Μαμά θέλω να κάτσω και άλλο εξώ, Μαμά με λένε παντοφλιάρη, είμαι το μόνο παιδί που γυρνάω τόσο αργά σπίτι! Φράσεις που όλοι οι γονείς στην Εφηβεία τις έχουμε ακούσει.
Η ελευθερία των εφήβων, απασχολεί πολλούς γονείς. Σίγουρα, η διαχείρισή της δεν είναι εύκολη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει τρόπος να την τιθασεύσετε και να ορίσετε εσείς τι ώρα θα γυρίσουν τα έφηβα παιδιά στο σπίτι το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι, πολύ παραπάνω από την αγαπημένη εποχή των μεγάλων, αποτελεί την ανάσα εκείνη που περιμένουν όλα τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι. Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, οι ευκαιρίες για εξόδους με την παρέα τους, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις, να παρασύρουν τα παιδιά σε αναξέλεγκτες συμπεριφορές και ακρότητες.
photo via: Onmed.gr
Το καθημερινό πρόγραμμα που είχαν επιβάλλει οι γονείς καθ’ όλη την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, πλέον έχει δώσει την θέση του στους χαλαρούς ρυθμούς και στην ελευθερία. Κάτι τέτοιο από μόνο του, ασφαλώς, δεν αποτελεί πρόβλημα. Τι γίνεται, όμως στις περιπτώσεις, που οι μέχρι πρότινος κανόνες πάνε περίπατο και το παιδί απαιτεί ολοένα και περισσότερα;
Με αυτές τις 10 φράσεις θα συνετίσετε και το πιο ανυπάκουο παιδί
Η ώρα επιστροφής στο σπίτι, οι αλλαγές στο ντύσιμο τους, η ανάγκη τους να καταναλώσουν αλκοόλ, αλλά και οι επιπρόσθετες απαιτήσεις που έχουν όσον αφορά το χαρτζιλίκι τους, οδηγούν πολλές φορές, τους γονείς σε απόγνωση, μη μπορώντας να ελέγξουν και να βάλουν όρια σε αυτή την κατάσταση.
Συμβουλές για να τιθασεύσετε την ελευθερία των εφήβων το καλοκαίρι
Αναδιαμόρφωση κανόνων
Οι κανόνες είναι απαραίτητοι στην ζωή των παιδιών. Ασφαλώς, δεν αποσκοπούν στην στέρηση ελευθερίας και την καταπίεση, απλώς θέτουν όρια, που πολλές φορές, τα παιδιά τείνουν να μην αντιλαμβάνονται από μόνα τους. Σίγουρα, κατά τους χειμερινούς μήνες, το παιδί βρισκόταν σε μία ρουτίνα κανόνων. Πότε να διαβάσει, να κοιμηθεί ή να πάει φροντιστήριο.
photo via: Mama365.gr
Το καλοκαίρι, όπως είναι αντιληπτό, μη έχοντας ο έφηβος τις ίδιες υποχρεώσεις, δεν είναι φυσικό να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες. Συχνά, οι γονείς δεν μπορούν εύκολα να το αντιληφθούν και γι’ αυτό τον λόγο, το παιδί εμφανίζει συμπεριφορές ασυδοσίας ή και θράσους.
Ο σωστός τρόπος να θέτουμε όρια σε παιδιά κάτω των 4 ετών: Συμβουλές παιδιάτρου
Το βασικότερο όλων, είναι να υπενθυμίσετε στο έφηβο παιδί σας την ύπαρξη των κανόνων και να προβείτε σε αλλαγές, αντίστοιχες με το καλοκαιρινό πρόγραμμα του παιδιού. Μία συζήτηση μαζί του, σχετικά με τους κανόνες που αφορούν τις εξόδους ή ακόμη και τις υποχρεώσεις που έχει στο σπίτι, μπορεί να έχει τα επιθυμητά, για όλους σας, αποτελέσματα.
Θέστε του όρια
Εξηγήστε του και θέστε του όρια, όσον αφορά, για παράδειγμα, το ποσό των χρημάτων που μπορεί να διαθέτει εβδομαδιαία. Ορίστε, σε συνεννόηση μαζί του, μία συγκεκριμένη ώρα επιστροφής στο σπίτι και ακόμη, τις δουλειές και τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο σπίτι και την υπόλοιπη οικογένεια.
photo via: InfoKids.gr
Στην συνέχεια, τονίστε του πως αν δεν τηρηθούν οι συγκεκριμένοι κανόνες, τότε κι εκείνο θα πρέπει να στερηθεί ορισμένα θέλω και ελευθερίες, όχι με διάθεση τιμωρητική, αλλά ως συνέπεια των πράξεων και επιλογών του.
Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να περιορίσεις έναν έφηβο. Με την ανάπτυξη, όμως, μιας υγιής σχέσης με τους γονείς και με τις απαραίτητες συζητήσεις, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θαυματουργά!
Διαλλακτικότητα και ηρεμία
Όλοι μας έχουμε περάσει από την δύσκολη αυτή περίοδο, που ονομάζεται εφηβεία. Για θυμηθείτε πως αντιδρούσαμε σε φωνές και απαγορεύσεις των γονιών μας. Είναι βέβαιο, πως με τέτοιες μεθόδους, θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιθυμείτε.
Αν για παράδειγμα, παρατηρήσετε έντονες αλλαγές στην εμφάνιση του και πόσο μάλλον, στην συμπεριφορά του, μην βιαστείτε να το επικρίνετε και να το κατηγορήσετε. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε το παιδί με ήρεμο και διαλλακτικό τρόπο, ώστε να είναι κι εκείνο πρόθυμο για συζήτηση και ουσιώδη επικοινωνία.
photo via: psychologynow.gr
Σίγουρα, σε τέτοιες καταστάσεις, οι γονείς επιθυμούν να έχουν μία στενή σχέση με το παιδί, που να βασίζεται στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Αν εσείς, λοιπόν, καταφύγετε σε εκρήξεις θυμού και νεύρων, το πιο πιθανό είναι να απομακρύνετε τον έφηβο, αντί να τον συνετίσετε!
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του χωρίς τιμωρίες
Ανοιχτός διάλογος μαζί τους
Αρχικά, οι γονείς οφείλουν να μπουν στην θέση του εφήβου και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τι κρύβεται πίσω από συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές. Μήπως νιώθει ανεπαρκής; Μήπως, είναι ανίσχυρος χαρακτήρας και πράττει βάσει των άλλων; Μήπως, με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να γίνει αποδεκτός από μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων;
Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά, μπορούν να δοθούν μέσω της συζήτησης. Επισυνάψτε του ότι σε οποιαδήποτε φάση και κατάσταση της ζωής του, είναι καίριας σημασίας, να παραμένει ο εαυτός του και να μην αναλώνεται με την μάζα.
photo via: pkokkola.gr
Πολύ περισσότερο, όμως, είναι σημαντικό, να συνειδητοποιήσει πότε η επιθυμία του, θέτει απροστάτευτο τον εαυτό του. Πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα σημάδια μίας παράτολμης πράξης, έτσι ώστε να προστατεύει, αλλά και να σέβεται τον εαυτό του.
Η εφηβεία είναι σαν να γεννιέται το παιδί δεύτερη φορά
Τολμήστε ακόμη να συζητήσετε μαζί του και ρεαλιστικά σενάρια, ώστε να γνωρίζει πως πρέπει να αντιδράσει σε ανάλογες καταστάσεις. Για παράδειγμα ¨Τι θα έκανες αν η παρέα σου κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ενώ θα ήξερες ότι κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την ζωή σου και την υγεία σου;” Θέτοντας του ερωτήματα υπαρκτά, του δίνετε την ευκαιρία να σκεφτεί και να αναλογιστεί τις πράξεις και συμπεριφορές του.
photo via: zerotoeighteen.gr
Μην φοβάστε να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο με τον έφηβο σας, στην περίπτωση που παρατηρήσετε έντονες αλλαγές στην συμπεριφορά του. Μέσω της ουσιώδης επικοινωνίας, θα μπορέσετε να αποφευχθείτε ακραίες καταστάσεις, που μόνο ωφέλιμες δεν θα είναι, για τον καθένα σας ξεχωριστά.
Τέλος, θα κατορθώσετε να αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις και εντάσεις που προκύπτουν από την συνεχή επανάληψη των παραπόνων. Είτε αυτά προέρχονται από την πλευρά των γονιών, είτε από εκείνη των εφήβων, το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο εντάσεις προξενούν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα!
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια