Δεν είναι κάτι δύσκολο, να μάθει το παιδι να φυσάει τη μύτη του, όμως δεν γνωρίζει τη διαδικασία και πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες συμβουλες για να σας βοηθησουμε
Η πιο απλή μέθοδος εκμάθησης και συνάμα η πιο αποτελεσματική είναι να δείξετε στο παιδί σε πραγματικό χρόνο πώς φυσάει κάποιος το μύτη του. Πάρτε ένα χαρτομάντιλο και ενημερώστε το τι πρόκειται να κάνετε, πριν προχωρήσετε στην πράξη.
Δείτε ακόμα :Σπάει δόντι, χτυπάει το κεφάλι, τρέχει αίμα η μύτη! Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί σας τραυματιστεί.
Στη συνέχεια, πάρτε ένα άλλο χαρτομάντιλο και βάλτε το στη μυτούλα του μικρού σας. Ζητήστε του να βγάλει αέρα με δύναμη από τα ρουθούνια του για να μπορεί να αναπνέει καλύτερα.
Δείτε ακομα: Γονείς, μεγάλη προσοχή! Μη δίνετε αποσυμφορητικά φάρμακα σε παιδιά κάτω των 6 ετών, λένε οι ειδικοί
Φτιάξτε μια μικρή μπαλίτσα από βαμβάκι και ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να τη μετακινήσει πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι) φυσώντας αέρα από τη μύτη (έχοντας το στόμα κλειστό). Στη συνέχεια, κλείστε με το χέρι σας το ένα ρουθούνι του, ώστε να φυσάει μόνο με το άλλο. Έτσι θα αποκτήσει συνείδηση του τι σημαίνει «φύσα τη μύτη σου».
Από εκεί και πέρα, πείτε στο παιδί να φυσάει όσο συχνά πρέπει τη μύτη του, όταν δηλαδή νιώθει δυσφορία στην εισπνοή και την εκπνοή. Δεν πρέπει να το παρακάνει ως προς τη συχνότητα για να μην την ερεθίσει.
Δείτε ακόμα: Το σκάλισμα της μύτης δεν είναι καθόλου αθώο.. Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει
Ενημερώστε το επίσης ότι μετά το φύσημα, πρέπει να πλένει άμεσα τα χεράκια του για λόγους υγιεινής και μέχρι να γίνει αυτό να μην ξεχαστεί και τα βάλει στα μάτια ή το στόμα και υπάρξει μόλυνση.