Δεν πάω το παιδι σε αναπτυξιολόγο – Έχει γίνει μόδα όλα τα παιδιά κάτι να ‘χουν! Δεν είναι λίγοι οι γονείς που πιστεύουν ότι το να πάει το παιδί τους στον αναπτυξιολόγο είναι χάσιμο χρόνου. Πιστεύουν ότι οι αναπτυξιολόγοι, θα βγάλουν το παιδί τους προβληματικό όπως και να ‘χει.
Μερικές φορές η άρνηση των γονιών να αντιληφθούν την πραγματικότητα, από ταμπού τις περισσότερες φορές, είναι και αυτό που κάνει την κατάσταση χειρότερη. Δεν είναι λίγοι οι γονείς, που όταν έμαθαν για παράδειγμα ότι το παιδί τους βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού δεν μπορούσαν ούτε να το πιστέψουν, ούτε να το δεχτούν.
Με την ίδια λογική λοιπόν γονείς, φοβούνται να πάνε το παιδί τους στον αναπτυξιολόγο, γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Χωρίς να έχουν καμία ιατρική συμβουλή ή γνώμη, νομίζουν ότι οι αναπτυξιολόγοι θα βγάλουν το παιδί “προβληματικό” χωρίς να είναι.
Δείτε ακόμα Αμφίπλευρος συντονισμός στα παιδιά: Τι είναι;
Η αναπτυξιολόγος Ελένη Καραντανά, γνωρίζοντας αυτές τις απόψεις, αποφάσισε να τοποθετηθεί με ένα κείμενό της στο Facebook. Εξηγεί στους γονείς γιατί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τους αναπτυξιολόγους αλλά και γιατί η πρώιμη ανίχνευση του προβλήματος παίζει καθοριστικό ρόλο. Διαβάστε παρακάτω:
Το κείμενο της Ελένης Καραντανά
“Σιγά μη πάω το παιδί μου στον αναπτυξιολόγο… να μου το βγάλει προβληματικό….ελαττωματικό..κουτό, αφού είναι αγόρι, είναι τεμπέλης, είναι κακομαθημένη, έχει άποψη, έχει γίνει μόδα όλα κάτι να ‘χουν.
Ασε που όλοι λένε είναι μικρό ακόμα…άσε να κλείσει τα 3..η και τα 4″….
Αγαπητοί γονείς και συγγενείς αυτών…κανείς δε θέλει ν αδικήσει το παιδάκι σας.
Οι αναπτυξιακοί παιδίατροι ασχολούμαστε με τις αποκλίσεις και της ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης …λατρεύουμε την πρώιμη ανίχνευση και την πρώιμη παρέμβαση γιατί γνωρίζουμε πόσο βοηθητικές είναι για την εξέλιξη των παιδιών..
Δείτε ακόμα Λεπτή κινητικότητα: Τι είναι και ποια τα αναπτυξιακά στάδια ανά ηλικία στα παιδιά
Δεν περιμένουμε το παιδί που δεν εξελίσσει λόγο να κλείσει τα 3 έτη…δεν περιμένουμε ένα παιδί που δεν επικοινωνεί σωστά να μεγαλώσει και να ωριμάσει.. όπως δεν περιμένουμε το παιδί που δεν στέκεται λεπτό και δεν ολοκληρώνει δραστηριότητα να μπει στο προνήπιο, μήπως και στρώσει.
Οι δυσκολίες δεν είναι μόδα και δεν τις βγάζουμε από το μυαλό μας.
Η αναπτυξιακή παιδιατρική αφορά όλη την κοινότητα κάθε παιδί δικαιούται έλεγχο έστω και προληπτικά στα 2 και στα 5 έτη. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν αποκλίσεις από αυτό που λέμε τυπική ανάπτυξη. ΠΡΏΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ…..
Με σεβασμό
Ελένη Καραντανά
Αναπτυξιακός Παιδίατρος
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Photo cover via: onmed.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές