Close

5 Τρόποι για να αποτρέψετε το παιδί σας χωρίς να του πείτε “Όχι”

5 Τρόποι για να αποτρέψετε το παιδί σας χωρίς να του πείτε "Όχι"

Το πιο δύσκολο πράγμα στην νηπιακή ηλικία, είναι να αποτρέψεις ένα παιδί από μια άσχημη συμπεριφορά ή πράξη!

Υπάρχουν τρόποι να δώσεις στο παιδί σου να καταλάβει το “σωστό” και το “λάθος” χωρίς να του πεις όχι ή να το τιμωρήσεις!

Ας τους δούμε παρέα:

 

Η δύναμη της επιλογής

Αν το παιδί, θέλει να πάρει ένα αντικείμενο ή να φάει ένα φαγητό που δεν πρέπει, εσείς μπορείτε να το αποτρέψετε δίνοντας του μια δεύτερη επιλογή! Παραδείγματος χάρη, αν θέλει να παίξει με το κινητό σας, εσείς μπορείτε να του προτείνετε να παίξει με ένα παιχνίδι που έχει ξεχάσει εδώ και καιρό. Αν δείξετε ενθουσιασμένη με τη πρότασή σας, θα το κάνετε να πιστέψει ότι το ξεχασμένο του παιχνίδι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το τηλέφωνό σας!

Δελεάστε το με μια ανταλλαγή!

Όταν παίρνει τα παιχνίδια των αδερφών του μπορείτε να τα πάρετε από εκείνο χωρίς να δημιουργήσετε…σαματά, αν βρείτε ένα εξίσου ενδιαφέρον αντικείμενο να το ανταλλάξετε! Το μυστικό, δεν είναι το αντικείμενο να είναι πραγματικά ενδιαφέρον αλλά εσείς να το παρουσιάζετε σαν κάτι το ξεχωριστό!

Κρατήστε χαμηλούς τόνους!

Πολλές φορές τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας, δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα και τον τόνο της φωνής τους. Φταίει το γεγονός, ότι δεν έχουν μάθει ακόμα να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους! Όταν λοιπόν πάνω σε έναν “καυγά” σας, το παιδί αρχίζει να φωνάζει εσείς χαμηλώστε με τα ποδιά στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια με ένα ήρεμο άλλα αυστηρό συνάμα βλέμμα και πείτε του ότι “δεν σε ακούω όταν φωνάζεις” με χαμηλό τόνο φωνής. Συνεχίστε έτσι και σίγουρα θα υποχωρήσει σύντομα από τις φωνές!

 

Εξηγήστε του με λόγια!

Αν προσπαθήσει να χτυπήσει έναν φίλο ή τα αδέρφια του, προσπαθήστε να του εξηγήσετε με τον λόγο, γιατί αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Απομακρύνετε το από τα υπόλοιπα παιδιά και μιλήστε του ιδιαιτέρως. Έτσι, δε θα νιώσει άβολα και ότι το μαλώνετε!

Δείξτε του τον τρόπο!

Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να καταλάβει τι είναι το σωστό και τι το λάθος, εσείς μπορείτε μέσα από τις δικές σας πράξεις να του δείξετε το σωστό! Αν παραδείγματος χάρη, το παιδί δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του, εσείς μπορείτε να τονίζετε με τις πράξεις σας ότι μοιράζεστε τα πάντα με τον σύζυγο ή τα υπόλοιπα παιδιά σας! Κάθε φορά, που μοιράζεστε κάτι μέσα στην οικογένεια τονίστε το μπροστά του.