Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας!
Συνήθως εμφανίζεται από το πουθενά και εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή των παιδιών. Ο λόγος για την οξεία σκωληκοειδίτιδα η οποία υπολογίζεται ότι »χτυπά» δύο στα δέκα παιδιά.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ η οξεία σκωληκοειδίτιδα – είναι ένας μικρός σάκος σε σχήμα δακτύλου, που προεκβάλλει έξω από το παχύ έντερο στο χαμηλότερο δεξιό σημείο της κοιλιάς.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της είναι:
1) Συγγενή στένωση, 2) κοπρολιθίαση από δυσκοιλιότητα, 3) ξένα σώματα που καταπίνουν τα παιδιά, 4) εντερικά παράσιτα, 5) φλεγμονές του εντέρου και 6) παχυσαρκία.
Τα ύποπτα σημάδια
Τα παιδιά με το πρόβλημα αυτό παραπονιούνται για πόνο στην κοιλιά, έχουν υψηλό πυρετό και κάνουν εμετούς. Την ίδια στιγμή στα εργαστηριακά ευρήματα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι συνήθως αυξημένος, ενώ συχνά η εξέταση δείχνει και πολυμορφοπυρήνωση.
Διαγνωστική σύγχυση
Συχνά οι γονείς αποδίδουν με περισσή ευκολία τον πόνο στην κοιλιά των παιδιών σε «κάτι που έφαγε» ή σε άγχος. Ωστόσο αν ο πόνος διαρκεί – και μάλιστα εάν γίνεται πιο έντονος πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με τον παιδίατρο.
Επίσης απαγορεύεται να δίνουν παυσίπονα ή αντιπυρετικά στο παιδί, γιατί μπορεί να καλύψουν την εικόνα.
Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να γίνει σύγχυση με άλλες ασθένειες, όπως είναι:
* H μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (ιογενούς προελεύσεως, που περνά μόνη της)
* Η νεφρολιθίαση
* Η λοιμώδης ηπατίτιδα
* Η οξεία χολοκυστίτιδα
* Η πνευμονία δεξιάς βάσεως
* Η αλλεργική πορφύρα (ανοσολογική νόσος, που αρχίζει με πόνο στην κοιλιά και μετά παρουσιάζει αιμορραγικά στοιχεία)
* Η ουρολοίμωξη
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ δρ Κρεγκ Λιλεχέι στην εφημερίδα «International Herald Tribune», «η αξονική τομογραφία βοηθά πολύ στο να αναγνωρίσεις τη σκωληκοειδίτιδα, αλλά ‘’μεταφράζεται’’ σε ακτινοβολία. Ένα θέμα διαφωνίας με τους παιδιάτρους είναι ότι χρησιμοποιούμε πολύ την αξονική».
Αλλά και η παιδοχειρουργός, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δρ Κάθριν Τσεν, αναφέρει ότι «αν και ξέρουμε τόσα χρόνια την οξεία σκωληκοειδίτιδα, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα υπό αμφισβήτηση, για τα οποία διαφωνούμε μεταξύ μας».
Η αντιμετώπιση
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα επιδεινώνεται μέσα σε 12 ως 18 ώρες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ και γίνεται πολύ σοβαρή. Δηλαδή, εξελίσσεται από εντοπισμένο απόστημα σε τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα.
Η θεραπεία της είναι χειρουργική. Εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές, η επέμβαση είναι απλή. Στις παραμελημένες περιπτώσεις με επιπλοκές, χορηγείται και ισχυρή αντιβίωση μετά την εγχείρηση.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια