Close

Δεν υπάρχει ισχυρότερη διδασκαλία από το δικό μας παράδειγμα

το_παιδί_παραδειγματίζεται_από_τους_γονείς_

Σήμερα θα δούμε την συμβουλή του παιδιάτρου Γ. Χαρίτου σχετικά με το πως θα διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουμε τα σωστά παραδείγματα για εκείνα.

Η αλήθεια είναι πως οι γονείς πολλές φορές θέτουν στόχους στα παιδιά τους. Προσπαθούν να τα κάνουν να κοιμούνται νωρίς, να μιλούν ευγενικά στους μεγαλύτερους, να συμπεριφέρονται ευγενικά στους συνομήλικους, να τρώνε όλα τα φαγητά ή τουλάχιστον τα περισσότερα, να κάνουν ανακύκλωση, να διαβάζουν βιβλία.

Είναι στόχοι που θα βοηθήσουν το παιδί να κάνει φιλίες και να γίνει χρήσιμο μέλος στην κοινωνία με μόρφωση και παιδεία. Πως μπορείς όμως να περάσεις αυτά τα μηνύματα στο παιδί σου; Μήπως οι μαίες μετά την γέννηση, ανοίγουν το κεφαλάκι ορισμένων παιδιών και βάζουν και από λίγους κανόνες μέσα;

Δείτε ακόμα 8 Δεξιότητες που κάθε παιδί πρέπει να μάθει για να γίνει υπεύθυνος ενήλικας

Μάλλον όχι. Ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος, όντας πατέρας έχει αναρωτηθεί το ίδιο πράγμα με εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο. Και αποφάσισε μέσα από ένα κείμενό του, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook να μας μιλήσει για το τι πρέπει να κάνουμε σαν γονείς, έτσι ώστε το παιδί μας να διαπαιδαγωγηθεί σωστά. Διαβάστε παρακάτω: 

ΙΝΦΛΟΥΕΝΣΕΡ

Πολλοί γονείς συχνά ρωτούν :
“Πώς να το κάνω να τρώει από όλα;”
“Πώς να το κάνω να κοιμάται νωρίς;”

Πώς να το ξεκολλήσω από την τηλεόραση;”
Και μιλάνε για τα παιδιά τους σαν να είναι οι ίδιοι ο Κρόνος και τα παιδιά τους δορυφόροι του Πλούτωνα.

Δεν υπάρχει ισχυρότερη διδασκαλία από το δικό μας παράδειγμα. Το οποίο τα παιδιά μας θα το ακολουθήσουν eventually, αρκεί να μείνουμε πιστοί σε αυτό.

Δείτε ακόμα Ο λόγος που πρέπει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά ακόμη και όταν είναι ανυπόφορα

Δεν μπορεί να θες το παιδί σου να διαβάσει λογοτεχνία εάν εσύ δεν έχεις βιβλιοθήκη στο σπίτι σου και δεν σε βλέπει να διαβάζεις. Πώς;
Να πάρεις το παιδί αύριο κιόλας και να το πας σε ένα βιβλιοπωλείο.
Από αυτά τα παραδοσιακά.

Όχι αυτά που έχουν μέσα παιχνίδια, ηλεκτρονικά, και iPhone σε προθήκες. Γιατί το παιδί είναι παιδί. Και εκεί θα “κολλήσει”. Περπατήστε στο μαγαζί, συζητήστε, ξεφυλλίστε, διαλέξτε. Πάρε ένα και για σένα. Και παραβγείτε ποιος θα το τελειώσει πρώτος.

Άφησε εκείνο να “κερδίσει”. Και κάνε του δώρο το επόμενο μαζί με έναν σελιδοδείκτη με τον αγαπημένο του ήρωα. Γιατί σε κέρδισε. Συζητείστε για τα βιβλία σας. Ας διαβάζει εκείνο Άλκη Ζέη και εσύ Μίλαν Κούντερα. Έχεις τρόπο να το “στρογγυλέψεις”.

Δείτε ακόμα «Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται»: Αυτό είναι μύθος

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχεις “παράπονα” για το παιδί σου μην σκεφτείς τι έκανες. Σκέψου τι ΔΕΝ έκανες. Και δεν είναι ποτέ αργά να το κάνεις. Σκέψου πόσες ώρες το παιδί στο σπίτι σε βλέπει σκυμμένο επάνω από το κινητό.

Πόσα φρούτα και λαχανικά τρως καθημερινά και πόσα “σουβλάκια απ’ έξω”. Πόσο αθλείσαι και πόσο “σαπίζεις” στο καναπέ με το σαρβαιβορ να παίζει. Ο αναμάρτητος να ρίξει την πέτρα, ξέρω…

Κι εγώ γονιός είμαι.
Στα παιδιά μας όμως αξίζει καλύτερα. Ή πιο σωστά, μια “καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας”. Υπάρχει μέσα μας και περιμένει να της ανοίξουμε. Ντριν – ντριν.

_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.