Το έκζεμα είναι μία δερματική πάθηση, η οποία παρατηρείτε κατά κύριο λόγο το χειμώνα, και τις πιο κρύες μέρες. Δείτε παρακάτω τι ακριβώς είναι, ποιες είναι οι αιτίες για τις οποίες εμφανίζεται, και ποιες περιόδους του χρόνου είναι σε έξαρση.
Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι πάθηση του δέρματος με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα και τον έντονο πολλές φορές κνησμό
Σύμφωνα με ειδικούς, Αιτίες
Όταν το δέρμα εκτίθεται διαρκώς σε ουσίες που αντιδρούν με τα φυσικά έλαια του, έχουμε ως αποτέλεσμα το έκζεμα επαφής. Τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, τα βιομηχανικά χημικά, τα αντηλιακά, το συνεχές πλύσιμο και το στέγνωμα, οι κρύες ή ξηρές συνθήκες είναι όλα επικίνδυνοι παράγοντες. Η βλάβη συσσωρεύεται και προκαλεί τη φλεγμονώδη αντίδραση το έκζεμα.Το δέρμα γίνεται υπερευαίσθητο και η σύντομη έκθεση σε αυτόν είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει ευρεία αντίδραση ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί. Το έκζεμα επαφής μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένα άτομο είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα συγκεκριμένων αντικείμενων. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία και να οδηγήσει σε άσθμα ή άλλη έντονη αλλεργική κατάσταση.
Το έκζεμα μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Παρόλα αυτά ο χειμώνας είναι μια εποχή όπου υπάρχουν όλες οι ευνοϊκές συνθήκες και παράγοντες για την εμφάνιση του. Οπότε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να το εμφανίσετε τότε.
Αναλυτικα για το εκζεμα
Ζεστό νερό
“Οι κρύοι χειμωνιάτικοι μήνες μας κάνουν να πλενόμαστε με ζεστό νερό, αλλά προσπαθήστε όσο είναι δυνατό να το αποφύγετε αυτό, αφού ο συνδυασμός του ζεστού νερού και των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να αφήσει την επιδερμίδα σας ξηρή και εκτεθειμένη”,
Πρόσθεσε επίσης: “Στόχος είναι να κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό, για να διατηρήσετε τις διαφορές θερμοκρασίας στο ελάχιστο. Όταν στεγνώνετε το δέρμα σας, αφήστε το να στεγνώσει ακουμπώντας το απλά με μια μαλακή πετσέτα και αμέσως βάλτε μια ενυδατική κρέμα σώματος, καθώς αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του και έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες για έκζεμα.”
Ξηρός αέρας
“Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερεθιστικά για το έκζεμα είναι η κεντρική θέρμανση, η οποία επηρεάζει το δέρμα μας με τον ίδιο τρόπο που κάνει ο κλιματισμός, δηλαδή ξηραίνοντας τον αέρα που με την σειρά του στεγνώνει το δέρμα μας”, είπε ο δρ. Friedmann.
Ρούχα
“Ο κρύος καιρός μας κάνει να φοράμε συχνά μάλλινα, ή fleece πουλόβερ (…) Ωστόσο, τα συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, τα οποία υπάρχουν συνήθως στα ρούχα αυτά, μπορούν να μας προκαλέσουν περισσότερο ιδρώτα, ο οποίος με την σειρά του ερεθίζει την επιδερμίδα (…) Προσπαθήστε να φοράτε ρούχα από φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι, τα οποία θα επιτρέψουν στο δέρμα να αναπνεύσει και να είναι λιγότερο πιθανό να ερεθιστεί και να προκληθεί έκζεμα”, είπε ο δρ. Friedmann.
Απορρυπαντικά για το πλύσιμο
“Τα ρούχα έρχονται συνεχώς σε επαφή με το δέρμα μας και ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση εκζέματος (…) Προσπαθήστε να πλένετε τα ρούχα με προϊόντα που είναι φιλικά στην δερματολογία, απαλλαγμένα από περιττά συστατικά όπως ένζυμα, χρώματα, οξέα, ή αρώματα και τα οποία είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος”, συμβουλεύει ο ίδιος.
Προϊόντα καθαρισμού
“Δοκιμάστε τις πιο ‘απαλές’ εκδόσεις των καθαριστικών και προτιμήστε όσο μπορείτε πιο φυσικές λύσεις καθαρισμού, όπως το λευκό ξύδι, ενώ να φοράτε γάντια, για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή (…) Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν έκζεμα, οπότε μην αμελείτε να περνάτε τις επιφάνειες με υγρό πανάκι, για να απαλλαγείτε από τη σκόνη και όχι απλά να την ‘μετακινείτε’ με το σκέτο ξεσκόνισμα”, συμβουλεύει ο δρ. Friedmann.
Το κοινό Κρυολόγημα
“Η ρινική καταρροή και το κρυολόγημα είναι συνήθη για όλους μας τον χειμώνα, κάτι που μας κάνει να φυσάμε, ή να σκουπίζουμε την μύτη μας συνέχεια”, είπε ο δρ. Friedmann και πρόσθεσε:
“Αυτή η επαναλαμβανόμενη δράση μπορεί να αφήσει το δέρμα σας ερεθισμένο και να προκαλέσει έκζεμα. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ένα λιπαρότερο μαλακτικό, όταν ενυδατώνετε το πρόσωπό σας, για να προστατεύσετε το δέρμα σας όταν φυσάτε την μύτη σας”.
Εκζεμα στα μωρά
Τα παιδιά λοιπόν με ατοπία παρουσιάζουν συχνά άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έχουν στενούς συγγενείς που παρουσιάζουν τις πιο πάνω καταστάσεις.
Πώς εκδηλώνονται οι πιο πάνω παθήσεις;
Τα συμπτώματα των πιο πάνω παθήσεων χωρίζεται σε δυο φάσεις:
Φάση 1: Αφορά κυρίως βρέφη ηλικίας 2-6 μηνών. Εμφανίζουν αλλοιώσεις στο δέρμα τους που χαρακτηρίζονται από κόκκινο, στεγνό δέρμα με πολύ μικρά κυστίδια. Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα, μέτωπο και κεφάλι. Προκαλούν έντονο κνησμό γι’ αυτό και θα δείτε τα βρέφη αυτά να προσπαθούν να τρίψουν την περιοχή με τη βλάβη πάνω στο μαξιλάρι, στο κρεβάτι ή και με τα χέρια τους. Οι βλάβες αυτές, μπορεί να επεκταθούν και στο υπόλοιπο κορμάκι του βρέφους. Παρουσιάζουν περιόδους βελτίωσης και περιόδους που οι βλάβες είναι έντονες. Συνήθως οι βλάβες αυτές υποχωρούν μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων. Μικρό ποσοστό των ασθενών αυτών θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν τέτοιες βλάβες μέχρι και την ενηλικίωση τους με περιόδους υφέσεων και εξάρσεων.
Φάση 2: Αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας 4-10 χρόνων. Οι βλάβες στα παιδιά αυτά εντοπίζονται κυρίως πίσω από τις αρθρώσεις. Οι συνηθέστερες αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι του γόνατος, της αγκώνας και η πηχεοκαρπική (ενώνει το χέρι με τον καρπό του χεριού). Οι βλάβες είναι στρογγυλές, κόκκινες, ελαφρά ανυψωμένες και προκαλούν έντονη φαγούρα. Ο ξεσμός της περιοχής από το παιδί επιδεινώνει το εξάνθημα και κάνει την περιοχή πιο σκληρή.
Πώς γίνεται η διάγνωση του εκζέματος;
Η διάγνωση του εκζέματος δεν είναι πάντα εύκολη. Το έκζεμα παρουσιάζει συμπτώματα διαφορετικά από άρρωστο σε άρρωστο και μπορεί εύκολα να συγχυστεί με τα εξής νοσήματα:
• Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
• Ψωρίαση.
Δεν υπάρχει δυστυχώς ειδική εξέταση που να θέτει τη διάγνωση και ο γιατρός θα βασιστεί στην κλινική εξέταση του παιδιού σας και από το λεπτομερές ιστορικό που θα πάρει για το παιδί αλλά και για την οικογένεια ολόκληρη όσον αφορά την παρουσία άλλων ατοπικών νοσημάτων. Πιθανό να ζητήσει να γίνουν εξετάσεις αίματος ή και δερματικά τεστ, για να αποκλείσει την αλλεργία σε κάποιο από τους παράγοντες, που μπορεί να ελεγχθούν.
Θεραπεία εκζέματος
1. Κορτιζονούχες κρέμες. Είναι η συνηθέστερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Προσέξτε όμως τα εξής:
• Συνεχίστε να βάζετε την κρέμα για όσο χρόνο σας συμβούλευσε ο γιατρός, ανεξάρτητα αν το εξάνθημα υποχωρήσει.
• Μη βάζετε την κρέμα αυτή στα άλλα σας παιδιά ή σε άλλες περιοχές γιατί υπάρχουν διάφορες κορτιζονούχες κρέμες με διαφορετική ισχύ η κάθε μια.
2. Αντιϊσταμινικά. Φάρμακα που ανακουφίζουν το παιδί από τον κνησμό.
3. Σπανιότατα μπορεί ο γιατρός να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό αν η περιοχή του εξανθήματος έχει επιμολυνθεί.
4. Συμβουλή για αποφυγή παραγόντων που περιγράφονται πιο πάνω και που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το εξάνθημα.
Πώς εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;
-Να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες και να μην αφήνετε το δέρμα του μωρού σας να στεγνώνει.
-Μη χρησιμοποιείτε αλκοολούχες λοσιόν γιατί ξηραίνουν το δέρμα.
-Μην κάνετε πολύ ζεστό μπάνιο στο παιδί σας.
-Να χρησιμοποιείτε ήπια σαπούνια και να μην σκουπίζετε «βάναυσα» το παιδί σας μετά το μπάνιο.
-Προσπαθήστε να φοράτε στο παιδί σας βαμβακερά ρούχα και γενικά ρούχα που «αναπνέουν».
-Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας για να μην μπορεί να γρατσουνίζεται. Όταν έχει φαγούρα τοποθετείστε στην περιοχή δροσερές κομπρέσες.
-Μην το αφήνετε να ιδρώνει πολύ και βοηθήστε το να αποφεύγει το έντονο stress.
-Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι το ενοχλεί και να το αποφεύγετε.
Οι περιοχές του εξανθήματος, στα παιδιά με έκζεμα, εύκολα μπορεί να επιμολυνθούν γι’ αυτό μάθετε να αναγνωρίζετε έγκαιρα τα σημεία της μόλυνσης που είναι:
• Κοκκίνισμα και θερμότητα στην περιοχή.
• Μικρές φυσαλίδες γεμάτες με πύο.
• Πυρετός.
Πρόληψη εκζέματος
Η ατοπική δερματίτιδα πιστεύεται ότι είναι κληρονομική αρρώστια. Άρα δεν μπορεί κανένας να προλάβει την εκδήλωσή της. Μπορεί όμως να αποφύγει τους παράγοντες που την προκαλούν ή που την επιδεινώνουν. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πιθανοί παράγοντες και αναφέρονται αναλυτικά στη συνέχεια. Εσείς όμως μπορείτε να βρείτε τι ακριβώς ενοχλεί το δικό σας παιδί και να προσπαθήσετε να το αποφεύγει. Οι πιθανοί παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:
• Πολύ ψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
• Έντονος ιδρώτας.
• Αγχώδεις καταστάσεις.
• Συγκεκριμένα είδη ρούχων.
• Σαπούνια και είδη καθαρισμού.
• Καπνός.
• Είδη τροφών όπως οι ξηροί καρποί, ψάρι, τυποποιημένες τροφές κλπ.
με πληροφοριες απο paidiatros.com και wikipedia.org
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ –Οι περιοχές με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις
- 26/12/2004- 20 Χρόνια από τον σεισμό 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα πιο φονικά τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας (video)
- Η Γη της Ελιάς : Η τελευταία συνάντηση Κουράκου- Αριάδνης
- Grand Hotel : Ο Ρήγας σώζεται την τελευταία στιγμή από θαύμα
- Τα πιο αστεία Χριστουγεννιάτικα memes για το 2024