Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει και τη συμπεριφορά του παιδιού, εντός και εκτός σχολείου.
Η μετάβαση από τη φύλαξη στο σπίτι στο νηπιαγωγείο, είναι μια απαιτητική εμπειρία για το παιδί –πιθανότατα η απαιτητικότερη που έχει βιώσει στη ζωή του. Η ελευθερία κινήσεων και η άνεση του σπιτιού, μετατρέπονται σε έναν χώρο με πολλές φωνές, κανόνες και απαγορεύσεις. Η μανούλα δίνει τη θέση της στη δασκάλα και η παρουσία των άλλων παιδιών σημαίνει πως το παιδί παύει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.
Η αλλαγή περιβάλλοντος αυτή είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει και τη συμπεριφορά του παιδιού, εντός και εκτός σχολείου. Καθώς αυτό θα δει την καθημερινότητά του να αλλάζει, τους γονείς του να το αφήνουν σε έναν ξένο χώρο και τη ζωή του να διέπεται πλέον από κανόνες, ενδέχεται να αντιδράσει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για έναν γονέα, να προετοιμάσει σωστά το παιδί του για τη νέα αυτή φάση της ζωής του.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, είναι να του εξηγήσεις από όσο το δυνατόν νωρίτερα τα πλεονεκτήματα του σχολείου. Δεν θέλεις να το δει αρνητικά ή απειλητικά αλλά σαν μια ευχάριστη, διαφορετική και θετική εμπειρία. Μίλησέ του για τους φίλους που θα κάνει και τα πράγματα που θα μάθει και προσπάθησε να το κάνεις να εξοικειωθεί με την εμπειρία.
Το παιδί στο σχολείο θα κάνει ό,τι έχει μάθει στο σπίτι. Πριν αρχίσει το σχολείο μπορείς να θέσεις κανόνες και στο σπίτι έτσι ώστε να αρχίσει να συνηθίζει μια πιο πειθαρχημένη καθημερινότητα και καθώς για όλα αυτά χρειάζεται χρόνος, προσπάθησε να τα ξεκινήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Μια καλή ιδέα είναι να παίρνετε μαζί πρωινό πριν φύγετε για το σχολείο. Έτσι, όχι μόνο το παιδί θα έχει την απαραίτητη ενέργεια για τη μέρα, αλλά θα ενισχύσετε και τη μεταξύ σας σχέση μέσω μίας καθημερινής δραστηριότητας που κάνετε μαζί.
Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι σημαντικές. Απόφυγε τους δακρύβρεχτους αποχαιρετισμούς και την αναβλητικότητα. Αφήνοντας το παιδί σχολείο, χαιρέτησέ το με μια αγκαλιά και ένα φιλί, πες του πότε θα περάσεις να το πάρεις, θύμισέ του να περάσει καλά και να ακούει τη δασκάλα του και φύγε. Οτιδήποτε άλλο δεν πρόκειται να βοηθήσει. Αν το παιδί σε βλέπει όταν μιλάς με την παιδαγωγό, προσπάθησε να χαμογελάς διότι έτσι θα καταλάβει ότι την εμπιστεύεσαι –και άρα μπορεί να την εμπιστευτεί κι αυτό.
Το σχολείο όμως δεν τελειώνει φεύγοντας από το νηπιαγωγείο. Μίλα με το παιδί σου για ό,τι του συνέβη κάθε μέρα, ρώτα το πώς πέρασε, άφησέ το να σου περιγράψει τα πάντα εστιάζοντας όπου εκείνο κρίνει –ποτέ δεν ξέρεις τι έχει κάνει εντύπωση σε ένα παιδί. Δείξε του ότι ενδιαφέρεσαι και αυτό θα αντιληφθεί σιγά-σιγά τη σημασία του σχολείου.
Εσύ λοιπόν επικεντρώσου σε όλα όσα είπαμε παραπάνω για να εξασφαλίσεις στο παιδί μια ομαλή μετάβαση από τη φύλαξη στο σπίτι στο νηπιαγωγείο και άφησε σε εμάς τα υπόλοιπα.
Πηγή: newpost.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα