Τα αποκριάτικα σπρέι και οι αποκριάτικοι αφροί πρωταγωνιστούν στα αποκριάτικα πάρτι και τα παιδιά τα λατρεύουν. Όμως είναι επικίνδυνα και στο παρακάτω άρθρο θα δούμε τί πρέπει να προσέξουμε.
Από κάθε αποκριάτικο πάρτι δεν λείπουν οι σερπαντίνες, ο χαρτοπόλεμος, τα αποκριάτικα σπρέι με χρώμα αλλά και οι αποκριάτικοι αφροί. Φυσικά και όλα αυτά τα λατρεύουν τα παιδιά αλλά φαίνεται πως δεν είναι όλα όσο ακίνδυνα φαίνονται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αποκριάτικοι αφροί και τα σπρέι είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και στο σημερινό άρθρο θα δούμε τί πρέπει να προσέξουμε και γιατί βλάπτουν. Διαβάστε παρακάτω:
Μπορεί τα αποκριάτικα σπρέι και οι αφροί να μη λείπουν από κανένα αποκριάτικο πάρτι, όμως δεν είναι λίγοι οι γονείς που ανησυχούν για την επικινδυνότητά τους. Φοβούνται για τυχόν δερματικούς ερεθισμούς, αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και προβλήματα του αναπνευστικού.
15 τρόποι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την σ3ξουαλική κακ@ποίηση
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν παιδιά που έχουν νοσηλευτεί εξαιτίας των παραπάνω καταστάσεων μετά τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων. Είναι μάλιστα σημαντικό να γνωρίζουμε τί περιέχουν αυτά τα προϊόντα και ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης τους.
Photo via: Pinterest
Οι περισσότεροι αποκριάτικοι αφροί και σπρέι λοιπόν περιέχουν, χημικές ουσίες που δίνουν αυτό το χαρακτηριστικό αφρώδες αποτέλεσμα. Αυτές οι ουσίες είναι η προπανόλη, η βουτανόλη και άλλες. Μπορούν λοιπόν όντως, να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς αλλά και ερεθισμούς στα μάτια, αν έρθουν σε επαφή με αυτά.
Επίσης η εισπνοή των συγκεκριμένων χημικών μπορεί να είναι επιβλαβείς για το αναπνευστικό των παιδιών. Αν θέλετε να μειώσετε την επικινδυνότητα θα πρέπει να αποφύγετε αυτά τα προϊόντα να έρθουν σε επαφή με μάτια και δέρμα.
Back to school 2023: Ο μεγάλος κίνδυνος που καραδοκεί στα σχολικά λεωφορεία
Από την άλλη, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα με την επίβλεψη των γονιών ή κάποιου άλλου ενήλικα έτσι ώστε, να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούνται με μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν στην αγορά υποαλλεργικοί αποκριάτικοι αφροί και σπρέι, οπότε αυτά τα προϊόντα είναι κατάλληλα για τα παιδιά.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χημικά χωρίς να διαβάσετε τις πιθανές παρενέργειες στις ενδείξεις που αναγράφονται στη συσκευασία. Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το κάνετε σε χώρους που αερίζονται επαρκώς.
Photo via: depositphotos.com
Προτού τα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά θα πρέπει να τα έχετε συμβουλέψει κατάλληλα για τη σωστή τους χρήση. Για παράδειγμα δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα για να ψεκάζουν τους φίλους τους, για πλάκα, καθώς η άμεση επαφή με το δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά ίσως είναι επικίνδυνη.
Πάντα κλείνουμε την πόρτα του παιδικού δωματίου το βράδυ: Πυροσβέστης προειδοποιεί
Τέλος αν έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη παρενέργεια, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο ή τον γιατρό της οικογένειας.
Τί συμβουλεύει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει δημοσιεύσει σχετικούς κανόνες για τις ενδείξεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στα ελληνικά, πάνω στις συσκευασίες των αποκριάτικων αφρών και σπρέι. Για αρχή τα δοχεία πρέπει να προφυλάσσονται από τις ακτίνες του ήλιου.
Δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50 βαθμών Κελσίου. Δεν πρέπει να τρυπηθεί ή να καεί η συσκευασία μετά τη χρήση και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γονιός αν έρθει σε άμεση επαφή το παιδί, είναι να ξεπλύνει καλά το παιδί.
«Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος αν έρθει σε επαφή με αποκριάτικο αφρό είναι να ξεπλύνει πολύ καλά και με άφθονο καθαρό νερό την περιοχή. Όσο πιο άμεσα αφαιρεθεί ο βλαπτικός παράγοντας από το μάτι τόσο το καλύτερο για την εξέλιξη της κατάστασης», μας λέει ο γιατρός Ηλίας Χαραμαράς.
Πώς μπορεί να προστατευθεί το παιδί;
«Είναι δύσκολο να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από αυτά τα παιχνίδια, ειδικά αυτές τις εορταστικές ημέρες. Πείτε στο παιδί σας να κλείνει μάτια του και να προστατεύεται από ρίψεις αφρών και σπρέι.
Αν δεν καταφέρει να προστατευθεί και μπει αφρός στα μάτια του τότε πρέπει πάση θυσία να τα καθαρίσει με άφθονο νερό, να πλύνει πολύ καλά τα χέρια του και να αποφύγει με κάθε τρόπο την τριβή των ματιών.
Εξηγήστε του ότι αν τρίψει τα μάτια του με τα χέρια του τα πράγματα θα γίνουν κατά πολύ χειρότερα, αφού θα ερεθίσει περισσότερο μια ήδη επιβαρυμμένη περιοχή.
Το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα: Τα 5 σημεία που δεν σκέφτηκες να ασφαλίσεις
«Αν δράσουμε έγκαιρα και η ουσία δεν μείνει αρκετή ώρα στο μάτι του παιδιού, τότε ίσως να μην χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο, καθώς ο οργανισμός μας έχει τις άμυνες για να αντιμετωπίσει τις ξένες ουσίες.
Photo via: globo.com
Αν, όμως, μετά το πλύσιμο με το νερό και τον καθαρισμό της περιοχής ο ερεθισμός παραμένει, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας ή στο νοσοκομείο.
Αν παρατηρείτε ότι στην περιοχή που ήρθε σε επαφή με τον αφρό συνεχίζει να υπάρχει έντονη κοκκινίλα, κνησμός, εξανθήματα ή το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην αναπνοή, φτέρνισμα ή υπερέκκριση δακρύων τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Μάθε στο παιδί σου να προστατεύει τον εαυτό του χωρίς να μεταφέρεις τους φόβους σου
Τέλος, αν υποψιαστούμε ότι το παιδί κατάπιε αφρό ή σπρέι πάμε αμέσως στο νοσοκομείο, αφού ανάλογα με τις ουσίες που περιέχει κάθε προϊόν απαιτείται και διαφορετική αντιμετώπιση. Στην περίπτωση της κατάποσης δεν περιμένουμε λεπτό! Οι ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται σε σπρέι και αφρούς μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και έγκαυμα στον οισοφάγο».
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Δήμητρα Αλεξανδράκη : Δύσκολες ώρες για το γνωστό μοντέλο – Μπήκα να σας χαιρετήσω γιατί μπορεί και να μη σας ξαναδώ
- Ανακαλούνται γαριδάκια – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
- Σχολεία : Τι θα ισχύει με τις απουσίες λόγω γρίπης
- Αλέξης Κούγιας : Η Εύη Βατίδου τον επισκέφθηκε πρώτη φορά στα δικαστήρια για να τον δει – Η Συγκινητική ομιλία του μετά (βίντεο)
- Ζύμη για πίτσα ιταλική