Back to school 2021: Η επιστροφή στο σχολείο πλησιάζει και σίγουρα πολλά παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα ψυχολογικά γι’ αυτό. Δείτε πως μπορείτε να τα στηρίξετε ψυχολογικά σαν γονείς.
Όλοι μας έχουμε περάσει από τα θρανία και ξέρουμε πως είναι. Μπορεί να καθόμαστε τρεις ολόκληρους μήνες αλλά λίγο πριν ξεκινήσει το σχολείο η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Ακόμη και στα παιδιά που το σχολείο άρεσε, η γλυκιά μελαγχολία για το Καλοκαίρι που έφυγε και τον Χειμώνα που πλησιάζει κυρίευε την ψυχολογία τους.
Αν λοιπόν το παιδί σας είναι αγχώδη, βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και ακόμη προσαρμόζεται ή αν φέτος κάνει την μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ή από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, αυτό το άρθρο θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.
Δείτε ακόμα Το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο: Πώς να διαχειριστείτε την σχολική άρνηση;
Θα σας παρουσιάσουμε πέντε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να στηρίξετε τα παιδιά σας, να τους τονώσετε την ψυχολογία και να τους κάνετε την επιστροφή στο σχολείο, πιο εύκολα. Γιατί όπως είχαμε πει και παλιότερα Πονοκέφαλος για τα παιδιά η επιστροφή στο σχολείο. Κυριολεκτικά!…Διαβάστε παρακάτω:
Πώς να πάρετε αποφάσεις για την οικογένεια
Η επιστροφή στο σχολείο φέρνει νέες ανάγκες για το παιδί που φυσικά επηρεάζουν και την οικονομία της οικογένειας. Σχολικά είδη, ίσως ένας υπολογιστής αν το παιδί ξεκινήσει να τον χρειάζεται για τυχόν εργασίες, ακόμη και καινούριο κινητό αν το παιδί μεγαλώνει και θέλετε να ξέρετε που βρίσκετε στους περιπάτους του σχολείου και στις εκδρομές.
Αν τα νέα οικονομικά σας πλάνα νιώθετε ότι βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού συζητήστε με το παιδί για τα απαραίτητα. Για παράδειγμα αν το φροντιστήριο του παιδιού είναι ακριβό, τότε σίγουρα το παιδί πρέπει να ξέρει ότι το κινητό που θα πάρει δεν θα κάνει 900 ευρώ επειδή θέλει να έχει τέσσερις κάμερες.
Μην ξεχνάτε ότι το παιδί δεν είναι χαζό. Μπορεί να μην ξέρει ακόμη την έννοια των οικονομικών δυσκολιών, όμως μπορεί να καταλάβει ότι μία οικογένεια δεν έχει να πληρώσει μόνο αυτά που ένα παιδί ζητάει.
Τι να κάνετε για το άγχος του παιδιού σας
Νέο σχολείο, νέα πρόσωπα, νέοι δάσκαλοι, καινούρια μαθήματα, μία νέα σχολική χρονιά. Όλα αυτά ή κάποια από αυτά μπορεί και να αγχώνουν το παιδί σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε μαζί του γι’ αυτά που το προβληματίζουν.
Εξηγήστε του ότι θα είστε δίπλα του σε κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίσει. Πείτε του ότι ακόμη κι αν σε κάποιο μάθημα δεν είναι τόσο καλός μαθητής ή τόσο καλή μαθήτρια, δεν πειράζει και ότι η προσπάθεια μετράει.
Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι πολυμηχάνημα και δεν μπορεί να αποδίδει το ίδιο καλά σε όλα τα μαθήματα, διότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές δυνατότητες. Μην διστάσετε να του εξιστορήσετε περιστατικά από τα δικά σας μαθητικά χρόνια για να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο του και ότι δεν σκέφτεται μόνο αυτό έτσι.
Δείτε ακόμα Η ξεκαρδιστική φωτογραφία αυτής της μάνας για τη πρώτη μέρα στο σχολείο που λάτρεψαν όλοι οι γονείς
Τέλος προβάλλεται όλα τα θετικά για ένα νέο ξεκίνημα. Για παράδειγμα αν αλλάξει σχολείο πείτε του ότι θα γνωρίσει νέους φίλους. Πείτε του τα θετικά του να μεγαλώνεις και εξηγήστε του ότι σε κάθε του πρόβλημα θα είστε εκεί για να το ακούσετε.
Απαντώντας σε δύσκολες ερωτήσεις όταν επιστρέφει από το σχολείο
Πολλές φορές τα παιδιά μέσα από την συναναστροφή τους με άλλα παιδιά έρχονται στο σπίτι με δύσκολες ερωτήσεις. Είτε οι ερωτήσεις αφορούν την κλιματική αλλαγή, είτε τον ρατσισμό, είτε ακόμη και το σ3ξ να θυμάστε ότι τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια.
Μην του μιλήσετε για τον πελαργό που φέρνει τα παιδιά. Εξηγήστε του πως όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται πολύ έρχονται πιο κοντά κι αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ή γνωρίζει την διαδικασία μην διστάσετε να του την εξηγήσετε εσείς μέσα από βιολογικούς όρους.
Το παιδί είναι προτιμότερο να γνωρίζει γι’ αυτό από εσάς που θα του μιλήσετε με ειλικρίνεια και προσοχή, παρά μέσα από sites και περιοδικά που παρουσιάζουν την γυναίκα σαν αντικείμενο και που παραποιούν την αλήθεια. Η συζήτηση σας θα πρέπει να είναι αληθινή και προσαρμοσμένη στην ηλικία του.
Οθόνες: είναι καλές ή κακές;
Η τεχνολογία έχει μπει στην ζωή μας για τα καλά. Σίγουρα λοιπόν το παιδί μπορεί να έρθει στο σπίτι και να χρειαστεί να δουλέψει στον υπολογιστή για κάποια εργασία του. Σε διαφορετική φάση μπορεί επηρεασμένο από συνομηλίκους να θελήσει να αγοράσει κινητό.
Παλιότερα σας είχαμε εξηγήσει τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί είναι έτοιμο να αγοράσει δικό του κινητό. Αν τα πληροί θα πρέπει να του εξηγήσετε την χρησιμότητα της νέας του συσκευής και φυσικά να του θέσετε όρια στον χρόνο που θα την χρησιμοποιεί και με ποιους θα συνομιλεί.
Ο ύπνος βοηθάει
Αν θέλετε να διαχειριστείτε το άγχος και την νευρικότητα του παιδιού σας, την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς τότε σίγουρα πρέπει κι εσείς και αυτό να κάνετε έναν καλό βραδινό ύπνο. Κοιμηθείτε από νωρίς εξηγώντας στο παιδί πως όταν έχουμε μία γεμάτη μέρα ο ύπνος κάνει καλό.
Ένας καλός ύπνος θα ξεκουράσει κι εσάς κι αυτό και θα σας κάνει το πρωί εκείνης της μέρας να έχετε θετική ενέργεια και όρεξη. Οπότε μην παραβλέψετε τον ύπνο σας.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τρίτη (14/01) – Η Λίστα με τις περιοχές -συνεχής ενημέρωση
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο μικρός Παναγιωτάκης έφυγε από στέρηση οξυγόνου – Τα νέα αποτελέσματα των ιστολογικών
- Πές μου το ζώδιο σου να σου πω ποιον Τοξικό άνθρωπο πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου το 2025
- Grand Hotel Επόμενα επεισόδια: 45, 46, 47
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε