Τί μπορεί να κάνει ο γονιός όταν το έφηβο παιδί του περνάει ερωτική απογοήτευση; Όλες οι απαραίτητες συμβουλές για να μην απομακρύνετε το παιδί από κοντά σας και να το στηρίξετε έμπρακτα και αποτελεσματικά.
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικιακή φάση, αφού το παιδί, μπαίνει σιγά σιγά στον κόσμο των μεγάλων και έρχεται σε μία πρώτη επαφή με τα προβλήματά τους. Μέσα σε αυτά τα προβλήματα, είναι και η ερωτική απογοήτευση.
Εξαιτίας της ηλικίας, των ορμονών αλλά και της αίσθησης ότι κάτι το ζουν για πρώτη φόρα, ο έρωτας στην εφηβεία είναι πάντα έντονος. Και μία ερωτική απογοήτευση εξίσου. Ο γονιός αγχώνεται ότι δεν μπορεί να σταθεί όπως πρέπει στο παιδί και το παιδί κλείνεται στον εαυτό του.
Δείτε ακόμα Η κατανόηση της πραγματικότητας θα βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν τις άσχημες σκέψεις
Μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να χτίσει τις δικές του άμυνες, το πως θα χειριστούμε σαν γονείς την ερωτική απογοήτευση σε μία τέτοια ευαίσθητη ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στο κατά πόσο θα βοηθήσουμε όντως το παιδί, αλλά και πως θα αντιληφθεί τον πόνο του έρωτας μεγαλώνοντας. Διαβάστε παρακάτω:
Η ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία είναι δύσκολη για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το παιδί τις περισσότερες φορές, ερωτεύεται για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι δραματοποιεί πολύ την κατάσταση, την μεγαλώνει πολύ στο κεφάλι του και κάθε συναίσθημα είναι γι’ αυτόν πολύ πολύ έντονο.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακριβώς επειδή το παιδί έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με αυτά τα συναισθήματα και την ερωτική απογοήτευση την δραματοποιεί πολύ. Θεωρεί ότι δεν θα το ξεπεράσει ποτέ, ότι δεν θα ερωτευτεί ποτέ κανέναν ή καμία άλλη και φυσικά μπορεί ακόμη και να κάνει διάφορες τρέλες.
Δείτε ακόμα Το TikTok ωθεί τους νέους στην αυτοδιάγνωση και αυτό είναι ανησυχητικό
Να μεθύσει, να κλαίει, να κλείνεται στον εαυτό του, να καπνίζει και να είναι συνεχώς νευρικό. Σκεφτείτε, ότι αν για έναν ενήλικο μία ερωτική απογοήτευση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, παρόλο που έχει ξαναζήσει παρόμοια συναισθήματα στο παρελθόν, για έναν έφηβο που όλα αυτά που περνάει είναι πρωτόγνωρα είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Δεν έχει άμυνες και δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει αυτά που γίνονται, αφού δεν τα έχει ξαναπεράσει. Σαν γονείς λοιπόν υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια στο παιδί.
Καταρχάς πρέπει να του δείξουμε ότι θα είμαστε εκεί γι’ αυτόν όποτε θέλει να μιλήσει σε κάποιον, χωρίς όμως να τον πιέζουμε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, ενώ ακόμη δεν είναι έτοιμος. Μην λέτε φράσεις όπως “σιγά, θα βρεις κάτι καλύτερο”.
Δείτε ακόμα Η κόρη μου μπήκε στην εφηβεία και παίζει ακόμα με κούκλες – Να ανησυχώ;
Τέτοιες φράσεις, περνούν το λανθασμένο μήνυμα στο παιδί ότι κανείς δεν καταλαβαίνει την σοβαρότητα της κατάστασης. Αντιθέτως, πείτε του ότι καταλαβαίνετε τι περνάει, δώστε παραδείγματα από την δική σας πρώτη ερωτική απογοήτευση αν χρειαστεί και ενθαρρύνεται το παιδί να επικοινωνήσει το πως νιώθει και με καλούς του φίλους.
Επίσης, δώστε έμφαση σε όλα τα θετικά του παιδιού για να του δείξετε ότι δεν τελειώνει η ζωή εδώ και πως σίγουρα στο μέλλον θα βρεθεί κάποιος ή κάποια που να ταιριάξουν πραγματικά. Τέλος αν το παιδί δεν θέλει να σας μιλήσει, σεβαστείτε το και δώστε του χρόνο.
All photos via: boro.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.