Στην άσκηση, μάλιστα, έπρεπε να πατήσουν τρία διαφορετικά κουμπιά σε διαφορετικές φάσεις: ένα κίτρινο, όταν άκουγαν για πρώτη φορά το όχημα, ένα πράσινο, όταν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα από πού έρχεται το αυτοκίνητο (αριστερά ή δεξιά), και ένα κόκκινο, όταν το όχημα είχε φθάσει.
Ταυτόχρονα ζήτησαν από 30 ενήλικες να κάνουν το ίδιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ενήλικες άκουγαν για πρώτη φορά το αυτοκίνητο από απόσταση 165 μέτρων, ενώ τα παιδιά μέχρι τα επτά τους χρόνια, μόνο όταν αυτό έφθανε στα 107 μέτρα μακριά.
Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως μόνον το 65% των παιδιών μπορούσαν να προσδιορίσουν την κατεύθυνση, από την οποία πλησιάζει ένα όχημα, ενώ και πάλι καθυστερούσαν να το κάνουν.
Οι επιστήμονες στην έκθεσή τους τόνισαν ότι γνώριζαν πως η ανθρώπινη ακοή ωριμάζει μέχρι την ενηλικίωση, αλλά με αυτήν την έρευνα ήθελαν να αποδείξουν ότι τα παιδιά μέχρι τα εννέα τους χρόνια δεν έχουν την ωριμότητα, που χρειάζεται, ώστε να ξεχωρίσουν τους ήχους και την κατεύθυνση ενός αυτοκινήτου τόσο γρήγορα, ώστε να μην κινδυνεύσουν.
Συμβουλές για σωστή οδική διαπαιδαγώγηση
Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, η Ε.Λ.Π.Α παρέχει συμβουλές προς όλους τους ενήλικες.
Για τους γονείς
Ο καλύτερος «δάσκαλος οδικής ασφάλειας» για τα παιδιά σας, είστε εσείς, διότι οι βασικοί κανόνες για την οδική ασφάλεια διδάσκονται στο δρόμο – και το παιδί είναι στο δρόμο με τους γονείς του, ακολουθώντας το παράδειγμά τους, είτε αυτό είναι σωστό είτε όχι.
Τι πρέπει συνεπώς να κάνουν οι γονείς; Κατ’ αρχήν, να βεβαιωθούν ότι τους κανόνες οδικής ασφάλειας που προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά τους, τους τηρούν και οι παππούδες , οι συγγενείς, οι φίλοι, η baby sitter ή όποιος άλλος φροντίζει τα παιδιά τους όταν αυτοί απουσιάζουν.
Πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους, από μικρή κιόλας ηλικίας. Ο βασικός κανόνας της εκπαίδευσης είναι να γίνεται σταδιακά και με τρόπο που να ταιριάζει με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού. Επειδή όμως τα παιδιά αναπτύσσουν τη σκέψη τους σε διαφορετικά επίπεδα, οι γονείς είναι αυτοί που μπορούν να αποφασίσουν πότε το παιδί τους είναι έτοιμο να μεταβεί από το ένα επίπεδο εκμάθησης στο επόμενο.
Ηλικίες 1-4 ετών
Σε αυτές τις ηλικίες το παιδί δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κυκλοφορία, οπότε μην το αφήσετε λεπτό μόνο του ή ακόμη και με μεγαλύτερα παιδιά. Όταν βγαίνετε έξω, θα πρέπει να περπατάτε στην μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Επιλέξτε το μέρος που θα παίξει. Μακριά από πεζοδρόμια και δρόμους, ακόμη κι αν δεν είναι συχνής κυκλοφορίας. Ωστόσο καλό είναι να του πείτε ότι αρκετές φορές μηχανάκια και αυτοκίνητα ανεβαίνουν πάνω σε πεζοδρόμια, οπότε πρέπει κι εκεί να είναι προσεχτικό.
Ηλικίες 5-6 ετών
Εξηγείστε στο παιδί τα βασικά σημεία για να διασχίσεις μια διασταύρωση:
Να σκέπτεται (βρες ένα ασφαλές σημείο να σταθείς)
Να σταματά σε σημείο που θα είναι ορατός από τους διερχόμενους οδηγούς
Να επιλέγει (απόφυγε να περάσεις μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων)
Να περιμένει (μέχρι να είναι σίγουρο ότι θα περάσει με ασφάλεια)
Να ξεκινά τη σωστή ώρα (όταν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος)
Να περνά γρήγορα απέναντι (χωρίς να σταματά να έχει το νου του την ώρα που διασχίζει τον δρόμο).
Μόλις του τα εξηγήσετε όλα, αφήστε το να τα εφαρμόσει το ίδιο, σε ένα δρόμο κοντά στο σπίτι σας. Να θυμάστε ότι σε αυτήν την ηλικία το παιδί δεν είναι πραγματικά έτοιμο να διασχίσει το δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι πάντα ένας ενήλικας θα είναι κοντά του.
Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο και δεν συνοδεύεται από ενήλικα. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σχολείου με κάποιον άλλο γονέα για να πάρει το παιδί σας από το σχολείο, αν δε μπορείτε εσείς οι ίδιοι. Επιλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή σχολείο-σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί σας πολλές φορές.
Ηλικίες 7-9 ετών
Εξηγείστε στο παιδί τα στάδια που χρειάζονται για να διασχίσει με απόλυτη ασφάλεια ένα δρόμο χωρίς σηματοδότη. Αφού βεβαιωθείτε ότι τα γνωρίζει, κάντε του πρακτική άσκηση, πρώτα σε έναν έρημο δρόμο και στην συνέχεια σε έναν πολυσύχναστο. Πολλά παιδιά, κι όχι μόνο, δεν μπορούν να κρίνουν την ταχύτητα που κινούνται τα αυτοκίνητα, καθώς και την απόσταση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επισημάνετε αρκετές φορές.
Ηλικίες 10-15 ετών
Τα περισσότερα ατυχήματα στον δρόμο είναι με παιδιά αυτών των ηλικιών. Σε αυτές τις ηλικίες, το παιδί νομίζει ότι είναι παντογνώστης και ότι τα ξέρει όλα. Πρέπει να του επισημαίνετε πολύ συχνά τους παραπάνω κανόνες και να το ενημερώσετε για τα τροχαία ατυχήματα.
πηγη
Ειδήσεις σήμερα
- Σπύρος Μαρτίκας : Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με τρομερούς πόνους
- Νέο επίδομα ανεργίας : Νέες αλλαγές – Ποιοι το χάνουν και ποιοι το δικαιούνται
- Γιώργος Τσατραφύλλιας : Σε αυτές τις πόλεις το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει το μισό μέτρο
- Μην φορτίζετε ποτέ το κινητό σας στο 100%- Αυτός είναι ο λόγος
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια