Close

Εφηβεία: Πως να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του παιδιού

Εφηβεία: Πως να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του παιδιού

Η πιο δύσκολη ηλικία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είναι η εφηβεία. Όταν τα παιδιά είναι έφηβα, επιβάλλεται να σε εμπιστεύονται και να υπάρχει αμοιβαία ειλικρίνεια, τόσο από τους γονείς όσο και από τα ίδια. Στην εφηβεία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των ενηλίκων και αυτή η μετάβαση, από την παιδική στην εφηβική ηλικία, πολλές φορές είναι δύσκολη και ψυχοφθόρα.

Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τον κόσμο και αυτό πολλές φορές, έχει ως αποτέλεσμα να μπλέκουν με κακές παρέες και να έρχονται σε επαφή με ναρκωτικές ουσίες. Οι γονείς, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω αγωνιούν μήπως τα έφηβα παιδιά τους, δεν τους εμπιστεύονται και κρύβουν πράγματα.

Η ανησυχία είναι μεγάλη και απολύτως κατανοητή. Όμως, όπως και σε κάθε ανθρωπινή σχέση, η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια κερδίζεται, κι εσείς μπορείτε να το κάνετε! Ο ψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας εξηγεί με ένα πολύ αναλυτικό κείμενο, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, έτσι ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των έφηβων παιδιών τους με αποτέλεσμα, να είναι ειλικρινή απέναντι τους.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας:

Όταν ήμασταν νέοι γονείς και ξεφυσούσαμε για τις δυσκολίες και τις αγωνίες που είχαμε με το μεγάλωμα των μωρών μας, ακούγαμε τους γονείς με παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία να λένε «Αυτά δεν είναι τίποτα, να δείτε στην εφηβεία τι σας περιμένει.», υπονοώντας ότι τα δύσκολα έρχονται…

Δεν τους δίναμε ιδιαίτερη σημασία, ούτε τους πολύ-πιστεύαμε, ούτε καταλαβαίναμε καν τι εννοούσαν. Ωστόσο, μεγαλώνοντας τα παιδιά, αρχίσαμε να τα μαθαίνουμε και να μας μαθαίνουν… τα εμπιστευόμαστε όλο και περισσότερο. Κι έτσι μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας φτάσαμε στην περιβόητη εφηβεία.

Αναρωτιέμαι συχνά, πως μπορώ να εξακολουθώ να έχω την καλύτερη σχέση με το έφηβο παιδί μου, αποφεύγοντας τις «τρικλοποδιές» της ζωής;

Βασικό κανόνας είναι πως η σχέση μας με το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να διακρίνεται από ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή χρειάζεται να θέσουμε όρια. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι και διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

Ας δούμε μερικά σημεία που οφείλουμε να προσέξουμε για μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά:

  • Καταρχήν, είμαστε και παραμένουμε οι γονείς τους. Δεν είμαστε ούτε οι φίλοι τους, ούτε οι κολλητοί τους. Μπορούμε να έχουμε μία όμορφη , φιλική σχέση. Όμως, τα παιδιά έχουν δικούς τους φίλους και εμείς τους δικούς μας.
  • Οφείλουμε να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των έφηβων παιδιών μας. Οι γονείς συνήθως πιστεύουν πως τα παιδιά τους έχουν λιγότερες ικανότητες, για το λόγο ότι στα μάτια τους είναι πάντα τα μικρά παιδιά. Εμπιστευτείτε τα, αφήστε τα ελεύθερα να δράσουν… Μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα…
  • Προσέξτε! Οι έφηβοι συνηθίζουν να υπερτιμούν τις δυνατότητές τους. Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα και δεν υπολογίζουν τους κινδύνους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε αυστηροί με τα όρια που έχουμε θέσει και να μην τους αφήνουμε να κάνουν ότι θέλουν.
  • Για να μας εμπιστεύονται τις ανησυχίες τους τα έφηβα παιδιά μας και να μοιράζονται μαζί τις όποιες σκέψεις τους, οφείλουμε εμείς, πρώτοι να τους δείξουμε το δρόμο. Πώς; Εκφράζοντας τους δικούς μας προβληματισμούς, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας και ακούγοντας τη θέση τους.
  • Χρειάζεται να τεθούν τα όρια από νωρίς. Να τα συζητήσουμε, να τα διαπραγματευτούμε, να τα συμφωνήσουμε… και κυρίως να τηρηθούν και από τις δύο πλευρές. Μερικά παραδείγματα, τηλεόραση μπορεί να δει το παιδί αφού τελειώσει τα μαθήματα του και μέχρι τις 22:00. Μπορεί ο έφηβος να πάει στο πάρτυ αλλά στις 00:30 να επιστρέψει στο σπίτι.
    • Καθιερώστε ένα ποσό για ‘’χαρτζιλίκι’’, με το οποίο θα μπορεί να βγάζει την εβδομάδα. Θα γνωρίζει ο έφηβος πως κάθε Σάββατο ή κάθε Δευτέρα θα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό και δεν θα έχει να περιμένει κάτι άλλο μέσα στην εβδομάδα από τους γονείς του. Με αυτό τον τρόπο, ο έφηβος μαθαίνει να διαχειρίζεται τα χρήματα του και να ξοδεύει όπου, όποτε και όπως θέλει. Το χαρτζιλίκι συνδυάζει όρια, εμπιστοσύνη, δέσμευση και υπευθυνότητα.

Καμία σχέση δεν είναι εύκολη… Φανταστείτε στην «επαναστατική» εφηβεία… με ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και σαφή όρια οι σχέσεις με τα παιδιά σας θα κυλήσουν πιο ομαλά…

Photo via pinterest

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη