Έρευνα αποκαλύπτει τα αίτια του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Έρευνα αποκαλύπτει επιτέλους τα αίτια που προκαλούν αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.
Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα βρέφη που έφυγαν απροειδοποίητα εξαιτίας του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος είναι τραγωδία διότι εκτός του ότι ένα τόσα δα παιδάκι, χάνει την ζωή του άξαφνα, οι γιατροί δεν είναι σε θέση να απαντήσουν για ποιον λόγο έφυγε το παιδί από την ζωή.
Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος δεν είχε μέχρι χθες τουλάχιστον, συγκεκριμένα αίτια που προκαλείται. Υπήρχαν μερικοί γενικοί κανόνες που έπρεπε να προσέξουν οι γονείς αλλά ήταν σχετικά αόριστοι και ήταν κανόνες που γενικότερα οι γονείς πρέπει να τηρούν για την σωστότερη υγεία του βρέφους τους.
Δείτε ακόμα Πότε ελέγχουμε την όραση του παιδιού & γιατί; Παιδίατρος εξηγεί αναλυτικά
Φαίνεται όμως πως μία νέα και ελπιδοφόρα έρευνα φέρνει στην επιφάνεια επιτέλους τα αίτια που προκαλούν αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Πρόκειται πραγματικά για ένα άλμα της επιστήμης, αφού αν γνωρίζουμε τα αίτια ίσως μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε.
Ακόμη κι έτσι όμως, είναι κάπως παρήγορο να ξέρεις ακριβώς πως έφυγε το παιδί σου. Δεν απαλύνει τον πόνο, απλά σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν γονιό να μην ξέρει τι ακριβώς έκανε λάθος, αν έκανε κάτι λάθος ή αν ήταν να συμβεί. Διαβάστε παρακάτω:
Έρευνα αποκαλύπτει τα αίτια του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος αποτελούσε ένα τεράστιο μυστήριο εδώ και χρόνια αφού βρέφη, άξαφνα και χωρίς κάποιο σύμπτωμα έχαναν την ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ο χειρότερος φόβος κάθε γονιού.
Το να χάνεις το παιδί σου είναι τεράστιο πλήγμα, πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζεις την αιτία. Δεν ξέρεις αν έφταιξες κάπου, αν έκανες κάτι λάθος και φυσικά όλο αυτό το μυστήριο σε κάνει σίγουρα να σκέφτεσαι ότι εσύ έφταιξες κάπου. Ότι εσύ έκανες κάτι λάθος.
Όμως ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων Westmead στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας έκαναν μία έρευνα η οποία αποκαλύπτει πως πεθαίνουν τα παιδιά από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο αλλά και γιατί.
Δείτε ακόμα Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά: Πως συνδέεται ο κορονοϊός και η καραντίνα
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος αφορά βρέφη κάτω από ενός έτους και συμβαίνουν τις περισσότερες φορές την στιγμή που τα παιδιά κοιμούνται. Μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί αρκετές θεωρίες με την επικρατέστερη να είναι αυτή του τριπλού κινδύνου.
Όταν μιλάμε για τριπλό κίνδυνο εννοούμε ένα βρέφος σε κρίσιμη περίοδο ανάπτυξη, κάτω από 6 μηνών με υποκειμενική ευπάθεια, διαταραχές του εγκεφαλικού στελέχους και έκθεση σε εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η πρηνής θέση ύπνου και λοιπά.
Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές από το Σίδνεϋ;
Αυτή τη φορά οι ερευνητές από το Σίδνεϋ επιβεβαιώνουν μία άλλη θεωρία που είναι εξίσου δημοφιλής στην ιατρική κοινότητα και βασίζεται σε μία βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αφύπνιση και την αναπνοή. Αυτή η θεωρία λοιπόν έχει ως εξής.
Ένα βρέφος παύει να αναπνέει στον ύπνο του εξαιτίας της παραπάνω βλάβης. Όμως ενώ δεν αναπνέει το βρέφος δεν ξαφνιάζεται, δεν τρομάζει και δεν θα ξυπνήσει οπότε και θα σβήσει στον ύπνο του. Οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα από το αίμα των βρεφών που χάθηκαν από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο αλλά και άλλα αίτια.
Στην συνέχεια τα σύγκριναν με το αίμα υγιών βρεφών και βρήκαν ότι η δραστηριότητα του ενζύμου βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE) ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στα παιδιά που έφυγαν με αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Το συγκεκριμένο ένζυμο είναι πολύ σημαντικό στον τρόπο και στην οδό αφύπνισης του εγκεφάλου.
Δείτε ακόμα Παγκόσμιος συναγερμός: Ανεξήγητα κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά
Αυτό λοιπόν είναι που εξηγεί, γιατί ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος συμβαίνει τις περισσότερες φορές κατά την διάρκεια του ύπνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τώρα οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους δεν τα αφήνουν να κοιμηθούν μπρούμυτα.
Τα βάζουν να κοιμούνται ανάσκελα και φροντίζουν η θερμοκρασία της κούνιας να είναι φυσιολογική χωρίς πολλές κουβέρτες και παιχνίδια. Φυσικά όλα αυτά είναι σημαντικά όμως δυστυχώς δεν προστατεύουν τα παιδιά από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.
Υπάρχουν πολλοί γονείς που ενώ τήρησαν με ευλάβεια αυτούς τους κανόνες τα παιδιά τους έφυγαν από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο όπως και η τραγική ιστορία της Carmel Harrington, της βασικής συγγραφέα της μελέτης αυτής, η οποία έχασε τον γιο της πριν από 29 χρόνια.
Δείτε ακόμα Μακροκεφαλία σε παιδιά και βρέφη: Αίτια και αντιμετώπιση
«Κανείς δε μου έλεγε ποια ήταν η αιτία θανάτου. Μιλούσαν μόνο για τραγωδία. Αλλά ήταν μια τραγωδία που δε χωρούσε στο επιστημονικό μου μυαλό», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Australian Broadcasting Corporation (ABC).
Από τότε έκανε σκοπό της ζωής της να βρει την αιτία πίσω από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο για να καταφέρει να ηρεμήσει η ίδια από τις τύψεις αλλά και για να βοηθήσει την ιατρική κοινότητα. Η ανακάλυψή της είναι εξαιρετικά σημαντική για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από τον ίδιο λόγο και ποτέ δεν πήραν μία εξήγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς δεν χρηματοδοτούσε την Harrington και έτσι η ίδια είχε κάνει fundraising για την έρευνα και αποκάλυψε και την ιστορία της. Όταν έφυγε από την ζωή ο γιος της, όλοι της έλεγαν πως αυτό που έζησε ήταν τραγικό αλλά πρέπει να προχωρήσει την ζωή της.
Δείτε ακόμα Μία αντιβίωση για να καθαρίσει: Το λάθος πολλών παιδιάτρων
Η αλήθεια είναι πως προσπάθησε να προχωρήσει την ζωή της μέχρι που και η κόρη μίας φίλης της έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό την έκανε να θέλει επιτέλους να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από αυτό. Αποφάσισε να βρει μόνη της τις απαντήσεις που δεν έπαιρνε.
Παραιτήθηκε από την δουλειά της σε ένα δικηγορικό γραφείο και αφοσιώθηκε στην προηγούμενη καριέρα της, σαν βιοχημικός. «Στα 25 χρόνια που ερευνώ το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, δεν έχω ζητήσει ποτέ χρήματα.
Η έρευνά μας, μέχρι στιγμής, δείχνει πως είμαστε κοντά και είμαστε ενθουσιασμένοι για το αποτέλεσμα – γι’ αυτό και απευθύνομαι σε εσάς», έγραψε.
Δείτε ακόμα Είναι τα πόδια του παιδιού όντως στραβά;
«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι η ανακάλυψή μας θα κρατήσει κάθε μωρό στη ζωή, αλλά ακόμη κι αν δεν το κάνει, θα μας δώσει γνώσει αυτού του τραγικού προβλήματος και θα μας φέρει πιο κοντά στη στιγμή που όλοι οι γονείς θα ξέρουν ότι, όταν βάζουν το μωρό για ύπνο, είναι ασφαλείς.
Δε θα χρειαστεί να υπομείνουν τον τρόμο, που τόσες άλλες μαμάδες και μπαμπάδες έχουν ζήσει, ή να βρουν το μωρό τους νεκρό στην κούνια». ολοκλήρωσε.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια