Close

Έθιμα της Άνοιξης που προστατεύουν την υγεία των παιδιών

Έθιμα της Άνοιξης που προστατεύουν την υγεία των παιδιών_

Έθιμα της Άνοιξης που προστατεύουν την υγεία των παιδιών. Υπάρχουν έθιμα όλο τον χρόνο και φυσικά η Άνοιξη έχει κι αυτή τα δικά της έθιμα. Τα έθιμα υπάρχουν για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας αλλά και για να περνάμε λίγες ευχάριστες στιγμές όλον τον χρόνο.

Κι ενώ όλοι ξέραμε ότι τα έθιμα γεννήθηκαν από τον λαό για να δοξάσουν μία κατάσταση ή απλά για να περάσουν όμορφες στιγμές εκείνοι και οι οικογένειές τους, κανείς δεν περίμενε ότι αυτά τα έθιμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην υγεία των παιδιών μας.

Δείτε ακόμα Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί

Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε πως μερικά έθιμα της Άνοιξης βοηθούν στην υγεία των παιδιών αλλά και ποια έθιμα είναι αυτά. Αυτές τις πληροφορίες μας τις δίνει ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης. Πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον άρθρο. Διαβάστε παρακάτω: 

Τα χελιδόνια

Την Άνοιξη έρχονται τα αγαπημένα μας χελιδόνια. Σίγουρα τα παιδιά έχουν μία ιδιαίτερη αδυναμία στα χελιδόνια και πολλοί γονείς αφήνουν τα χελιδόνια να χτίζουν τις φωλιές τους στα σπίτια τους. Έτσι κι αλλιώς τα χελιδόνια δεν πρέπει να τα ενοχλούμε και φυσικά δεν πρέπει να τους στερούμε το δικαίωμα να βρουν μία φωλίτσα και για φέτος.

Η πραγματική αλήθεια είναι όμως πως πολλά από τα χελιδόνια που έρχονται είναι άρρωστα και έχουν πολλά μικρόβια. Τα μικρόβια φυσικά υπάρχουν και στις χελιδονοφωλιές τους. Υπάρχει λοιπόν το έθιμο που θέλει να απαγορεύεται να ακουμπάμε τα χελιδόνια και ο λόγος που αυτό το έθιμο έχει αναβιώσει μέχρι σήμερα είναι αυτός.

Επίσης κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζατε είναι ότι ο γνωστός σε όλους μας “Μάρτης” δεν έχει την χρησιμότητα που πιστεύαμε. Αυτό το υπέροχο χειροποίητο βραχιολάκι με κόκκινη και λευκή κλωστή στην πραγματικότητα δεν το χρειαζόμαστε για να μην μας κάψει ο ήλιος.

Αντιθέτω το κόκκινο είναι ένα χρώμα που απομακρύνει τα άρρωστα χελιδόνια. Υπάρχουν μητέρες που εκτός από βραχιολάκια βάζουν στο σπίτι τους κόκκινες κορδέλες, έτσι ώστε να τις βλέπουν τα άρρωστα χελιδόνια και να απομακρύνονται. Έτσι τα άρρωστα χελιδόνια δε θα πλησιάζουν το σπίτι για να φτιάξουν εκεί τις φωλιές τους.

Το αντηλιακό του…λαού

Ο ερχομός της Άνοιξης αυξάνει τις ηλιοφάνειες κάτι που φυσικά μας αρέσει πολύ. Παρόλα αυτά πλέον ο ήλιος είναι βλαβερός για τα παιδιά. Ο σοφός λαός λοιπόν βρήκε και γι’ αυτό το πρόβλημα ένα έξυπνο έθιμο που φυσικά προστατεύει τα παιδιά από τον βλαβερό ήλιο.

Προτού αφήσει η μητέρα το παιδί να βγει να παίξει στον κήπο, η ίδια φτύνει το χώμα. Τότε αφήνει το παιδί να βγει και να παίξει ενώ η μητέρα παρατηρεί πότε θα στεγνώσει το σάλιο της. Η διαδικασία κρατάει περίπου 20 λεπτά και όταν στεγνώσει, τότε η μητέρα βάζει και πάλι το παιδί της μέσα στο σπίτι.

Επίσης ένα άλλο έθιμο είναι να αλείφεις το πρόσωπο του παιδιού με ένα μείγμα από λάδι και καλαμποκάλευρο. Προστατεύει πολύ αποτελεσματικά την παιδική επιδερμίδα και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το μείγμα ήταν το πρώτο αντηλιακό που χρησιμοποιήθηκε σε παιδιά.

“Το Πάσχα θα φας αρνί!”

Η Άνοιξη είναι η εποχή όπου οι ιώσεις που προκαλούν μηνιγγίτιδα βρίσκονται σε έξαρση. Όταν το παιδί έχει μηνιγγίτιδα, είναι γνωστό πως δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι του και να ακουμπήσει με το σαγόνι του στο στήθος διότι έχει αυχενική δυσκαμψία και πόνο.

Έτσι λοιπόν η μητέρα το απόγευμα που γυρίζει το παιδί από το παιχνίδι παίρνει μία κλωστή και την αφήνει μπροστά από το πρόσωπο του παιδιού. Στην συνέχεια λέει στο παιδί να βγάλει την γλώσσα του έξω και να προσπαθήσει να πιάσει την κλωστή.

Αν το παιδί είναι υγιές, τότε μπορεί να σκύψει το κεφάλι και να πιάσει την κλωστή με την γλώσσα. Αν όμως το παιδί έχει αυχενική δυσκαμψία, τότε η μητέρα καταλαβαίνει ότι πρέπει να επισκεφθεί σύντομα τον παιδίατρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το έθιμο, αν το παιδί είναι υγιές η μητέρα του, λέει την φράση “Το Πάσχα θα φας αρνί” . Αντιθέτως αν το παιδί δεν είναι υγιές η μητέρα του λέει “Το Πάσχα θα φας κουτσουλιά” .

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία του παιδιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.