Back to school 2023: Αν το παιδί σας πάει φέτος για πρώτη φορά στο Δημοτικό θα χρειαστεί έναν τρόπο να προσαρμοστεί σε μία νέα καθημερινότητα. Δείτε 7 συμβουλές για τα πρωτάκια του Δημοτικού.
Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει και τα σχολεία σιγά σιγά ανοίγουν. Τα παιδιά ανυπομονούν να γυρίσουν στο σχολείο, για να συναντήσουν τους φίλους τους και οι γονείς, για να βρουν λίγη ώρα για τον εαυτό τους! Όταν όμως ένα παιδί από το νηπιαγωγείο πηγαίνει στο Δημοτικό το άγχος μικρών και μεγάλων είναι σημαντικό.
Διότι έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να παίζει, να έχει μία δασκάλα ή έναν δάσκαλο από πίσω να το βοηθάει σε ό,τι χρειαστεί και γενικά να είναι ναι μεν σε σχολείο, αλλά σαν να είναι στην παιδική χαρά με εκπαιδευτικά προγράμματα.
Δείτε ακόμα 4η Δημοτικού: Ένας στους τέσσερις μαθητές αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανάγνωση
Πλέον όμως θα πρέπει να μάθει να διαβάζει, να γίνει λίγο πιο αυτόνομο και φυσικά οι γονείς αγχώνονται, για το άγχος των παιδιών τους, το βεβαρημένο πρόγραμμα και πως το παιδί θα ανταπεξέλθει σε αυτή την νέα εμπειρία. Αυτές οι 7 συμβουλές θα σου λύσουν τα χέρια. Διαβάστε παρακάτω:
Το παιδί δεν πρέπει να ξεχνάει να πλένει τα χέρια του
Στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο, η δασκάλα ή ο δάσκαλος είναι αυτοί που υπενθυμίζουν στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα. Στο Δημοτικό αυτό, κατά πάσα πιθανότητα δε θα συμβεί. Γι’ αυτό και πρέπει το παιδί να μην ξεχνάει να πλένει τα χεράκια του τακτικά.
Πριν από κάθε γεύμα, όταν παίζει με τους φίλους του έξω ή αν αποφασίσει να πιάσει χώματα (σε περίπτωση που το προαύλιο έχει και μικρό δασάκι). Από την τσάντα του παιδιού δεν πρέπει να λείπουν επίσης τα αντισηπτικά μαντηλάκια για να του είναι πιο εύκολο.
Αποφεύγουμε τους συσκευασμένους χυμούς και έχουμε πάντα νεράκι στην τσάντα
Αν θέλετε ένα μυστικό για να πίνει το παιδί σας περισσότερο νερό στο σχολείο, τότε πρέπει να κάνετε δύο πράγματα. Το νεράκι του να βρίσκεται μέσα σε ένα αγαπημένο παγούρι του παιδιού. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο να πιει το περιεχόμενο του παγουριού.
Δείτε ακόμα Δάσκαλος ξεσπά: Το σχολείο δεν είναι σε θέση πια να θέσει όρια και κανόνες
Επίσης να μην βάζουμε πολλούς συσκευασμένους χυμούς στην τσάντα του παιδιού. Καταρχάς γιατί έχουν πολλή ζάχαρη και η ζάχαρη δεν κάνει καλό τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς και δεύτερον επειδή τα παιδιά συχνά ξεδιψούν με τους χυμούς και τα αναψυκτικά και ξεχνούν να πιούν νερό. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς και σπιτικά smoothies.
Βάζουμε τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα ύπνου
Στάθηκα τυχερή σαν παιδάκι γιατί είχα μία υπέροχη νηπιαγωγό που έβαζε τη μαμά μου να με κοιμίζει από τις 9-10 και στο νηπιαγωγείο έτσι ώστε να μου είναι πιο εύκολο να κοιμάμαι νωρίς όταν πάω στο Δημοτικό. Αν δεν το κάνατε αυτό, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε σιγά σιγά να βάζετε το παιδί σε ένα πρόγραμμα ύπνου.
Έτσι ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει προσαρμοστεί με αυτές τις ώρες. Είναι πολύ σημαντικό για να συμπληρώνει το παιδί τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου, να έχει καθαρό μυαλό και να αναπτυχθεί ομαλά τόσο σωματικά όσο και νοητικά.
Δίνουμε βάση στη διατροφή των παιδιών
Δεν πρέπει να ξεπετάμε τα παιδιά με ένα τοστ ή με 2 ευρώ να πάρει κάτι από το κυλικείο διότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην σωματική του υγεία, όσο και στην πνευματική του διαύγεια.
Φυσικά ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι όμως ένα υγιεινό κολατσιό δεν χρειάζεται να είναι ένα ακριβό κολατσιό. Ένα μήλο, νερό, ένα τοστάκι, έναν φυσικό χυμό, 2-3 κριτσίνια, είναι μερικές επιλογές για εσάς που έχουν μικρό κόστος.
Να είστε υπομονετικοί με τα μαθήματα
Το παιδί θα δυσκολευτεί τις πρώτες μέρες του Δημοτικού, όσων αφορά το διάβασμα, διότι είναι μία τελείως καινούρια διαδικασία γι’ αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να είστε υπομονετικοί, βοηθητικοί και να ενθαρρύνετε το παιδί να μην το βάζει εύκολα κάτω.
Φυσικά θα πρέπει να επιβραβεύετε το παιδί όταν το διάβασμα πάει καλά και να του κάνετε ευγενικές παρατηρήσεις όταν κάτι το κάνει λάθος. Σταδιακά θα πρέπει να μάθετε στο παιδί να διαβάζει μόνο του.
Αυτό μπορεί να γίνει με το να αφήνετε το παιδί σιγά σιγά να διαβάζει μόνο του στο δωμάτιό του, χωρίς εσάς πάνω από το κεφάλι του. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο ανεξάρτητο. Τέλος είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει έναν προσωπικό χώρο με ησυχία για να διαβάζει.
Μην ξεχνάτε τις ψείρες
Και ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το Δημοτικό αλλά για κάποιο λόγο στα Δημοτικά, υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, είναι οι ψείρες. Θα πρέπει να κάνουμε τακτικούς ελέγχους στα παιδιά για ψείρες και όταν συμβεί αυτό να ενημερώσουμε εγκαίρως το σχολείο για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Τέλος, θα πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το να έχεις ψείρες δεν είναι ντροπή και ότι πολλά παιδιά έχουν κολλήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καθαρά παιδάκια.
Επιλέγουμε τη σωστή τσάντα
Τέλος η σωστή τσάντα είναι το Α και το Ω τόσο για την οργάνωση των βιβλίων των παιδιών όσο και για την σπονδυλική στήλη του παιδιού. Καλύτερα να δώσετε κάτι παραπάνω για μία τσάντα που να έχει αρκετές θήκες για να μπορεί να μοιράζεται το βάρος και φυσικά να οργανώνονται καλύτερα τα σχολικά του είδη.
Τέλος, δώστε μία ευκαιρία σε τσάντες με ροδάκια αφού εκτός του ότι τα παιδιά τις λατρεύουν, δεν κάνουν τόσο κακό στη πλάτη, αφού τα βιβλία είναι πάρα πολλά από την Α’ Δημοτικού ακόμη…
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια