Close

Εποχιακή γρίπη: Το Παίδων “Αγία Σοφία” με ανακοίνωσή του εξηγεί ο,τι δεν γνωρίζαμε

Εποχιακή γρίπη: Το Παίδων "Αγία Σοφία" με ανακοίνωσή του εξηγεί ο,τι δεν γνωρίζαμε

Η εποχιακή γρίπη ανησυχεί κάθε χρόνο ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Οι γονείς φοβούνται μήπως τα παιδιά τους νοσήσουν και εξαιτίας της παραφιλολογίας που επικρατεί γύρω από τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης και την αντιμετώπισή της, πολλές φορές καταλήγουν μπερδεμένοι, μη ξέροντας τι είναι σωστό να κάνουν, γι’ αυτούς και τα αγγελούδια τους.

Το Παίδων “Αγίας Σοφία”  προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει λίγο το “τοπίο” έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία εξηγεί αναλυτικά τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης, πως μπορούμε να προφυλαχθούμε εμείς και τα παιδιά μας από την εποχιακή γρίπη και την θεραπεία που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ηλικία του. Ένα κείμενο πολύ χρήσιμο το οποίο αναδημοσιεύθηκε από την προσωπική σελίδα της παιδιάτρου Αδαμαντίας Μαλλιαρού.

Ένα κείμενο αρκετά κατατοπιστικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα παιδιά και τους εαυτούς μας από την εποχιακή γρίπη αλλά και να ξέρουμε πως να την αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση που νοσήσουμε. Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό κείμενο που εξέδωσε το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” :

Ο∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΓΡΙΠΗΣ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΓΝΠΑ΄΄Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ΄΄ 2019–2020)

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

*Ήπια νόσος
Ήπια κλινική συµπτωµατολογία που περιλαµβάνει: πυρετό, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινόρροια, κεφαλαλγία, µυαλγίες και κακουχία, χωρίς συνοδά σηµεία και συµπτώµατα αναπνευστικής δυσχέρειας.
Γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια ή εµέτους)

*Επιπλεγµένη ή σοβαρή γρίπη
Λοίµωξη κατώτερου αναπνευστικού (πνευµονία) με κλινική (δύσπνοια, ταχύπνοια) ή/και ακτινολογική εικόνα.
Συμπτωματολογία από άλλα όργανα ή συστήµατα όπως:
ΚΝΣ (π.χ. εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα, µηνιγγίτιδα)
Σοβαρή αφυδάτωση
ραβδοµυόλυση
µυοκαρδίτιδα-περικαρδίτιδα

*Ασθενείς ή εργαζόμενοι που σχετίζονται µε αυξηµένη πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρής νόσου ή επιπλοκών:

  • Βρέφη και παιδιά ηλικίας µικρότερης των 2 ετών με κλινική εικόνα σοβαρής γρίπης.
  • Παιδιά µε χρόνιο νόσηµα του αναπνευστικού συστήµατος (π.χ. άσθµα)
  • Παιδιά µε χρόνιο καρδιαγγειακό νόσηµα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια)
  • Παιδιά µε µεταβολικές διαταραχές (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία)
  • Παιδιά µε χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
  • Παιδιά µε χρόνιες νευρολογικές διαταραχές
  • Παιδιά µε αιµοσφαιρινοπάθειες
  • Ανοσοκατασταλµένα άτοµα (αιματολογικά νοσήματα, ΜΜΟ κλπ)ή άτομα υπό θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά
  • Άτοµα ηλικίας < 19 ετών που βρίσκονται σε χρόνια αγωγή µε ασπιρίνη
  • Άτοµα ηλικίας > 65 ετών
  • Παχυσαρκία µε BMI >40
  • Έγκυες γυναίκες, ιδιαιτέρως αυτές του 2ου και 3ου τριµήνου,και λεχωϊδες (έως 2 εβδομάδων).

∆ΙΑΓΝΩΣΗ

Στους ασθενείς µε κλινική εικόνα ανεπίπλεκτης γρίπης, η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά κριτήρια και δεν απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίµωξης.
Η χρήση των ταχέων διαγνωστικών µεθόδων (αντιγόνο γρίπης) προϋποθέτει την προσεκτική αξιολόγηση των αποτελεσµάτων τους λόγω χαμηλής ευαισθησίας (10%-70%) και ψευδώς αρνητικών αποτελεσµάτων.

*Αρνητικό αποτέλεσµα από το ταχύ τεστ δεν συνεπάγεται διακοπή της χορηγουµένης θεραπείας ή των µέτρων προφύλαξης.

*PCR σε δείγµατα από το ανώτερο αναπνευστικό (ρινικό, ρινοφαρυγγικό ή φαρυγγικό επίχρισµα).

  • Σε ασθενείς με λοίµωξη του κατώτερου αναπνευστικού προτιμάται τραχειακό ή βρογχικό έκκριµα.Συνιστάται η διαγνωστική εργαστηριακή εξέταση να γίνεται κατά προτεραιότητα στους νοσηλευόµενους ασθενείς µε σοβαρή κλινική συµπτωµατολογία, ασθενείς που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου, ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλεγµένη ή επιδεινούµενη αναπνευστική νόσο.
  • Τα δείγματα στέλνονται στο Ινστιτούτο Pasteur τηλ.2106478822, που είναι κέντρο αναφοράς γρίπης Νοτίου Ελλάδας.Σε καµία περίπτωση, η αναµονή των αποτελεσµάτων της εργαστηριακής εξέτασης δεν πρέπει να καθυστερεί την έναρξη αντι-ιικής αγωγής, εάν πιθανολογείται λοίµωξη από γρίπη ή τη λήψη προφυλακτικών µέτρων.
  • Όταν υπάρχει σοβαρή κλινική υποψία λοίµωξης, ακόµα και αν τα αποτελέσµατα είναι αρνητικά, η αντι-ιική αγωγή δεν διακόπτεται.
  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση και παράδοση του ειδικού εντύπου στο νοσηλευτή λοιμώξεων σε επιβεβαιωμένο κρούσμα για δήλωση στον ΕΟΔΥ καθώς και η ενημέρωση του Τμήματος Λοιμώξεων στα περιστατικά με επιπλοκές.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δίνεται ΜΟΝΟ σε άτομα με σοβαρή νόσο και /ή άτομα αυξημένου κινδύνου

Συνήθη σχήµατα αντι-ιικής αγωγής:

• Σε τελειόμηνα βρέφη ηλικίας 0-8 μηνών το συνιστώµενο σχήµα χορήγησης οσελταμιβίρης είναι 3 mg/kg δις ηµερησίως για 5 ηµέρες
• Σε τελειόμηνα βρέφη ηλικίας 9-11 μηνών το συνιστώµενο σχήµα χορήγησης οσελταμιβίρης είναι 3,5 mg/kg δις ηµερησίως για 5 ηµέρες
• Πρόωρα βρέφη λαμβάνουν οσελταμιβίρη (Tamiflu) βάσει ηλικίας postmenstrual (PMA) που υπολογίζεται από το άθροισμα της ηλικίας κύησης + χρονολογική ηλικία (σε εβδομάδες) ως εξής:
Ηλικία PMA Συνιστώμενη δόση για 5 ημέρες (Θεραπεία)

  • <38 εβδομάδων 1mg/kgδόση δυο φορές την ημέρα
  • 38-40 εβδομάδων 1,5mg/kgδόση δυο φορές την ημέρα
  • >40 εβδομάδων 3mg/kgδόση δυο φορές την ημέρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χορήγηση οσελταμιβίρης (Tamiflu) στα πρόωρα βρέφη να γίνεται με στενή παρακολούθηση,δεν υπάρχουν επαρκή βιβλιογραφικά δεδομένα για τις προτεινόμενες δόσεις.Η βραδεία νεφρική κάθαρση του φαρμάκου,λόγω ανωριμότητας των νεφρών, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικά επίπεδα

Παιδιά 12 μηνών η δόση θεραπείας εξαρτάται από το βάρος σώματος του παιδιού με βάση τον παρακάτω πίνακα:
Βάρος Σώματος Συνιστώμενη δόση για 5 ημέρες (Θεραπεία)

  • ≤ 15kg 30 mg δύο φορές ημερησίως
  • >15 kg-23 kg 45 mg δύο φορές ημερησίως
  • >23 kg- 40 kg 60 mg δύο φορές ημερησίως
  • >40 κιλά 75 mg δύο φορές ημερησίως
  • Σε βαρέως πάσχοντες η διάρκεια θεραπείας εξατομικεύεται σε συνεννόηση με το Τμήμα Λοιμώξεων

Ζαναµιβίρη*

Η ζαναµιβίρη ενδείκνυται για τη θεραπεία της γρίπης σε ενήλικες και παιδιά ( 7 ετών). Η συνιστώµενη δόση για ενήλικες και παιδιά  των 7 ετών που δεν νοσηλεύονται είναι 10 mg (δύο εισπνοές των 5 mg εκάστη) δις ηµερησίως για 5 ηµέρες.
Η χορήγηση ενδοφλεβίων σκευασμάτων γίνεται με ειδική παραγγελία από τον ΙΦΕΤ και απαιτείται έγκριση λοιμωξιολόγου.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Σε παιδιά <2 ετών και σε άτομα υψηλού κινδύνου όλων των ηλικιών που έχουν έρθει σε επαφή με πάσχοντα εντός 48ωρών.

Δόσεις οσελταμβίρης για πρόληψη

  • Τελειόμηνα βρέφη ηλικίας 3-8 μηνών, η χορηγούμενη δόση είναι 3 mgr/kg μία φορά την ημέρα για 10 ημέρες. Σε βρέφη <3 μηνών ΔΕΝ συνιστάται χημειοπροφύλαξη, εκτός αν η κατάσταση κρίνεται επείγουσα από τον θεράποντα, λόγω περιορισμένων στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε αυτή την ηλικία.
  • Τελειόμηνα βρέφη ηλικίας 9-11 μηνών, η χορηγούμενη δόση είναι 3,5 mgr/kg μία φορά την ημέρα για 10 ημέρες.
  • Παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 12 ετών η συνήθης δόση εξαρτάται από το βάρος σώματος του παιδιού και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 10 ημέρες (Πίνακας)

Βάρος Σώματος Συνιστώμενη δόση για 10 ημέρες (Πρόληψη)

  • ≤ 15 Kg 30 mg μία φορά ημερησίως
  • >15 Κg – 23 Kg 45 mg μία φορά ημερησίως
  • >23 Κg – 40 Kg 60 mg μία φορά ημερησίως
  • > 40 Κg 75 mg μία φορά ημερησίως

ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ∆ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

  • Τήρηση των βασικών προφυλάξεων και των προφυλάξεων σταγονιδίων.
  • Πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού.
  • Τήρηση μέτρων αναπνευστικής υγιεινής
  • Απομόνωση κατ’ οίκον των πασχόντων μελών του προσωπικού.
  • Σε διενέργεια χειρισµών κατά τη διάρκεια των οποίων δηµιουργείται αερόλυµα (π.χ. βρογχοσκόπηση ή αναρρόφηση), θα πρέπει να χρησιµοποιείται εκτός των βασικών προφυλάξεων (γάντια, οφθαλµική προστασία και προστατευική ποδιά µίας χρήσης) και µάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP3 ή συναφής). Οι χειρισµοί αυτοί θα πρέπει να πραγµατοποιούνται σε επαρκώς αεριζόµενο χώρο µε την παρουσία του ελάχιστου δυνατού προσωπικού.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Οι ασθενείς µε συµπτώµατα γρίπης ή µε επιβεβαιωµένη λοίµωξη που χρήζουν νοσηλείας, πρέπει να νοσηλεύονται σε συνθήκες αποµόνωσης καθ’όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε µονόκλινο θάλαµο. Ο θάλαµος νοσηλείας πρέπει να αερίζεται καλά και η πόρτα του θαλάµου να είναι κλειστή.

Στις περιπτώσεις που οι µονόκλινοι θάλαµοι νοσηλείας δεν επαρκούν, συστήνεται η συν-νοσηλεία των ασθενών µε γρίπη µε τήρηση απόστασης µεταξύ των κλινών τουλάχιστον 1 έως 2 µέτρων.

Οι µετακινήσεις και οι επισκέψεις προς τον ασθενή να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες και όσοι εισέρχονται στους θαλάµους νοσηλείας να εφαρµόζουν τα µέτρα υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής.

Τα µέτρα προφύλαξης και η αποµόνωση των ασθενών, εφαρµόζονται εφόσον ο ασθενής παραµένει νοσηλευόµενος, για 7 ηµέρες µετά την έναρξη των συµπτωµάτων ή για τουλάχιστον 24 ώρες µετά την αποδροµή του πυρετού και των συµπτωµάτων από το αναπνευστικό σύστηµα, ότι από τα δύο διαρκεί περισσότερο.

Σε περίπτωση παρατεταµένης νοσηλείας λόγω επιπλοκών, τα µέτρα προφύλαξης εφαρµόζονται όσο διαρκεί η οξεία φάση της νόσου.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη φροντίδα παιδιών, ανοσοκατασταλµένων ασθενών και ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι οποίοι µπορεί να διασπείρουν τον ιό για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα και κατά συνέπεια τα προληπτικά µέτρα πρέπει να εφαρµόζονται σύµφωνα µε τη κρίση του κλινικού ιατρού για µεγαλύτερα χρονικά διαστήµατα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου πρέπει να εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο τύπου ενηλίκου ( τετραδύναμο ) με ιδιαίτερη έμφαση στο προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, των Ογκολογικών Μονάδων, της ΜΜΜΟ, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Στα παραπάνω τμήματα το σύνολο του προσωπικού οφείλει να είναι εμβολιασμένο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κατευθυντήριες οδηγίες για την κλινική αντιμετώπιση περιστατικών γρίπης Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων-Δεκέμβριος 2009
Υπουργείο Υγείας ,Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας. “Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2019-2020.Αντιγριπικός εμβολιασμός” 04/10/2019 Δ1α/Γ.Π.οικ.69903
ΕΟΔΥ 2019