγκη οι άλλοι να καταλάβουν και να παραδεχτούν πόσο ξεχωριστό είναι.

Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, τα παιδιά νιώθουν ότι δεν εισπράττουν την ίδια αγάπη και την ίδια προσοχή από τους γονείς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί είτε δεν μπορεί να καταλάβει ότι από εδώ και στο εξής την αγάπη και την προσοχή θα πρέπει να μάθει να την μοιράζεται.

Είτε, οι γονείς όντως σε μερικές περιπτώσεις δείχνουν με τον τρόπο τους παραπάνω προσοχή και ενδιαφέρον σε έναν παιδί, ενώ στο άλλο όχι και τόσο.

Τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις επίσης φοβούνται ότι θα χάσουν την αγάπη των γονιών τους, εξαιτίας του ερχομού των αδερφών τους. Είναι ένα κοινό συναίσθημα που πολλά παιδιά αναπτύσσουν. Επιπλέον δεν είναι λίγα τα παιδιά που εκδηλώνουν ανταγωνιστικότητα, επειδή δεν έχουν τα επικοινωνιακά μέσα να δείξουν τα συναισθήματά τους στους γονείς.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αντιζηλίας παίζει και η οικογένεια. Αν η οικογένεια έχει μάθει να λύνει τις διαφορές της με την β1α τα παιδιά παραδειγματίζονται από αυτές τις συμπεριφορές και κάθε φορά που νιώθουν αρνητικά συναισθήματα ξεσπούν σε β1αια ξεσπάσματα για να “ακουστούν” .

Όταν οι γονείς μεταδίδουν το άγχος τους στα παιδιά, τα παιδιά πολλές φορές ξεσπούν με αντιζηλία προς τα αδέρφια τους, για να εκδηλώσουν την δυσφορία τους.

Επίσης τα παιδιά που δεν έχουν ασχολίες, ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ή την καθημερινή προσοχή από τους γονείς τους, είναι πιθανό να αναπτύξουν ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αντιζηλία;

Για αρχή, δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να συγκρίνεται τα παιδιά σας. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες και αυτές ποικίλουν ανάλογα την ηλικία, την γνωσιακή και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Επίσης θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τα παιδιά, να βρουν θετικούς τρόπους να εκφράζουν τις ανάγκες τους. Η επιθετικότητα δεν πρέπει να γίνεται επιτρεπτή μέσα στο σπίτι. Το κάθε παιδί επίσης θα πρέπει να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο σε έναν καυγά, έτσι ώστε να χαλαρώνει με την ησυχία του.

Όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις σε έναν καυγά, αφήστε τα παιδιά να τα βρουν μόνα τους. Έτσι θα καταλάβουν ότι οι καυγάδες μεταξύ τους, δεν σας τραβούν την προσοχή. Θα πρέπει να συζητάτε μαζί τους σε μερικές περιπτώσεις και να τους εξηγείτε πως πρέπει να συμπεριφέρονται όταν κάτι δεν τους αρέσει ή τους προβληματίζει.

Αν ακούσουν τις συμβουλές σας μην τα αγνοήσετε. Επιβραβεύστε ‘τα. Επίσης θα πρέπει να καταλάβουν ότι το συναίσθημα της ζήλιας το έχουμε βιώσει όλοι αλλά θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν ότι αυτό δεν τους επιτρέπει να χτυπούν τους άλλους.

Photo cover via: mothersbird.gr

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr