Μπορεί ο Χειμώνας να μας άφησε για φέτος, όμως φαίνεται πως η γαστρεντερίτιδα δεν κοιτάζει εποχή. Είναι από τις ιώσεις, που πολλές φορές βρίσκεται σε έξαρση τους καλοκαιρινους μήνες. Σαν παιδιά, όλοι έχουμε να θυμόμαστε ένα Καλοκαίρι όπου χάσαμε μπάνια, παίρναμε αντιπυρετικά και τρώγαμε ελάχιστα, επειδή είχαμε κολλήσει γαστρεντερίτιδα.
Πρόκειται για μια ίωση, που δυσκολεύει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς. Μερικά από τα συμπτώματα είναι οι έντονοι πόνοι στην κοιλιά και στο στομάχι, ο πυρετός, εμετοί και η διάρροια. Το χειρότερο είναι, ότι στη περίπτωση της γαστρεντερίτιδας, τα παιδιά παίρνουν μόνο αντιπυρετικά.
Πρέπει να αφήσουμε να κάνει τον κύκλο της, αφού δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που ανακουφίζει πλήρως από τα συμπτώματα. Άλλωστε, εξαιτίας των εμετών, οποιοδήποτε φάρμακο κι αν καταναλώσουμε, δεν το αφήνουμε να δράσει. Η γαστρεντερίτιδα λοιπόν, είναι μια δύσκολη ίωση.
Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς έτσι ώστε να την προλάβουμε και πότε είναι χρήσιμο να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό. Διαβάστε παρακάτω και λάβετε τα μέτρα σας, έτσι ώστε να περάσουμε όλοι ένα όμορφο Καλοκαίρι:
Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;
Η γαστρεντερίτιδα είναι στην ουσία μια οξεία λοίμωξη που προσβάλει το στομάχι, το παχύ έντερο και το λεπτό έντερο. Εκδηλώνεται συνήθως 6 ώρες μετά την μόλυνση σε ανύποπτο χρόνο. Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως έντονοι πόνοι στη κοιλιά και πυρετός. Ο πυρετός βέβαια, δεν είναι αναγκαστικά πολύ υψηλός.
Στη περίπτωση που η λοίμωξη έχει προσβάλει το στομάχι μας, τότε προστίθενται και οι εμετοί. Όταν ένα παιδί έχει γαστρεντερίτιδα ο εμετός του έχει πολύ άσχημη οσμή, περιλαμβάνει πολλές βλέννες και συνήθως είναι πρασινωπός ή κιτρινωπός.
Αν η γαστρεντερίτιδα κρατήσει παραπάνω από δυο εβδομάδες, το παιδί μπορεί να αφυδατωθεί και να χάσει πολλά κιλά. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή ύστερα από λίγες ημέρες. Τα παιδιά, είναι καλό να παίρνουν μόνο αντιπυρετικό, σε περίπτωση που τα βασανίζει και πυρετός.
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;
Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να έχει μικροβιακή ή ιογενή αιτιολογία. Όταν λοιπόν η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιογενείς παράγοντες, τα συμπτώματα της είναι πιο ήπια και κρατούν μόνο λίγες μέρες. Στα παιδιά βέβαια, μπορεί να κρατήσει λίγο παραπάνω.
Και στις ιογενείς και στις βακτηριακές γαστρεντερίτιδες τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Αφήνουμε την ίωση να κάνει τον κύκλο της. Στα πολύ μικρά παιδιά όμως, πολύ συχνά οι γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά για να εμποδίσουν την ίωση να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος.
Πως μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα;
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια άκρως κολλητική ίωση. Μεταδίδεται από τα χέρια και το μολυσμένο νερό ή φαγητό. Τα παιδιά συνήθως κολλούν γαστρεντερίτιδα από την επαφή τους με άλλα παιδιά στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το παιδί σας νοσήσει, θα πρέπει να το κρατήσετε σπίτι μέχρι να γίνει τελείως καλά.
Και τα μέλη της υπόλοιπης οικογένειας, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την υγιεινή τους, για όσο το παιδί παραμένει άρρωστο στο σπίτι, έτσι ώστε να μην μεταδοθεί η ίωση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά πολύ λίγες φορές έχουν νοσήσει εξαιτίας μολυσμένου νερού ή φαγητού. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις μεταδίδεται και από τα κατοικίδια ζώα.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να την προλάβουμε;
Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να προφυλάξουν τον εαυτό τους. Εσείς όμως, μπορείτε να τα προφυλάξετε τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες. Θα σας τους εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω:
Τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους, κυρίως πριν το φαγητό και φυσικά μετά την τουαλέτα. Το μπάνιο σας θα πρέπει να το καθαρίζετε σχολαστικά, τόσο στη περιοχή της λεκάνης όσο και της μπανιέρας ή του ντουζ.
Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα πλένετε με άφθονο νερό, έτσι ώστε να είστε σίγουρες ότι έχουν καθαριστεί πλήρως. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο του κρέατος και στο βράσιμο των αυγών. Θα πρέπει να έχουν ψηθεί και βραστεί πολύ καλά.
Αποφύγετε την αγορά τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, διότι ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την υγιεινή που τηρήθηκε. Μπορεί να αρέσει σε πολλούς αυτή η συνήθεια, όμως καλό θα ήταν όταν ταξιδεύετε να μην πίνετε νερό από λίμνες, ποτάμια και ρυάκια. Ποτέ δεν ξέρετε, αν το νερό που πίνετε είναι τόσο καθαρό όσο νομίζετε.
Αν έχετε κατοικίδιο ζώο, φροντίστε το πιάτο με το φαγητό του να βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο από εκεί που τρώει η οικογένεια.
Να είστε συνεπής με τον εμβολιασμό και την καθαριότητα του κατοικίδιου σας και αν το παιδί θέλει να χαϊδέψει κάποιο αδέσποτο ζωάκι, να έχετε μαζί σας αντισηπτικό τζελ ή αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίσει αμέσως μετά τα χέρια του.
Όσων αφορά τα σκευή που χρησιμοποιούνται για το παιδί, όπως είναι τα μπιμπερό και οι πιπίλες, θα πρέπει να τα αποστειρώνεται κάθε φορά, πριν την χρήση τους.
Πότε χρειάζεται να φωνάξω τον παιδίατρο;
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η γαστρεντερίτιδα είναι από τις ιώσεις που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή και απλά περιμένουμε να κάνει τον κύκλο της. Όταν όμως η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνει συμπτώματα για παραπάνω από δυο εβδομάδες, τότε το παιδί κινδυνεύει από αφυδάτωση και χάσιμο πολλών κιλών.
Στην περίπτωση λοιπόν που η γαστρεντερίτιδα βασανίζει το παιδί σας για παραπάνω από δυο εβδομάδες, υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε κάποιου είδους υπνηλία. Επίσης, πολύ πιθανό είναι να δυσκολεύεται να καταναλώσει υγρά και στερεά από το στόμα.
Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε αμέσως τον παιδίατρο του, διότι τα παραπάνω συμπτώματα, δηλώνουν αφυδάτωση και το παιδί θα πρέπει να νοσηλευτεί για να του χορηγηθούν όσα χρειάζεται μέσω ορού. Γενικότερα, ένα παιδί δεν πρέπει να χάσει το 10% του σωματικού του βάρους ενώ ένα βρέφος το 5%.
Αξίζει να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χορηγήσετε στο παιδί κανενός είδους φάρμακο που σταματάει την διάρροια ή τον εμετό, χωρίς να παρακολουθήσει το παιδί σας πρώτα, ο παιδίατρος του.
Καλέστε τον παιδίατρο και όταν…
- Το παιδί ανεβάσει πολύ υψηλό πυρετό και δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στα αντιπυρετικά.
- Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά το πρώτο 24ωρο.
- Το παιδί σας είναι μόνο λίγων μηνών.
- Η συμπεριφορά του παιδιού σας έχει αλλάξει.
- Τα κόπρανα του, εμφανίζουν βλέννα ή αίμα.
- Αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα αφυδάτωσης, τα οποία είναι: στεγνά χείλη και γλώσσα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, μειωμένη ενεργητικότητα, ξηρό δέρμα) .
Πως πρέπει να τρέφεται ένα παιδί όταν έχει γαστρεντερίτιδα;
Όταν ένα παιδί νοσήσει από γαστρεντερίτιδα, χάνει μεγάλο ποσοστό υγρόν και ηλεκτρολυτών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπληρωθούν. Έτσι, για 4-6 ώρες μην του δώσετε καθόλου φαγητό και χορηγήστε του ειδικά φακελάκια, που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες του.
Με το πέρασμα των ημερών, ξεκινήστε να του δίνετε να καταναλώσει τρόφιμα όπως είναι το κοτόπουλο, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Όσο περνούν οι μέρες εμπλουτίστε την και με κάτι παραπάνω.
Δεν αφαιρούμε το γάλα από την διατροφή του παιδιού. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις ιογενούς γαστρεντερίτιδας, μπορεί η λακτόζη να φέρει στο παιδί ακόμη πιο έντονες διάρροιες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο του και χορηγήστε του ειδικό γάλα. Και οι ηλεκτρολύτες, μπορούν να βοηθήσουν.
Αν οι διάρροιες συνεχιστούν με το πέρασμα των ημερών, πάντα με την συμβουλή γιατρού συνεχίζουμε να το χορηγούμε ηλεκτρολυτικό διάλυμα.
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω