Το παιδί έκανε σχέση για πρώτη φορά και τα φόρτωσε όλα στον κόκορα; Πώς να αντιμετωπίσουν οι γονείς την πτώση των βαθμών και να κάνουν το παιδί να καταλάβει τις προτεραιότητές του.
Τα παιδιά στην εφηβεία τις περισσότερες φορές έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωπα με τον έρ@τα. Φυσικά είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα και σε συνδυασμό με την επαναστατικότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης, είναι πολύ εύκολο να θολώσουν και να παραμερίσουν άλλα, εξίσου σημαντικά πράγματα.
Όταν ένας ενήλικος ερ@τεύεται, μπορεί να χάσει κάπως τη συγκέντρωσή του και φυσικά να παραμελήσει λίγο οικογένεια και φίλους όμως από ένα σημείο και μετά επανέρχεται στη καθημερινότητα. Γιατί γνωρίζει, ότι οι υποχρεώσεις του παραμένουν και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορεί να τις ξεγράψει.
Ένα έφηβο παιδί όμως, δεν είναι σε θέση να το διαχειριστεί αυτό. Διότι ζει ένα έντονο συναίσθημα για πρώτη φορά, που δεν ξέρει ούτε πως να το αντιμετωπίσει ούτε πως να κρατήσει τις ισορροπίες. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό να πέσουν οι βαθμοί, να μη διαβάζει και να μην ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από το πότε θα βγει με το άλλο του μισό.
Ψυχοθεραπεία στην εφηβεία: Τα οφέλη που έχει στον ψυχισμό του παιδιού θέτουν βάσεις για την ενήλικη ζωή
Αυτό το συναίσθημα είναι πάρα πολύ όμορφο και ευχόμαστε κάθε παιδί να το ζήσει όπως του αξίζει. Όμως θα πρέπει να μην ξεχνά ότι οι άνθρωποι πέρα από ερ@τευμένοι έχουν κι άλλες υποχρεώσεις. Πώς μπορούν οι γονείς να το καταφέρουν αυτό, όταν το παιδί λόγω της ηλικίας είναι μέσα στην αντίδραση; Διαβάστε παρακάτω:
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κάπως περίπλοκο και διαφέρει ανάλογα την περίπτωση. Υπάρχουν γονείς που εγκρίνουν την επιλογή του παιδιού αλλά θέλουν να το βοηθήσουν να μάθει να το διαχειρίζεται πιο σωστά.
Photo via: tumbler.com
Υπάρχουν όμως και γονείς που δεν εγκρίνουν καν αυτή την επιλογή. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που πρέπει να θυμάστε ότι η ψυχραιμία είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Οι καυγάδες, οι απαγορεύσεις και οι συγκρούσεις, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Γονείς προσοχή: Η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργούν προβλήματα ακοής
Στην περίπτωση λοιπόν που δεν έχετε πρόβλημα με την επιλογή του παιδιού, αλλά με το γεγονός ότι έχει παραμερίσει άλλες, σημαντικές υποχρεώσεις, όπως είναι το σχολείο, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι μία συζήτηση μαζί του.
Για αρχή εξηγήστε του πόσο χαίρεστε που βιώνει αυτό το όμορφο συναίσθημα. Μη φοβηθείτε να μοιραστείτε μαζί του ακόμη και την δική σας πρώτη εμπειρία με τον έρ@τα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα αντιληφθεί ότι δεν του μιλάτε εκ του ασφαλούς και ούτε από κάποια θέση εξουσίας.
Θα αντιληφθεί ότι τα έχετε περάσει κι εσείς και ότι το καταλαβαίνετε. Εξηγήστε του όμως ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει πάνω από όλα να βάζει τον εαυτό του. Θυμίστε του λοιπόν τα όνειρα που έχει για το μέλλον. Το τί θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει και πως θέλει να γίνει ένα οικονομικά ανεξάρτητο άτομο.
Piercing στην εφηβεία: Σκουλαρίκι σε μύτη, αυτιά, γλώσσα – Κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές
Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να είναι εντάξει στις σχολικές του υποχρεώσεις. Κι αν έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που πραγματικά το νοιάζεται θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό. Γενικά, θα πρέπει να του εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι στον έρ@τα και οι δύο να σέβονται την ιδιωτικότητα του άλλου.
Photo via: mama365.gr
Να δίνουν χώρο και χρόνο στο ταίρι τους να ασχοληθεί και με αυτά που τρέχουν στη ζωή του και φυσικά να αναπνέει και εκτός σχέσης. Μιλήστε του για όλα αυτά τα περιστατικά ανθρώπων (και δυστυχώς κυρίως γυναικών) που αφοσιώθηκαν στον άντρα τους από πολύ νωρίς.
Δεν σπούδασαν, δεν δούλεψαν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, παρά μόνο πρόσφεραν τις…συζυγικές τους υποχρεώσεις. Και όταν ο σύζυγος τις χώρισε αυτές έμειναν χωρίς τίποτα στους πέντε δρόμους, να καλούνται να χτίσουν την ζωή τους από την αρχή.
Οι έφηβοι πλέον δεν έχουν στόχους – Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε
Μιλήστε του και για τους άντρες, που δεν μορφώθηκαν και μέχρι τα 40 τους, κάνουν δουλειές σαν ανειδίκευτοί εργάτες με μισθούς πείνας. Σίγουρα ένα πτυχίο δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά ίσως ανοίγει πόρτες για ένα πιο σίγουρο αύριο.
Εξηγήστε του ότι πέρα από την επαγγελματική αποκατάσταση, τα σχολικά μαθήματα και το διάβασμα γενικότερα, βοηθάει να μορφωθούμε, να μιλάμε πιο όμορφα, να σκεφτόμαστε περισσότερο, να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια στον κόσμο.
Κι αυτό δεν πρέπει να το παραμερίσει για κανέναν. Αν πάλι δεν εγκρίνετε την επιλογή του παιδιού και πάλι οι καυγάδες και οι απαγορεύσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να πλησιάσετε το παιδί, να του ανοιχτείτε, να το βοηθήσετε να σας ανοιχτεί.
Παιδικά Χειμερινά Παπούτσια – Πώς να Επιλέξετε το Καλύτερο Μοντέλο;
Photo via: infokids.cy
Και πάλι, ισχύουν αυτά που σας είπαμε πιο πάνω. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχετε το παιδί από κοντά. Κι αυτό θα γίνει μόνο με το να σας εμπιστευτεί και να θεωρεί ότι μπορείτε να το βοηθήσετε. Μέσα από τις συμβουλές σας θα καταλάβει κάποια στιγμή, ότι αυτές οι συμπεριφορές και αυτοί οι άνθρωποι δεν του αξίζουν.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια