Σε επαγρύπνηση ο ιατρικός κόσμος για την κυκλοφορία του στρεπτόκοκκου – Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.
Αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε παιδιά υπάρχει τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, με τους ειδικούς ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Παρά το γεγονός πως μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν πεθάνει τρία παιδιά από στρεπτόκοκκο τύπου Α, που προκάλεσε προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα, γεγονός είναι και η αύξηση των κρουσμάτων σε σοβαρές μορφές στρεπτοκοκκικής νόσου στην περίοδο της απομόνωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ένας ισχυρός αντιβιοτικός εξοπλισμός και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.
Ειδικότερα, τρεις θάνατοι παιδιών έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους στην Ελλάδα από τον στρεπτόκοκκο τύπου Α, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ECDC. Τελευταίο θύμα του νοσήματος υπήρξε ένα βρέφος 18 μηνών, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει μόνο το περιστατικό με τον θάνατο 6χρονης τον Φεβρουάριο, στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που υπέστη σηπτικό σοκ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επισημανθεί πως πάρα πολλοί γονείς τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουν το παιδί τους να νοσεί με τον υγειονομικό συναγερμό να έχει χτυπήσει “κόκκινο”.
Δείτε επίσης : Κακή ψυχολογία παιδιού: Το πως αντιδρούν οι γονείς επηρεάζει την μετέπειτα ζωή του
Αξίζει να αναφερθεί πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων είχε χτυπήσει “καμπανάκι” κινδύνου για τον στρεπτόκοκκο ήδη από τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πως η αύξηση των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου στα παιδιά σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η ταυτόχρονη μόλυνση ιών με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου. Η παρατηρούμενη έξαρση ακολούθησε μία περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανόλη Γαλανάκη, ο οποίος μίλησε για τον στρεπτόκοκκο. Όπως ανέφερε ο κ. Γαλανάκης, είναι ένα πολύ συχνό παθογόνο με τον ίδιο να τονίζει πως τα κρούσματα τόσο σε επίπεδο Κρήτης όσο και σε επίπεδο Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, πράγμα που οφείλεται στην πανδημία.
«Ο στρεπτόκοκκος είναι πολύ συχνό παθογόνο στα παιδιά, άρα έκανε και κάνει πολλές λοιμώξεις, συνήθως ήπιες, για παράδειγμα κάνει πολύ συχνά αμυγδαλίτιδες. Εμβόλιο δεν έχουμε ακόμη. Συνεπώς, πάντα είχαμε και έχουμε πολλά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Αυτό που ανησυχεί τους γονείς είναι οι σοβαρές μορφές στρεπτοκοκκικής νόσου, όπου παρατηρήθηκε μια αύξηση μετά την πανδημία σε πολλές χώρες και στα μέρη μας. Αποδίδεται στα μέτρα απομόνωσης κατά την πανδημία, ωστόσο πρέπει να ειπωθεί ότι αλλαγές στην επιδημιολογία του στρεπτόκοκκου είχαμε και παλιότερα, προ πανδημίας», ανέφερε.
Ο κ. Γαλανάκης, μιλώντας από την κλινική εμπειρία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, υποστήριξε σύμφωνα με το neakriti.gr πως υπάρχει αύξηση σοβαρών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο, χωρίς ωστόσο να αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού ο ιατρικός κόσμος γνωρίζει τι θα πράξει. Όπως τόνισε, το εμβόλιο είναι σημαντικό.
«Οι σοβαρές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορεί να είναι πραγματικά πάρα πολύ σοβαρές. Το καλό είναι ότι έχουμε πολύ καλά αντιβιοτικά για το παθογόνο και ότι οι σοβαρές λοιμώξεις που βλέπουμε είναι γνωστές, βλέπουμε δηλαδή αύξηση σοβαρών λοιμώξεων, που ωστόσο δεν είναι καινούργιες, άρα ξέρουμε πολύ καλά τι να κάνουμε. Οι γονείς μπορούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, να έχουν το παιδί τους εμβολιασμένο, όπως πρέπει, κι αν προσέξουν οποιαδήποτε σημεία νόσου να απευθυνθούν στον παιδίατρό τους», δήλωσε.
Δείτε επίσης : Η Χαρά Βέρρα μιλάει για το πρόβλημα υγείας της εγγονής της και συγκινεί : Είπαν ότι δεν έπρεπε να γεννηθεί – Δεν μιλάει, δεν περπατάει, δεν κάθεται, δεν τρώει, τα φαγητά της είναι αλεσμένα
Τα συμπτώματα – Πότε πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς
Ο πυρετός που επιμένει, ο έντονος πονόλαιμος, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα και η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα, γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.
Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS – invasive Group Α Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal toxic shock syndrome).
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι