Η έλλειψη ύπνου βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων. Ποιες είναι όμως οι ώρες που πρέπει να κοιμούνται οι έφηβοι για να είναι καλά στην υγεία τους; Η αλήθεια είναι πως οι έφηβοι συχνά ξενυχτούν. Είναι στοιχείο της εφηβείας να κοιμάστε ξημερώματα και να ξυπνάς με το ζόρι τα πρωινά για το σχολείο.
Είναι κάτι σαν μία μικρή άτυπη επανάσταση, από την εποχή που τους έστελναν οι γονείς τους για ύπνο από τις 10 το βράδυ. Και μπορεί όλοι να θεωρούμε ότι αυτή μικρή εφηβική συνήθεια είναι ακίνδυνη, όμως αυτό δεν ισχύει.
Όπως μας προειδοποιούν πολλά χρόνια οι επιστήμονες, ο άνθρωπος για να είναι υγιής πρέπει να κοιμάται αρκετά και να ξεκουράζετε αρκετά. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλός του ξεκουράζεται και τα ζωτικά του όργανα λειτουργούν καλύτερα.
Δείτε ακόμα Οι έφηβοι τα πάνε καλά με όλους εκτός από τους γονείς τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όμως στους έφηβους η έλλειψη ύπνου δεν κάνει κακό μόνο στην σωματική τους υγεία αλλά και στην ψυχική. Κι αν αναλογιστούμε ότι η εφηβεία από την φύση της είναι μία δύσκολη ηλικιακή φάση και ότι η ψυχολογία των εφήβων εξαιτίας των ορμονών ήδη είναι εύθραυστη, φαντάζεστε τι μπορεί να γίνει εξαιτίας της έλλειψης ύπνου.
Φαίνεται λοιπόν πως η έλλειψη ύπνου στους έφηβους, τους κάνει κακό στην ψυχική τους υγεία. Πόσες ώρες όμως πρέπει να κοιμούνται για να είναι υγιείς ψυχικά; Θα μάθουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο σημερινό άρθρα. Διαβάστε παρακάτω:
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται οι έφηβοι;
Η εφηβεία είναι σίγουρα μία δύσκολη ηλικιακή φάση. Ίσως είναι και από τις πιο δύσκολες ηλικιακές φάσεις αφού οι έφηβοι ταλαιπωρούνται από τις ορμόνες τους και τις ψυχολογικές τους διακυμάνσεις. Προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους, προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά δεν ξέρουν το πως και γενικότερα προσπαθούν να ξεχωρίσουν.
Μέσα σε αυτή την άτυπη επανάσταση ανήκουν και τα ξενύχτια. Οι έφηβοι ξενυχτούν και φυσικά οι γονείς δύσκολα μπορούν να πείσουν έναν έφηβο να πέσει νωρίς για ύπνο αν αυτός δε το θελήσει. Οι έφηβοι είναι αντιδραστικοί γιατί έτσι πρέπει να είναι.
Έτσι δεν θέλουν να ακούσουν συμβουλές από τους γονείς. Όμως σαν γονείς θέλουμε το καλό των παιδιών και η αλήθεια είναι πως η έλλειψη ύπνου βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων. Φαίνεται λοιπόν πως το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και οι ειδικοί στον ύπνο Alex Agostini και Stephanie Centofanti πραγματοποίησαν μία έρευνα.
Η συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν αναφέρει ότι ο ύπνος στην εφηβεία συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην εφηβεία οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται 8 ώρες το βράδυ.
Αμφίδρομη σχέση
Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή Agostini είναι μεγάλη ανάγκη οι γονείς και οι γιατροί να γνωρίζουν την αμφίδρομη σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στα εφηβικά χρόνια. Συγκεκριμένα ο ίδιος αναφέρει ότι:
«Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για όλες τις ηλικίες καθώς βοηθά τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ο ύπνος εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητάς μας». Στου έφηβους η ανάγκη για ύπνο είναι ακόμη μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα:
«Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος επειδή περνούν μια ολόκληρη σειρά σωματικών και αναπτυξιακών αλλαγών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνο κάθε μέρα. Χωρίς αυτές τις ώρες είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν το στρες και την κοινωνική πίεση, το άγχος και την κατάθλιψη», αναφέρει ο Agostini.
Με λίγα λόγια αν ένας έφηβος κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, διπλασιάζονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει ο συγκεκριμένο έφηβος επικίνδυνες συμπεριφορές. Η παράνομη οδήγηση, η χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως και αλκοόλ είναι οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις αυτών των εφήβων.
Με ποιον τρόπο η τεχνολογία επηρεάζει τον ύπνο;
Πλέον μικροί και μεγάλοι είναι με ένα κινητό ή με ένα tablet στο χέρι. Ακόμη κι εμείς πολλές φορές χαζεύουμε στο κινητό μας πριν τον ύπνο και ξεχνιόμαστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς η φωτεινότητα της οθόνης επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας.
Μάλιστα στην Αυστραλία σχεδόν ένα στα επτά παιδιά και έφηβοι θα παρουσιάσουν διαταραχή ψυχικής υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι ενώ οι μισές από τις ψυχικές παθήσεις ξεκινούν στην ηλικία των 14, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται εγκαίρως, οπότε και δεν αντιμετωπίζονται.
Ο ερευνητής Centofanti υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τους έφηβους στον ύπνο. Όμως η τεχνολογία είναι από τους κυριότερους. Συγκεκριμένα:
«Οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη, είτε μιλώντας με φίλους είτε παίζοντας παιχνίδια. Η υπερβολική χρήση τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει αρνητικά σε ζητήματα ψυχικής υγείας και να αυξήσει το άγχος», λέει ο Centofanti
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλε φως της οθόνης έχει πολύ σημαντική επίδραση στον ύπνο. Το συγκεκριμένο φως αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης.
Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη ύπνου και αν δεν παράγεται κανονικά, ο ύπνος καθυστερεί να έρθει. Αυτή η συνθήκη σε συνδυασμό με την φυσική τάση των εφήβων στα ξενύχτια, οδηγεί τους έφηβους στο να έχουν έλλειψη ύπνου.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα