Για όλους όσους έζησαν ως παιδιά την πιο ωραία δεκαετία της ανθρώπινης ιστορίας. Είσαι γέννημα θρέμμα της δεκαετίας του ’90 αν ταυτίζεσαι με τα παρακάτω:
1. Αρχές 90: Κάτι μεταξύ παιδιού και εφήβου ή αλλιώς «η φάση είναι Δημοτικό».
– Paxos και ξερός, δηλαδή.
– Εκεί γύρω, λοιπόν, μπήκες από νωρίς στο παιχνίδι της κλασσικής κόντρας Α1 με Α2, ( ή 6οδημοτικό με 9ο Στη Νέα Σμύρνη ας πούμε) και φυσικά στην αιώνια κόντρα Αγόρια – Κορίτσια. Με το μυθικό σύνθημα «Αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες».
– Επιστρέφοντας από το σχολείο έβλεπες τηλεόραση τρώγοντας μεσημεριανό: Kαρουζέλ, Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, Ατίθασα Νιάτα, Santa Barbara, Art Attack, Beverly Hills, Baywatch (= σεισμός του 99), Cebollitas (οι Ατρόμητοι για τους νεότερους). Και βέβαια η γκόμενα στο New Channel που έβαζε τραγούδια video clip παραγγελιά.
– Τα Σάββατα έβλεπες φανατικά «παιδικά» ή αλλιώς «μικιμάου». Ξύπναγες το πρωί στις 8 για ένα τουλάχιστον γεμάτο 5ωρο παιδικά και γάλα με κορνφλέιξ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε: «Candy Candy», «Thundercats», «Getter Robot», «Χελωνονιντζάκια», «G. I Joe», «Χάιντι», «X-Men», «Bolek και Lolek», «The Flintstones», «Καπαμαρού», «Sailor Moon», «Scooby Doo», «Μάγια η Μέλισσα», «Disney Club» με Λυκούργο και Καρολίνα, «Dragon Ball», «Power Rangers» κλπ. Επειδή όλο και κάποιο θα έχουμε ξεχάσει, τσέκαρε κι αυτό το βιντεάκι με εισαγωγές από τα καλύτερα 1990s παιδικά.
– Φυσικά, το Σάββατο δεν τελείωνε εκεί. Τα μεσημέρια είχε «Ο Πρίγκιπας του Μπελ Ερ» με αμούστακο Will Smith και μια άλλη σπουδαία αμερικανιά με ένα παιδάκι με γυαλιά πατομπούκαλα και τσιριχτή φωνή. Τα πολύ αλάνια λιώνανε και με τιτάνα Al Bandy και «Παντρεμένοι με παιδιά». –
Επίσης, έχουμε να σου ‘πούμε το εξής: «Και ο Ρούχλας είναι λαααα». Συνεννοηθήκαμε ε;
– Έβλεπες μαζί με την γιαγιά σου Λάμψη και Καλημέρα Ζωή (ΣΚΟΥΛΙΚΙΙΙΙ).
-΄Εβλεπες μαζί με τους γονείς σου Πολυχρονίου και Αντρέα Μικρούτσικο aka τροχό της τύχης και Μεγάλο Παζάρι (την κουρτίνα τρία).
– Και φυσικά πρόλαβες έστω στο τσακ την υπέρτατη σειρά όλων των εποχών: τους Απαράδεκτους. Ρισπέκτ. -Το Lion King σε ανάγκασε να ωριμάσεις πριν την ηλικία σου και να πάθεις την πρώτη σου μίνι κατάθλιψη.
– Πήγαινες στο περίπτερο για να αγοράσεις Κόμιξ. «Αλμανάκο», «Μίκυ Μάους» (με δώρο μπλουζάκι σε σχήμα Μίκυ που το έβαζες στο νερό και γινόταν κανονικό – αλήθεια πώς ρε φίλε;) «Αστερίξ και Οβελίξ», «Τεν Τεν», «Λούκυ Λουκ», «Κουστώ» (ναι, ναι υπήρχε κόμιξ με την ζωή του Κουστώ) και βέβαια αγαπημένες «Παπιοπεριπέτειες».
– Έχεις υπάρξει πρόσκοπος ή λυκόπουλο. Και για κάποιο λόγο πίστευες πώς είναι σημαντικό να ξέρεις κόμπους ή να στήνεις μια σκηνή.
– Έχεις πετάξει άπειρα σκορδάκια, μινέρβες και γουρούνες. Στο δρόμο, σε περαστικούς, μέσα σε τούβλα, μέσα σε μπουκαλάκια νερού.
– Τελευταία μέρα σχολείου = ΜΠΟΥΓΕΛΟ. Νόμος. Τα τελευταία χρόνια με νερόμπομπες αλλά συνήθως με παραγεμισμένες πλαστικές σακούλες.
– Έτριβες στην τάξη κιμωλίες. Για κάποιο λόγο. – Εφτιαχνες «φαγουρόσκονη» με γομίδια. Για τον ίδιο λόγο. – Όλα αυτά τα πέταγες στην κουκούλα του συμμαθητή που καθόταν μπροστά σου.
– Τούρτες γενεθλίων για τα αγόρια: Γαμάτο γήπεδο ποδοσφαίρου με παίκτες subbuteo. Τούρτες γενεθλίων για τα κορίτσια: Ξενέρωτες λιμνούλες με κύκνους και δεντράκια. Δηλαδή, πόσο σεξιστικό, παιδιά;
– Έχεις γράψει σε λεύκωμα «τι εστί αγάπη;». (Φύλλο στον άνεμο με άντρα μοιάζει, στείλτον στο διάολο και μην σε νοιάζει .Έρως ανίκατε μάχαν, βλάχος αγάπησε βλάχα, πάνω σε μηχανή Yamaha.)
– Είχες πάντα έναν συμμαθητή με φουλ έξτρα εξοπλισμένη κασετίνα. Αν ήταν συμμαθήτρια είχε απαραιτήτως και 32 διαφορετικά χρώματα στυλό.
– Ήσουν Chicago Bulls. Ναι έχεις δει τον Michael Jordan στα ντουζένια του να παίζει live.
– Λέξεις δημοτικού 100% 1990s: «Μαλέας», «Τζορντανέλι» (άμα έβαζες φαντεζί καλάθι), «τα φώτα» (άμα έτρωγες τάπα) και φυσικά «τζάμι» για ο,τιδήποτε σου άρεσε πολύ.
– Έχεις ζωγραφίσει σε οπισθόφυλλα πολλά Smile, με φοίνικες και ήλιους.
– Έχωνες μύτες μολυβιών σε γόμες με μανία. Και πολύ thug life. – Έβαφες με μπλάνκο τα θρανία (συνήθως στην εσοχή για τα στυλό) αλλά και τα νύχια σου.
– Κατηγορία Παιχνίδια: Μιλάμε κυριολεκτικά για μια περιουσία: Στρατιωτάκια, Playmobil, Barbie σε όλα τα επαγγέλματα, Ferbie, GOGO το σκυλάκι, Ευχούληδες, Lego, Puzzle, Subbuteo.
– Πάρα πολλές ώρες Επιτραπέζια σε κάτι σαββατιάτικες μαζώξεις: Hotel, Μυστήρια στο Πεκίνο, Monopoly, Uno, Taboo, Scrabble, Το παιχνίδι της ζωής (που αν δεν παντρευόσουν ή δεν γινόσουν γιατρός ήσουν το κατακάθι της κοινωνίας), Σκορ 4, Ναυμαχία, Μόδα για Κορίτσια, Ποιός-Πού-Πότε-Γιατί κλπ.
– Είχες αεροβόλο με αυτές τις πλαστικές μπιλίτσες σφαίρες (και χτύπαγες γάτες και συμμαθήτριες).
– Πάρτυ του Δημοτικού: Κυριολεκτικά μέσα στην ίδια χρονιά έκανε όλη η τάξη με αποτέλεσμα ονομαστικές προσκλήσεις να πηγαινοέρχονται μόνιμα. Κυριολεκτικά την επόμενη μέρα στο σχολείο οι μισοί δεν ερχόντουσαν γιατί ήταν άρρωστοι. Κυριολεκτικά όταν οι γονείς βαριόντουσαν κλεινόμασταν σε ένα δωμάτιο για «Πειθία», «Μπουκάλα» και «Σκοτεινό Δωμάτιο». ΝΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΑΓΚΕΣ ΜΟΥ.
– Έχεις γράψει σε γύψο συμμαθητή σου. Ή ακόμα καλύτερα σε κολάρο αυχένα που δεν ήταν καν σκληρό και βυθιζόταν η μύτη του μαρκαδόρου. FAIL.
– Καλοκαιρινή κατασκήνωση. Κάπου μακριά με άλλα παιδάκια. Την πρώτη έβδομαδα έκλαιγες για να σε πάρουν οι γονείς σου πίσω. Μετά έκλαιγες που τελείωσε.
– Σνακ περιπτέρου ή καντίνας σε σχολείο: μόλτο, 7 days, γαριδάκια, δρακουλίνια, τσιχλες-τσιγάρα, Haribo.
– ΟΕΔΒ στα βιβλία: «Ο Δάσκαλος είναι Βλάκας» ή «Όταν έχω Διάβασμα Βαρίεμαι».
– Καλοκαιρινές διακοπές ως μαθητής: Σε υποχρέωνε η μάνα σου να διαβάζεις εξωσχολικά βιβλία με ασκήσεις. Εσύ ήθελες απλά να διαβάζεις Ανατριχίλες, τις περιπέτειες του Μικρού Νικόλα και τις Μικρές Κυρίες.
– Έστελνες ραβασάκια μέσα στην τάξη. Με αυτοκόλλητα και συνήθως μόνο με το πρώτο γράμμα του ονόματός σου/του.
– Για την μυωπία σου ευθύνεται, μάλλον, το Atari και το Game Boy. Μετά το Master System, το NES, το Super Nes, και λίγο το Nintendo 64.
– Η μάνα σου στο δημοτικό:
- Σε έβαζε να ντύνεις τα βιβλία.
- Σε έντυνε σαν αρλεκίνο και σε έβγαζε φωτογραφίες σε κάθε γωνιά του σπιτιού.
- Φόραγε βάτες και έκανε περμανάντ.
- Σου έβαζε ιώδιο ακόμα και αν σε τσίμπαγε κουνούπι.
- Σου έδινε μουρουνέλαιο. Αυτή η μάστιγα.
– Κάθε σχολική σεζόν και μια νέα έκπληξη από το περίπτερο: Η βιοχλαπάτσα, οι μπουγελόφατσες, αυτά τα πολύ ανώμαλα ζελέ χεράκια που κόλλαγαν στο ταβάνι της αίθουσας, τρελόμπαλες, ευχούληδες και για τα πραγματικά nerd οι γκαζές ή μπίλιες με την πολύ σπάνια του πολικού αστέρα.
– «Μήλα», «Μακριά γαϊδούρα», «Κρυφτό», «Κυνηγητό» «αμπάριζα», «Αγαλματάκια ακούνητα», «μουσικές καρέκλες», «κουτσό» και «σκοινάκι ή λάστιχο» για σωματική άσκηση.
– Έκανες προσευχή. Αλήθεια. Πριν πέσεις για ύπνο. Κατά της φτώχειας και για όοολα τα παιδάκια του κόσμου.
– Έχεις παίξει Υπερατού. Για την ακρίβεια έχεις παίξει υπερατού ακόμα και με τρακτέρ.
– Έδινες τουλάχιστον το μισό σου χαρτζιλίκι σε Αυτοκόλλητα Panini. Αν ήσουν αγόρι με το πρωτάθλημα της κάθε χρονιάς ή το NBA. Αν ήσουν κορίτσι γέμιζες με μανία το άλμπουμ του Τιτανικού όπου σου έλειπε κι εσένα το νούμερο 6 (που κανείς δεν ξέρει τί έδειχνε τελικά).
Απόλυτα 1990s αξεσουάρ δημοτικού: Το πλαστικό ουράνιο τόξο σπιράλ- από το ένα χέρι στο άλλο και για τους σούπερ μόρτες από σκαλί σε σκαλί. Μπεγλέρι και Κύβος του Ρούμπικ- δεν το είχε λύσει ποτέ κανείς (εκτός από κάτι κινεζάκια εννοείται).
2. Μέσα 1990: «Η φάση είναι Γυμνάσιο – Λύκειο».
– Κουβαλούσες τσάντα Polo με «αλφάδι» το ένα Ο και το σήμα της ειρήνης το άλλο Ο.
Στο λύκειο είχες απαραίτητα eastpack ταχυδρόμου με γραμμένα στιχάκια και αποφθέγματα. – Ντυνόσουν με φόρμες σαν κανονικός έφηβος, όχι σαν 25άρης/άρα.
– Χώριζες το θρανίο στην μέση. Φιλοτεχνούσες την πλευρά σου με blanco και ανεξίτηλο μαρκαδόρο που μέσα σε μια εβδομάδα ήταν κατάμαυρο.
– Αμπούλα βρωμιάς σε ωριαίο διαγώνισμα φυσική πρώτη ώρα. Είπες κάτι;
– Η μάνα σου στο Γυμνάσιο Λύκειο:
- Σε κατάλαβε πρώτη ότι κάπνιζες.
- Πήρε πρώτη χαμπάρι ότι όταν έλεγες θα κοιμηθώ στον/στην τάδε δεν κοιμόσουν στον/στην τάδε.
- Σε ρώταγε αμέσως «τι διαγώνισμα γράφετε;» τα πρωινά που το έπαιζες κρυωμένος/η.
- Έβαζε τον πατέρα σου να σου μιλήσει για τα προφυλακτικά.
- Έβλεπε τηλεόραση και σε ρώταγε αν παίρνεις ναρκωτικά.
- Σου έλεγε με ποιούς να μην κάνεις παρέα.
- Σε παρακάλαγε να μην βρίζεις.
– Κατέστρεφες συστηματικά τις φωτογραφίες στο βιβλίο της ιστορίας. Ο Αδαμάντιος Κοραής που κάπνιζε, ο Περικλής με Oakley και άλλα τέτοια υπέροχα πρώιμα ancient memes.
– Σάββατο βράδυ: Κινηματογράφος. Έχεις δει σε αίθουσα κινηματογράφου ταινίες όπως: Ασπροδόντης, Γκούνις, Stand By Me, Alien vs Predator, Karate Kid, Τιτανικός, Μια βραδιά στο Notting Hill (σε έσυρε η πρώτη κοπέλα σου) και φυσικά Μεγάλες προσδοκίες, κορίτσια. Επίσης, έβλεπες πρώτος ό,τι θρίλερ έβγαινε: Έκτη αίσθηση, Στο δρόμο με τις λεύκες, Παρασκευή και 13, Scream κλπ.
– Θυμάσαι τα Hambo. Και τα Wendy’s με το τετράγωνο μπιφτέκι.
– Θυμάσαι την οικογένειά σου να μαζεύεται στην τηλεόραση για το Δελτίο ειδήσεων των 8 (με τα πρώτα παράθυρα και σύνδεση με μάνα-raver)
– 1998-1999: Nokia 3210, κάρτα panafon ή Telestet, αναπάντητες και φιδάκι. Εναλλακτικά, Ericsson με πορτάκι που αντάλλαζες με κάποιον για να κάνεις διχρωμία.
– Στο σχολείο υπήρχε η θεσμική θέση του επιτηρητή. Γιατί ήμασταν τόσο κάφροι που στο διάλειμμα μπορεί να καίγαμε την τάξη.
– Εξίσου τιμητική θέση ήταν εκείνου που πήγαινε να πλύνει τον «σπόγγο» στην αρχή του μαθήματος (και γύρναγε μετά από κανένα μισάωρο).
– Urban Legends stories: Η αγαπημένη μας κατηγορία. «Αν πάρεις τηλέφωνο το 666 στις 12 το βράδυ, το σηκώνει ο Σατανάς».«Αν κλείσεις όλα τα φώτα στο σπίτι και κοιτάξεις στον καθρέφτη εμφανίζεται ο διάολος».
– Έφτιαχνες συνέχεια κασέτες με επιλογές και τις ονόμαζες «ΔΙΑΦΟΡΑ» ή «ΞΕΝΑ». Περίμενες υπομονετικά να παίξει στο ραδιόφωνο το τραγούδι που γούσταρες για να πατήσεις το rec.. – Γύριζες τις κασέτες με στυλό BIC ρε φίλε.
– Έγραφες σε κασέτα την δική σου ραδιοφωνική εκπομπή. Και μάλιστα έκανες ο ίδιος με άλλη φωνή τον τύπο που έπαιρνε τηλέφωνο. Επίσης, σίγουρα είχες φτιάξει έστω μία φορά εφημερίδα («η φωνή του Θρανίου») και την είχες μοιράσει σε γονείς, συγγενείς κλπ.
– Έχεις φάει άπειρο χαρτζιλίκι σε μπιλιάρδο και αθλητικές εφημερίδες για την πρώτη ώρα στην τάξη. – Έκανες τηλεφωνικές φάρσες.Τις περισσότερες φορές όταν η παρέα μαζευόταν σε κάποιο σπίτι και η ώρα πέρναγε ήταν μια σταθερά αγαπημένη συνήθεια. Χωρίς ακόμα 210, διάλεγες τυχαία ένα 7ψήφιο νούμερο (τα 2 πρώτα ψηφία να μαρτυράνε την γειτονιά). Μάστιγα της εποχής οι πολύ λίγοι που είχαν αναγνώριση κλήσεων.
– Κομμάτι του «μετεξεταστέος» είχε να κάνει με τον Pentium III και τα πρώτα μόντεμ US Robotics. – Internet στα 1990s: «Μάνα κλείσε το τηλέφωνο να μπω Ίντερνετ». Ακολουθούσαν ήχοι από δελφίνι που ξεψυχά και ξαφνικά Internet με Altavista και Netscape Communicator.
– Αντάλλαζες πράγματα. (Η Μαρίτα έχει ανταλλάξει παπούτσια με φωτάκια. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΩΤΑΚΙΑ).
– Έχεις κάνει chat στο ICQ με ψευδώνυμο.
– Έχεις μάθει να ζεις με δίπολα: Metal vs rave, Michael Jackson vs MC Hammer, Σταλόνε vs Σβαρτσενέγκερ ή (Rambo vs Terminator), Νintendo vs Sega, Njoy vs Milko.
– Μιλάμε για 100% μουσική. Ακουστικά στα αυτιά 24ώρες το 24ωρο. Ήμαστε η μόνη γενιά που ξεκίνησε με βινύλιο, συνέχισε με walkman και κατέληξε με diskman.
– Προσκυνούσες ελληνικό έντεχνο με Αλκίνοο Ιωαννίδη, Πυξ Λαξ, Ξύλινα Σπαθιά και ναι το θυμίζω «Πράσσειν Άλογα». – Έχει έρθει και στα δικά σου χέρια η κασέτα του «Βρωμίλου».
– Θυμάσαι Λάνθιμο να σκηνοθετεί κλιπάκια του Φοίβου ο οποίος έγραφε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. – Είχες λιώσει το Black Album των METALLICA, το Nevermind των Nirvana, το Smash των Offspring.
-Jordy. Μια παγίδα του χωροχρόνου που έκανε διάσημους παιδιά (ναι και αυτός από το Μόνος στο Σπίτι).
Πάρτι στο Γυμνάσιο: 1) Ημισκούμπρια 2) I ‘m blue νταμπαντινταμπαντα και 3) Freestyler γουακαμακαφόν.
– 1990s Πρωινό 1): Njoy, Milko (με επανάσταση το Milkoμπούκαλο), Υoco Choco, Τοπίνο + Ζαμπονοτυρόπιτα. – 1990s Πρωινό 2): Coco Pops για να αλλάζει χρώμα το γάλα. – 1990s Πρωινό 3): Hemo σκέτο. Το εννοούμε, ακόμα και με το κουτάλι.
– Είχες τουλάχιστον ένα συμμαθητή που είχε μείνει στην ίδια τάξη και φαινόταν στα μάτια σου σαν σαρανταπεντάρης.
– Ο Πατέρας σου στo Γυμνάσιο:
- Έβαλε filmnet μόνο για να βλέπει την μπάλα (Μπράβο πατέρα).
- Σου φώναζε να σβήσεις τον θερμοσίφωνα.
- Χαρτζιλίκωνε άμα ήταν να βγεις με γκομενάκι, έκραζε αν πήγαινες να βγεις για μπιλιάρδα
- Άν ήσουν κορίτσι δεν καταλάβαινε ποτέ τίποτα για τίποτα αλλά ήταν απαραίτητα ο προσωπικός σου ταξιτζής.
- Έκανε ότι του έλεγε η μάνα σου.
– Παρασκευή βράδυ: Παραγγελία απ’ έξω (σουβλάκια ή πίτσα) και παιχνίδια χωρίς σύνορα με Δάφνη Μπόκοτα και Κώστα Σγόντζο και έναν θεό Γάλλο που φώναζε συνέχεια «Ατενσιόν Βιτ». Αχχ ωραία χρόνια.
– Μονοήμερες Εκδρομές στον Άγιο Κοσμά: Δημοτικό σήμαινε
-8.000 θερμίδες από 8ωρη μπάλα. Γυμνάσιο σήμαινε 2 πακέτα Prince Κόκκινο στο εκκλησάκι αν ήσουν αγόρι και Λύκειο (ίσως) σήμαινε και πιπιλιές, κοινώς «φασωματάκι χωρίς αύριο».
– Οι λέξεις «Χανιά», «Ρόδος», «Σαντορίνη» σημαίνουν ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΗ. – Οι λέξεις «Δελφοί», «Αράχωβα» και «Γιάννενα» σημαίνουν ΤΡΙΗΜΕΡΗ.
– Οι λέξεις «Ερέτρια», «Θεολόγος» και «Λουτράκι» σημαίνουν ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ.
– Αλάνες. Μπάλα μέχρι να δύσει ο ήλιος. Κυριολεκτικά.
– Σκοινάκι ή λάστιχο. Χοροπηδάγαμε ενώ ταυτόχρονα λέγαμε στιχάκια.
– Έχεις κάνει άπειρα πάρτι (λιγότερα απ’ όσα στο δημοτικό). Εδώ πλέον παίζει άγχος: να ντυθείς καλά, να έρθει εκείνη/εκείνος, να καπνίσεις και να μην ζαλιστείς, να αγοράσεις μπύρες απ’ το περίπτερο. Σε μερικά πάρτι έχεις πάει ακόμα και ακάλεστος
– μόδα της εποχής. Σε ΟΛΑ όμως χόρευες Wind of Change αγκαζέ με το αμόρε που ήξερε όλη η τάξη ότι παίζει θέμα και στο τέλος έπαιζε φιλί.
– Έχεις μείνει σε κατάληψη. Πολλές φορές έχεις προσπαθήσει να οργανώσεις κατάληψη. Λέξεις κλειδιά για όλη την Αθήνα: «Γκράβα» στα Πατήσια και «Στρογγυλό» στο Μπραχάμι. Η φωτό είναι του Γαβρήλου.
– Παγωτά 1990s: Algida, ΔΕΛΤΑ και ΕΒΓΑ. Αποκάλυψη τα Nirvana. Σταθερή αξία το Magnum, το 4χ4 και το Lucky Cup. Fail της εποχής το σπρώξε-γλύψε.
– Πηγή 50% του ετήσιου χαρτζιλικίου: κάλαντα.
– Πηγή υπόλοιπου 50% : γιαγιά και παπούς. – Αν ήσουν αγόρι (έλεγες ότι) είχες γκόμενα στο χωριό ή στο φροντιστήριο των αγγλικών.
– Χωρίς πλάκα ήσουν Homo Universalis αφού έκανες αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πιάνο, κιθάρα, κολυμβητήριο, ποδόσφαιρο, ρυθμική γυμναστική, βόλλευ, μπάσκετ, ζωγραφική και πολλά άλλα που δεν τα θυμόμαστε.
– 1990s πράγματα που δεν δούλεψαν ποτέ στο σχολείο: πεντάγραμμο, φυτολόγιο, μπλοκ ακουαρέλας και τέμπερες, πειράματα φυσικής – χημείας, βιβλιοθήκη στο σχολείο.
– 1990s αεροπορικό ταξίδι: Ήτανε κυριολεκτικά talk οf the year.
– Κλασσική απογευματινή δραστηριότητα: 3 ώρες τηλέφωνο σε σταθερά (έπρεπε να ζητήσεις τον/την φίλο/η σου απ’ τους γονείς του). Φυσικά και ήξερες απέξω 10+ σταθερά τηλέφωνα.
– Σάββατο πρωί: Βόλτα με τον ηλεκτρικό στο Μοναστηράκι. Αν ήσουν κορίτσι χάζευες χάντρες, αν ήσουν αγόρι μάρτινς, μπουφάν και ποδήλατα.
– Έλεγες ανέκδοτα. Με πόντιους και ξανθές. ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
– Μαγική λέξη Γυμνασίου: CLEARASIL και καθάρισες.
– Ναι έχεις περάσει σίγουρα κάποια άνοιξη ή καλοκαίρι με ζιβάγκο. Πιπιλιές φορέβα.
– 1990 στιγμές σοκ Γυμνασίου και Λυκείου:
- Η πρώτη ωριαία αποβολή.
- Όταν έβγαλες επιτέλους τα φρύδια σου.
- Η πρώτη μέρα με σιδεράκια.
- Το να είσαι παραστάτης.
- Το να είσαι απουσιολόγος.
- Το να σε γουστάρει κάποιος/α από μεγαλύτερη τάξη.
- Σεισμός του 1999.
- Σύστημα Αρσένη – Καταλήψεις. 1
- 990s τραγωδίες: Ο μικρός Αντρέας στο Αίγιο και ο Βασίλης Δοσούλας.
- Η δίκη των Σατανιστών. (ΟΧΙ ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗΣ)
– Νύχτες Γυμνασίου – Λυκείου στην Τηλεόραση: ΙΤΑ 8, Τα Παιδιά της Νύχτας, Ερωτοδικείο. Πέπυ με Λεοτσάκο, Εθνικό Σταρ και Μίστερ Εθνικά Μπούτια.
– Ποδήλατο παντού και πάντα. Οι ρομαντικοί έμειναν πιστοί στο BMX. Οι υπόλοιποι σταθερά Mountain γιατί η Αθήνα θυμίζει πάρα πολύ τα κακοτράχηλα Rocky Mountains του Κολοράντο.
– Λεωφορεία για πάντα. Ήξερες νούμερα, δρομολόγια, αφετηρίες, από πια πόρτα να μπαίνεις όταν δεν είχες εισιτήριο.
– Και τώρα που είπαμε για λεωφορεία. Φυσικά και γινόταν μάχη για το ποιός θα κάτσει γαλαρία στο πούλμαν στις εκδρομές.
– Video Club: Γραφόσουν σε όσα περισσότερα μπορούσες. Ατελείωτες ώρες να διαλέξεις βιντεοκασέτες. Ήξερες, ακόμα και ποιες δεν παίζουν καλά λόγω της υπερβολικής χρήσης.
– Πατίνι και skate. Και rollers με 4 ρόδες για της αλεώ κοπέλες.
– Ατάκες από διαφημίσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σου: Έβαλες τρίποντο μαμά Την απίθανη γεύση να πίνεις, αν θες σαν τον carnation να γίνεις Ακάκιε τα μακαρόνια να ναι Μίσκοοοο Τη στιρέλλα, τη στιρέλλα
– Έγραφες πράγματα στο Video. Δηλαδή, ότι σου ζητούσαν οι γονείς σου όταν ήταν κάπου καλεσμένοι και φανατικά για εμάς τους νεολαίους ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και μετά ΑΜΑΝ. Θα θυμόμαστε για πάντα σκετσάκια και διαλόγους.
– ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΣΟΝΤΑ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΣΟΝΤΑ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΣΟΝΤΑ. (Ο Κωστής το έγραψε αυτό.)
– Μια μαγική λέξη: τηλεκάρτα. Και εννοείται ότι πέρασες την φάση που έκανες και συλλογή.
– Γενικά για κάποιον λόγο έκανες συλλογή με τα πάντα: Σπίρτα, γραμματόσημα, μπίλιες, καπάκια, μικρά μπουκαλάκια από ποτά, σφηνοπότηρα, εισιτήρια συναυλιών, ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΣΙΧΛΕΣ.
– Ε ναι, τώρα που το θυμήθηκα. μπαμπαλού, B, tic tac και εννοείται ήταν must. – Ξύλο με διπλανά σχολεία. Πάντα για μια γκόμενα από διπλανό σχολείο ή για το πολύ τίμιο και πειστικό θέμα της «γειτονιάς».
– Δικάβαλο σε παπάκι. Βασικά παπάκι innova και astrea. Μετά Scooter.
– Αγόραζες Τρίποντο και «ΠΟΠ και ΡΟΚ»
– Αγόραζες Σούπερ Κατερίνα και Αφισόραμα.
– ΕΙΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΜΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΑΦΙΣΕΣ.
– Έπαιζαν δυνατά ΚΛΙΚ, Nitro, Playboy, Penthouse, Maxim.
– Μαγική λέξη των mid 1990s: Playstation 1. Πριν το τσιπάρεις ήξερες και το κόλπο με το demo disc και την οδοντογλυφίδα.
3. Και τώρα μια κατηγορία για όλα το ’90 που θα θέλαμε να ξεχάσουμε: ντύσιμο
– Φόρμα adidas με ρίγες και κουμπιά στο πλάι. Γιατί ξαφνικά εκεί που έκανες θρησκευτικά θα ερχόταν ο προπονητής των Σικάγο Μπούλς να σου πει «έλα μπες να παίξεις στην θέση του Πίππεν». Και έπρεπε να είσαι έτοιμος.
– Τζιν καμπάνες και τιραντέ μπλουζάκια (με το σουτιέν να φαίνεται από μέσα διότι που στράπλες τότε, κορίτσια).
– Flight. Πολλές φορές με το πορτοκαλί απέξω. Με πολλές κονκάρδες. Και για τα πάρα πολύ αλάνια και με σφαίρες.
– Αθλητικό με αερόσολα. Ακόμα τα θυμάσαι με τα ονόματα. Και οι γονείς σου ακόμα θυμούνται ότι κάνανε μισό μισθό της εποχής. Ένας φίλος μας διηγήθηκε την βραδιά που κοιμήθηκε αγκαλιά με τα καινούργια του Jordan.
– Δίπατο μαύρο παπούτσι για τα κορίτσια και φυσικά παπούτσι τύπου ravers.
– Μπανάνα. Στο δημοτικό κασετίνα και σκορδάκια, στο γυμνάσιο σκονάκια, στο λύκειο 6 πακέτα τσιγάρα μη τυχόν και ναυαγήσεις.
– Mπαντάνα. Δεμένη, κυριολεκτικά, παντού. Σε κεφάλια, τσάντες, χέρια κλπ.
– 501. Συνεννοηθήκαμε. –
Μπουφάν levis με γούνα. Μαύρο ή Μπεζ (Περισσότερες ώρες ψυχανάλυση και από θάνατο Μουφάσα).
– Fruit of the loom.
– Συνέχεια και παντού jockey καπέλο. Ανεξήγητο trend τα σκουλαρίκια στο γείσο.
– Γενικώς, 6 σκουλαρίκια τουλάχιστον στο κάθε αυτί.
– Maui, Billabong, Quicksilver. Στην Ελλάδα. Tην χώρα των surfer.
– No fear. Και μάγκα μου μέχρι και No Fear μπερέ. – Oakley και για τα πιο αλάνια Arnette. Συνεννοηθήκαμε.
– Μπλούζες με αυτοσχέδιες στάμπες από χλωρίνη (για τους alternative).
– Χένα τατού το καλοκαίρι στο νησί.
– Tribal tattoo στην ουρά για τις πολύ μπροστά κοπέλες και συρματόπλεγμα στο μπράτσο για τους άντρες.
– Κίτρινο μποτάκι – γνωστό και ως «malaka shoe» στο εξωτερικό. Μάντεψε. Το φόραγαν μόνο Έλληνες.
– Nautica φούτερ και αντιανεμικό μπουφάν που έκανε 80 χιλιάδες δραχμές (Πιο Γλυφάδα πεθαίνεις). – Ντύσιμο Skate, όταν η μόνη επαφή που είχες με το skate είναι ότι «χάιδευες» την τραχιά επιφάνεια της σανίδας.
– Γιλέκο με 70 τσέπες.
– Κόκκινο μαλλί και τσόκερ (δώρο από το σούπερ Κατερίνα).
– Πορτοφόλι με αλυσίδα στην τζην κωλότσεπη (Καλλιθέα).
– Κούρεμα φράχτης.
– Βαμμένα ξανθά δύο τουφάκια μπροστά για τα κορίτσια.
– Κούρεμα καπελάκι (Αυστηρά για απουσιολόγους).
– Τσάντα Polo. Mε χερούλι από λεωφορείο. Πολύ die hard.
– Μπλούζες Front (Βλέπω Κύκλους).
– Πουπουλένιο μπουφάν με πάπια. Το έπος ήταν όσοι παρέκαμπταν το δύσκολο «Chevignon» ζητώντας απλά μια «πάπια».
– Εμφανίσεις ομάδων – βγαίνω για ποτό με φίνο γκομενάκι φορώντας Πάρμα 1996 (Μου λείπει πάρα πολύ και δες εδώ κάτι).
– Ρολόι καταδύσεων citizen. Ότι δηλαδή σχόλαγες από 6ωρο φόραγες μπουκάλες και το έπαιζες Κουστώ.
– Φούτερ με λύκους και ονειροπαγίδες Ινδιάνων (το τερμάτιζαν όσοι αγόραζαν και αρωματικά στικς).
– Πουκάμισα και φούτερ δεμένα στην μέση.
– Αγόρια με καρφάκια ανταύγειες.
– Κολιέ με κοχύλια ή κουκούτσια καρύδας ή άλλα εξωτικά και χίπικα.
– Χάντρες καραμέλες. – Σκράντσις στα μαλλιά τα κορίτσια.
– Πρόσθετα γυαλιά ηλίου (πολύ μπροστά αυτά που σηκώνονταν σαν καθρέφτης αυτοκινήτου). – Ακόμη χειρότερα ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ.
– Ρολόι – βραχιόλι που το χτύπαγες στον πήχη σου και τυλιγόταν.
– Τζιν φόρμα. Πιο early 1990s, όταν δηλαδή σε έντυνε η μάνα σου. Η οποία και νόμιζε ότι το παιδί της δεν πάει σχολείο αλλά για μεροκάματο ανθρακωρύχου στο Newcastle.
– Heavy Metal μπλούζες. Αυτές που φόραγες και σε ξεμάτιαζε η γιαγιά σου. – Martins. Φυσικά σκισμένες μπροστά γιατί ας πούμε ζούσες στο Bronx.
– Φούστα λαμπάντα.
– Παρακαλείται όποιος 15-25 ετών στα 1990s φόραγε οποιοδήποτε πουκάμισο να με πάρει τηλέφωνο. Αν φόραγες πουκάμισο στα 1990s ήσουν τουλάχιστον Υπουργός.
– Κορίτσια: Φλούο στρινγκ, φορεμένο λίγο κάτω απ’ το διάφραγμα και με χαμηλοκάβαλο παντελόνι (μαζεύουμε υπογραφές να ξαναγυρίσει αυτή η μόδα, Μαρίτα).
– Φούτερ – μπλούζες της πενταήμερης. Ταύροι και σε sex positions, άκυρα παρατσούκλια φάτσα κάρτα, ήλιοι και φεγγάρια που καπνίζουν μπάφους.
*Η Μαρίτα Αλημίση και ο Κωστής Πιερίδης του nou-pou.gr ανέλαβαν το δύσκολο έργο της καταγραφής και μετά από μια μεγάλη νύχτα.
Ειδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους