Η κοινωνία έχει διαμορφώσει στους ανθρώπους μερικές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα αγoρια και τα κoρίτσια. Αυτές οι αντιλήψεις πλέον θεωρούνται από ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σαν αναχρονιστικές και μη επιστημονικές με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.
Παρόλα αυτά φαίνεται πως δεν έχουν όλοι την ίδια πεποίθηση με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, να δημιουργούμε ενήλικους άντρες που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, νιώθουν ότι πρέπει να είναι διαρκώς “δυνατοί” “ισχυροί” και σε πολλές περιπτώσεις “βiαιοι” .
Αυτά τα χαρακτηριστικά στις συμπεριφορές των άντρων δημιουργήθηκαν φυσικά μετά από λανθασμένες παιδαγωγικές πρακτικές όταν αυτοί ήταν ακόμη παιδιά. Ακόμη και γονείς οι οποίοι ήταν ενημερωμένοι, φαίνεται πως έπεσαν σε μερικά “σφάλματα” άθελά τους. Εμείς, θέλουμε μια κοινωνία με ευτυχισμένα παιδιά και ακόμη πιο ευτυχισμένους ενήλικες.
Παρακάτω θα διαβάσετε τα λάθη που κάνουν οι γονείς όσων αφορά την ανατροφή των παιδιών τους, χωρίς να γνωρίζουν το πόσο σημαντικό είναι το να μην γίνονται.
Όταν λέμε στο παιδί ότι κάθε κατάσταση μπορεί να λυθεί μόνο με τη συζήτηση.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι ακόμη να εγκαταλείψουν τα επιθετικά τους ένστικτα. Αυτός είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός ο οποίος, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι η μόνη διέξοδος. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί της ίδιας ηλικίας έχει μια επιθετική στάση απέναντι στο παιδί σας, είναι αδύνατο να αποφύγετε την διαμάχη μεταξύ τους.
Το παιδί σας μπορεί να ταπεινωθεί προσπαθώντας να λύσει τη σύγκρουση με τα λόγια, οπότε όταν συμβεί αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταθείτε δίπλα του. Είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στο παιδί ότι πρέπει να απορρίπτει έναν τσακωμό δείχνοντας ταυτόχρονα στον “αντίπαλο” του, ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί μαζί του, άπλα είναι υπεράνω τέτοιων τακτικών. Επίσης πρέπει να το διδάξετε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι ο πρώτος που θα ξεκινήσει μια “μάχη” .
Όταν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δείξουν επιθετικότητα.
Μπορεί να αναφέραμε παραπάνω ότι μερικές φορές δεν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα μόνο με τη συζήτηση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνεται τους γιους σας να δείχνουν επιθετική συμπεριφορά με το παραμικρό.
Παρόλα αυτά πολλοί είναι οι γονείς που ενθαρρύνουν τους γιους τους, να δείχνουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά με οποιαδήποτε αφορμή (για παράδειγμα, επειδή κάποιο άλλο παιδί είπε το όνομά τους λάθος ή επειδή τους πήρε το παιχνίδι χωρίς να ρωτήσει, ή αρνείται να παίξει μαζί του) . Η στάση που πρέπει να κρατούν οι γιοι μας δεν είναι απαραίτητα αυτή που θα λέει “επίθεση τώρα” .
Όταν οι γονείς καλούν υποψήφιες “νύφες” για τους γιους τους.
Οι μητέρες και οι γιαγιάδες πιστεύουν ότι είναι χαριτωμένο όταν το αγoρι τους, συναναστρέφεται με κoριτσάκια. Αυτό γίνεται χωρίς κακές προθέσεις και, φυσικά, εκείνη τη στιγμή οι ενήλικες δεν πιστεύουν ότι αυτό το κορίτσι θα γίνει νύφη του γιου τους μια μέρα. Τα παιδιά όμως, μπορεί να μην αντιληφθούν όλη αυτή τη διαδικασία με το χιούμορ που την αντιλαμβάνονται οι παππούδες και οι γονείς.
Έτσι μελλοντικά, υπάρχει ο κίνδυνος το αγoρι σας να κομπλάρει και να μην μπορεί να επικοινωνησει εύκολα με άλλα κoρίτσια. Αυτό βέβαια, μπορεί να επηρεάσει και την ενήλικη ζωή του. Επίσης, θα έχει τη λανθασμένη άποψη, ότι δεν έχει το δικαίωμα να είναι απλά φίλος με κανένα κoρίτσι, αφού όσες το πλησιάζουν θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν και οι…κοπέλες του!
Όταν οι γονείς υποστηρίζουν ότι τα αγoρια δεν κλαίνε και όταν το κάνουν, τα συγκρίνουν υποτιμητικά με τα κoρίτσια.
Αυτή η γονική συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για διάφορους λόγους.
- Πρώτον, κάνει το αγoρι να αισθάνεται συναισθηματικά περιορισμένο. Αρχίζει να πιστεύει ότι τα συναισθήματα που βιώνει θα πρέπει να κρυφτούν.
- Δεύτερον, προκαλεί εσφαλμένη αντίληψη για τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους. “Αν τα αγoρια δεν κλαίνε, αλλά κλαίω, αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με μένα”.
- Τρίτον, όταν τους καταδικάζουμε και λέμε: “Συμπεριφέρεσαι σαν κoρίτσι”, φυτεύουμε την ιδέα στο κεφάλι του παιδιού ότι η ύπαρξη ενός κoριτσιού είναι επαίσχυντη και ότι οι γυναίκες είναι χειρότερες από τους άνδρες. Σήμερα, όταν ολόκληρος ο κόσμος καταπολεμά ενεργά τον σεksισμo, αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να δημιουργήσουν λανθασμένες απόψεις και νοοτροπίες στο γιο σας.
Όταν τα αγoρια πρέπει πάντα να δίνουν τη θέση τους στα κoρίτσια.
Το άλλο άκρο είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό κύριο, βάζοντας όμως στην άκρη τις προσωπικές του ανάγκες και τις επιθυμίες του ακόμη κι αν αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Είναι δύσκολο για ένα παιδί να καταλάβει για ποιο λόγο ένας άνθρωπος ενός συγκεκριμένου φύλου έχει περισσότερα προνόμια από έναν άνθρωπο ενός διαφορετικού φύλου. Άλλωστε, εκτός από τις περιπτώσεις όπου τα κoρίτσια σε νεότερη ηλικία είναι ασθενέστερα από τα αγoρια, ως επί το πλείστον και τα δυο φύλα έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.
Όταν πιέζουμε τους γιους μας να φιλήσουν μια γιαγιά ή να αγκαλιάσουν έναν παππού.
Είναι κατανοητό ότι οι παλαιότερες γενιές αισθάνονται πολύ ευχαριστημένοι και χαρούμενοι όταν αγκαλιάζουν τον γιο σας ή παίρνουν ένα φιλί από αυτόν. Αλλά προσπαθήστε να θυμηθείτε την παιδική σας ηλικία: σε λίγους από εμάς άρεσαν πραγματικά αυτές οι τρυφερές στιγμές με τους ηλικιωμένους. Είναι μια διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο το παιδί θέλει να λάβει μέρος, όμως είναι τελείως διαφορετικό όταν κάποιος άλλος του το επιβάλλει με τον ψυχολογικό εκβιασμό ότι αν το κάνει η γιαγιά και ο παππούς θα χαρούν πολύ. Κανείς δεν θέλει να χαλάσει τη διάθεση της αγαπημένης του γιαγιάς, έτσι δεν είναι;
Αυτή η συμπεριφορά όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι το παιδί μπορεί απλά να αντιπαθήσει τους παππούδες του. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όταν πιέζουμε ένα παιδί να αγκαλιάσει και να φιλήσει οποιοδήποτε παρά τη θέλησή του, δημιουργούμε λανθασμένες απόψεις σχετικά με τον προσωπικό του χώρο και την αυτοδιάθεση του σώματός του και αυτό, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στο μέλλον.
Όταν τα αγoρια φορούν πάντα επίσημα ρούχα για να βγουν έξω.
Ο κύριος στόχος όταν βγαίνουμε έξω με το παιδί μας, είναι να το αφήσουμε να βγάλει όλη του την ενέργεια, να τρέξει και να πηδήξει, να ικανοποιήσει την περιέργειά του και να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Ένα αγoρι με επίσημα ρούχα θα μπορούσε να αναπνεύσει καθαρό αέρα περπατώντας με τους γονείς του κατά μήκος των μονοπατιών μιας παιδικής χαράς. Δε θα μπορούσε όμως να απολαύσει τα υπόλοιπα τρία.
Γι’ αυτό προτού ανησυχήσετε για το τι θα πουν οι άλλες μητέρες για την εμφάνιση του γιου σας, θα πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτείτε τις δικές του ανάγκες. Είναι προτιμότερο να φοράτε ρούχα στο παιδί που θα του επιτρέψουν να σκάψει στη βρωμιά, να παίξει μπάλα χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει στο γρασίδι και να πηγαίνει κάτω από πράγματα χωρίς να φοβάται ότι θα λερώσει τα ρούχα του. Όλα αυτά είναι προτιμότερα από το να φοράει εξαιρετικά ρούχα που του στερούν όλες του τις απολαύσεις.
Όταν οι ενήλικοι υποστηρίζουν ότι τα αγoρια πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Πολλές φορές, υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον μας που ανησυχούν για την ψυχολογική ισορροπία των αγoριων μας και συμβουλεύουν τη μητέρα να σταματήσει το θηλασμό, όταν το παιδί ξεκινήσει να περπατάει. Ισχυρίζονται ότι ένα αγoρι αρχίζει να καταλαβαίνει τα πάντα από αυτή τη στιγμή και αν η μητέρα του συνεχίζει να το θηλάζει, θα μπορούσε να γίνει ένας άνδρας που θα εκδήλωνε υπερβολικό ενδιαφέρον για το σώμα μιας γυναίκας.
Στην πραγματικότητα, αυτή η θεωρία δεν έχει επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηριχθεί. Υπάρχουν όμως πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ο θηλασμός είναι εξαιρετικά επωφελής για τα μωρά και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να τον πραγματοποιούμε ακόμα και όταν το παιδί φτάσει σε ηλικία 2 ετών (ανεξάρτητα από το αν είναι κορίτσι ή αγόρι).
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
All photos via brightside.me
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη