Close

Εκρήξεις θυμού στην εφηβεία: Πώς να διαχειριστούμε σωστά τις διαμάχες με το παιδί

εκρήξεις-θυμού-στην-εφηβεία-πως-αντιμετωπίζουμε-και-πότε-να-ανησυχούμε-

Οι έφηβοι δυστυχώς πολλές φορές αντιμετωπίζουν εκρήξεις θυμού και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Θα δούμε αναλυτικά γιατί συμβαίνει αυτό, πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε.

Η εφηβεία είναι από τις πιο δύσκολες ηλικιακές φάσεις ενός ανθρώπου. Ένας έφηβος βρίσκεται στο σώμα ενός παιδιού, έχει πάνω κάτω τις υποχρεώσεις ενός παιδιού αλλά παράλληλα ξεκινά να σκέφτεται σαν ενήλικος. Κι αυτό από μόνο του είναι δύσκολο.

Πόσο μάλλον όταν το σώμα σου προχωρά σε ορμονολογικές αλλαγές που είναι απαραίτητες κι αυτό φυσικά επηρεάζει την διάθεσή σου. Ένας έφηβος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, προσπαθεί να διαμορφώσει χαρακτήρα, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, που πολλές φορές είναι περισσότερες από όσες μπορεί να αντέξει.

Την κόρη μου την ξέκοψε η παρέα της στα ξαφνικά – Ο Εξοστρακισμός στις εφηβικές παρέες και πως να βοηθήσετε το παιδί

Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχουν εκρήξεις θυμού. Λόγω των ορμονών αλλά και λόγω των κοινωνικών συνθηκών (σχολικός εκφοβισμός, πίεση από το σχολείο, πολλές σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις, η ανασφάλεια για το αύριο, οι σπουδές, η ανάγκη τους να αρέσουν στους συνομήλικους και να γίνουν αποδεκτοί) τα συναισθήματά τους είναι γενικά έντονα.

Οι γονείς από την άλλη πολλές φορές δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Ειδικά αν δεν το έχουν ξαναπεράσει. Γι’ αυτό και θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκρήξεις και παράλληλα πότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Διαβάστε παρακάτω:

Μην το παίρνετε προσωπικά

Γυρίζει το παιδί από το σχολείο, πάτε να του σερβίρετε το φαγητό και με την πρώτη ερώτηση που του κάνετε για την μέρα του ξεκινά να φωνάζει και να μιλάει απότομα. Είναι λογικό να σας πιάνει το παράπονο, γιατί είστε άνθρωποι και πληγώνεστε.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να καταλάβετε ότι τις περισσότερες φορές αυτές οι εκρήξεις δεν αφορούν εσάς. Αφορούν ένα αίσθημα απόρριψης, τη πίεση που βιώνουν σαν μαθητές, τις ορμόνες τους. Οπότε κάντε υπομονή και ρίξτε νερό στο κρασί σας.

εκρήξεις-θυμού-στην-εφηβεία-πως-αντιμετωπίζουμε-και-πότε-να-ανησυχούμε-

Photo via: infokids.cy

Ακούστε προσεκτικά το παιδί

Αφού αφήσατε την πρώτη μπόρα να περάσει, είναι λογικό να θέλετε να πλησιάσετε το παιδί για να μάθετε τί συνέβη και αντέδρασε έτσι. Αν λοιπόν το παιδί ξεκινήσει να σας μιλάει σαν γονιός, θα πρέπει να δώσετε έμφαση σε αυτά που θα πει.

Αφήστε το να βγάλει από μέσα του ό,τι σκέφτεται χωρίς να το διακόπτετε ή να διορθώνετε, ακόμη κι αν μερικές φορές αυτά που θα πει ακουστούν παράλογα στα αυτιά σας. Το παιδί σε αυτή την ηλικία έχει να διαχειριστεί πολλά και είναι σημαντικό να νιώθει ότι οι γονείς του είναι εκεί για να το ακούσουν, να το καταλάβουν, να το συμβουλεύσουν.

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει τα αίτια των συναισθημάτων του

Κάθε πρόβλημα έχει μία λύση και κάθε αρνητικό συναίσθημα μία ρίζα. Αυτή τη ρίζα καλείστε να βρείτε μαζί με το παιδί. Οπότε αν το παιδί έχει πολλά νεύρα θα πρέπει μαζί να αναζητήσετε τί είναι αυτό που στην πραγματικότητα το προβληματίζει.

Νιώθει σχολικό εκφοβισμό; Οι φίλοι του δεν τον καλύπτουν; Νιώθει ότι δεν είναι αρκετό; Αγχώνεται για το σχολείο και τα μαθήματα; Μήπως έχετε παραζορίσει το παιδί με εξωσχολικές δραστηριότητες και διάβασμα; Μήπως κάποιος καθηγητής του δεν του συμπεριφέρεται σωστά; Μήπως κάποια ερωτική απογοήτευση;

Όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε μέσα από τη συζήτηση και μία ουσιαστική επικοινωνία που θα χτίσετε με το παιδί. Δώστε του χρόνο να σας μιλήσει, μην πιέζετε το παιδί να σας ανοιχτεί αν δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Βάλτε όρια στη συμπεριφορά

Φυσικά το παιδί έχει λόγο που έχει νεύρα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να μάθει να ελέγχει τα νεύρα του και να σέβεται τα όρια του συνανθρώπου του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του περάσετε το μήνυμα ότι μπορεί να ξεσπάει με όποιον τρόπο θέλει σε όποιον θέλει.

Γιατί σήμερα είστε εσείς, που είστε γονείς, το καταλαβαίνετε και το δικαιολογείται, αύριο μπορεί να είναι κάποιος φίλος, η μελλοντική του σχέση, ένας άγνωστος στο λεωφορείο. Οπότε θα πρέπει από ένα σημείο να μπουν όρια.

Προειδοποιήστε το παιδί ότι αν συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες, όπως έλλειψη εξόδου. Κι αν δεν σας ακούσει, θα πρέπει να είστε τυπικοί και σταθεροί στην συνέπεια αυτής της πράξης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Αυτά δεν πρέπει να κάνουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο για να είναι ασφαλείς

Επίσης και σε αυτή τη περίπτωση η συζήτηση και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, σχετικά με το πως νιώθει και ο άλλος και όχι μόνο το ίδιο το παιδί, είναι σημαντικό για να ξεκινήσει σιγά σιγά να ελέγχει τον τρόπο που συμπεριφέρεται.

εκρήξεις-θυμού-στην-εφηβεία-πως-αντιμετωπίζουμε-και-πότε-να-ανησυχούμε-

Photo via: efiveia.gr

Περιμένετε να περάσει η μπόρα

Η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε σε κάθε περίπτωση είναι να περιμένετε την μπόρα να περάσει. Την στιγμή που το παιδί είναι μέσα στα νεύρα, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε να το πιέζετε να σας πει τί έχει ή να ξεκινήσετε να το κατσαδιάζετε και να το απειλείτε με τιμωρίες και συνέπειες. Αφήστε το παιδί να ηρεμήσει και έπειτα βλέπουμε.

Τι γίνεται όταν οι διαμάχες μοιάζουν να είναι εκτός ελέγχου;
Μερικές φορές η εφηβική συμπεριφορά μπορεί να υποδεικνύει κάποια πραγ­ματική διαταραχή ή δυστυχία: Οι ενδείξεις θα μπορούσαν να είναι:

Τί κάνουμε όταν μία αρνητική συμπεριφορά είναι εκτός ελέγχου

Οι γονείς γνωρίζουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν οι εκρήξεις θυμού και υπάρχουν και οι συμπεριφορές που νιώθετε ότι αποτελούν δείγμα ότι το παιδί δεν είναι καλά. Αν το παιδί γίνεται βίαιο, χτυπάει πόρτες, σπάει πράγματα, κάνει βανδαλισμούς στο σχολείο, δεν είναι μία απλή έκρηξη θυμού.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον παιδοψυχολόγο και φυσικά να συνεργαστείτε όσο περισσότερο γίνεται τόσο με τον ειδικό ψυχικής υγείας όσο και με τους εκπαιδευτικούς του.

Επίσης και σε αυτή τη περίπτωση οι πράξεις του θα πρέπει να έχουν συνέπειες. Ακόμη και κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα να έχει προκύψει δεν πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι εξαιτίας αυτού, βρίσκετε στο απυρόβλητο. Φυσικά πάντα με τις συμβουλές και την καθοδήγηση του ειδικού ψυχικής υγείας.

Όταν τα νεύρα του οδηγούν σε αποξένωση ακόμη και από τους φίλους του

Φυσικά και τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να αποφασίσουν να αλλάξουν παρέες κι αυτό είναι φυσιολογικό. Αν όμως παρατηρήσετε ότι το παιδί έχει πολλά νεύρα, ξεσπάει δεξιά και αριστερά ανεξέλεγκτα, έχει κάνει πέρα όλους τους φίλους του, τότε πιθανότατα χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Τα παιδιά στην εφηβεία πολλές φορές έχουν μία έφεση στον πειραματισμό και κάνουν ριψοκίνδυνα πράγματα. Κ@πνίζουν, κάνουν σ3ξ χωρίς προφυλάξεις και χωρίς να το έχουν επικοινωνήσει μαζί σας, ακόμη και ν@ρκωτικά μπορεί να δοκιμάσουν.

Αν λοιπόν νιώθετε ότι το παιδί σας εκτός των νεύρων και των άλλων κακών συμπεριφορών ξεκινά με τον τρόπο του να ξεσπάει στον εαυτό του θα πρέπει και πάλι να μιλήσετε με κάποιον ειδικό και να σας καθοδηγήσει, προτού τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.

Οι υπερβολικές αντιδράσεις

Αν πράγματι νιώθετε ότι ο έφηβος σας αντιδρά υπερβολικά, η πρώτη κίνηση είναι να βρείτε τη ρίζα των προβλημάτων του. Συνηθισμένες καταστάσεις που προκαλούν ασυνήθιστες συμπεριφορές είναι:

Ο εκφοβισμός ή η πίεση από τους συνομηλίκους. Οι δυσκολίες στο σχολείο κι οι υπερβολικές προσδοκίες. Οι μαθησιακές δυσκολίες όπως η μη διαγνωσμένη δυσλεξία. Τα προβλήματα με τον φίλο/τη φίλη τους. Οι ανησυχίες για την εμφάνιση τους.

Οι γονείς που δεν είναι επιδεκτικοί οικογενειακών αλλαγών. Ο θάνατος ή η ασθένεια στην οικογένεια ή σε φίλους. Ίσως χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια κι υποστήριξη οι ίδιοι πριν μπορέσετε να βοηθήσετε τον έφηβό σας, είτε από το σχο­λείο του εφήβου σας ή τις συμβουλευτικές υπηρεσίες ειδικών.

εκρήξεις-θυμού-στην-εφηβεία-πως-αντιμετωπίζουμε-και-πότε-να-ανησυχούμε-

Photo via: annahourlia.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη ψυχολογία και διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.